Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 066
  • 886
  •   1
Отговори
# 750
Мамчета,я кажете,когато дам малката на ясла,трябва ли да работя примерно 10дни и тогава да си взема отпуската за миналата година или мога веднага да си я взема!?!Благодаря!  bouquet
Може веднага да се излезе в отпуск. Ако по време на майчинството заплатата е била повишаване е добре да се отработят 10 дни в един календарен месец и след това да се излезе в отпуск, за да може отпуска да се изплати върху новата заплата.

# 751
  • Пловдив
Мамчета,я кажете,когато дам малката на ясла,трябва ли да работя примерно 10дни и тогава да си взема отпуската за миналата година или мога веднага да си я взема!?!Благодаря!  bouquet

пл отпуск може да го вземеш веднага
но ако искат да си я вземеш според увеличението на заплатите /ако има такова/,трябва да отработиш 10 дни този месец.а от другия да си пуснеш отпуск

# 752
здравейте искам да ви попитам нещо
детето ми направи една годинка  трябваше да се подава  декларация за втората година но от работодателя ми иска да си подам молбата за напускане  без да мога да ползвам платено майчинство втората година
има ли някакъв начин да продължа да получавам майчинство без тази фирма
ако  почна в друга фирма или нещо   друго
 Sick

# 753
здравейте искам да ви попитам нещо
детето ми направи една годинка  трябваше да се подава  декларация за втората година но от работодателя ми иска да си подам молбата за напускане  без да мога да ползвам платено майчинство втората година
има ли някакъв начин да продължа да получавам майчинство без тази фирма
ако  почна в друга фирма или нещо   друго
 Sick
Да, намираш друга фирма, отработваш 1 ден и от там излизаш в отпуск.
Принципно работодателя не може да те задължи да си подадеш молбата.

# 754
благодаря за бързия отговор
не могат да ме задължат но нали трябва да попълня декларация за нои и те да я представят

# 755
 Аз имам един въпрос : студентка съм редовно обучение . Имам общо 19 месеца трудов стаж , но е с прекъсване и сега излиза , че нямам право на майчинство , защото имам само 10 месеца и половина трудов стаж в сегашната ми работа , а имам прекъсване от предишния до сегашнея ми работодател.
Бебенцето го чакам всеки момент - трябва да се роди до 20 .

# 756
  • Пловдив
Аз имам един въпрос : студентка съм редовно обучение . Имам общо 19 месеца трудов стаж , но е с прекъсване и сега излиза , че нямам право на майчинство , защото имам само 10 месеца и половина трудов стаж в сегашната ми работа , а имам прекъсване от предишния до сегашнея ми работодател.
Бебенцето го чакам всеки момент - трябва да се роди до 20 .

защо да излиза така?ако в момента работиш,имаш право.не се изисква 12 м стаж на последната ти работа

работиш ли сега???кога ти започва 45 дневния

# 757
45-те дни ми започнаха още на 8 май , но си се водя на работа .

# 758
  • Пловдив
45-те дни ми започнаха още на 8 май , но си се водя на работа .

защо не си си взела 45 дневния на 8 ми май???сега дните,които не си ползваа от 45 дневния ги губиш
в понеделник отиди в ЖК то да ти издадат болничен за остатъка от 45 дневния.като носи бележка от работата,че си работила от 8 май до петък

# 759
 Аз съм си взела документа за 45-те дни и съм го подала във фирмата , проблема стана вчера за това , че имам само 10,5 месеца стаж в тази фирма и за това съм нямала право на майчинство . А преди да постъпя в тази фирма имам няколко месеца прекъсване от предната фирма .

# 760
  • Русе
Аз съм си взела документа за 45-те дни и съм го подала във фирмата , проблема стана вчера за това , че имам само 10,5 месеца стаж в тази фирма и за това съм нямала право на майчинство . А преди да постъпя в тази фирма имам няколко месеца прекъсване от предната фирма .

Няма такова нещо.Имаш право на обезщетение и то ще ти бъде изплатено от НОИ. Трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж в живота си изобщо, а не последните 12 месеца. Обезщетението, което ще се изчисли, е на база 18 месеца назад преди болничния 45 дни бременност и раждане, а там където имаш месеци прекъсване се смята за база минималната работна заплата. Когато ти попълва болничният работодателят/счетоводителят, на гърба му трябва да пише, че имаш 12 месеца осигурителен стаж, нищо че не е придобит във фирмата, в която работиш. Осигуряват те на 8 часа, нали? Защото това има значение. Peace

# 761
Здравейте може ли и аз да задам един въпрос и се надявам някой ако може да ми отговори. Hug
Значи опитвам се да забременея на нова работа съм от 15.04.11,в трудовата ми книжка има само три месеца трудов стаж защото предишния ми работодател ми е изгубил старата.Та въпроса ми е сега ако забременея имам вече 2 месеца в които ме осигуряват на 670 лева колко майчинство ще взимам?И губя ли предишния си стаж? newsm78
Благодаря предварително и се извинявам ако нещо не съм си задала въпроса си правилно  bouquet

# 762
може ли и аз да си задам моя въпрос,бременна съм и от 2ри юни съм назначена на работа фиктивно при едни познати,договорът ми е безсрочен на 350 лв осигуровка, счетоводителката ми каза да си пускам болнични,това ясно, но ми каза , че по време на болничния осигуровката , на която ще се осигурявам ще е на 420 лв, защо се получава така......

# 763
  • Русе
Здравейте може ли и аз да задам един въпрос и се надявам някой ако може да ми отговори. Hug
Значи опитвам се да забременея на нова работа съм от 15.04.11,в трудовата ми книжка има само три месеца трудов стаж защото предишния ми работодател ми е изгубил старата.Та въпроса ми е сега ако забременея имам вече 2 месеца в които ме осигуряват на 670 лева колко майчинство ще взимам?И губя ли предишния си стаж? newsm78
Благодаря предварително и се извинявам ако нещо не съм си задала въпроса си правилно  bouquet
Стажът не  се губи. След като е изгубена старата книжка, предишният работодател може да издаде УП-3, в което да нанесе стажа. Майчинството се изчислява, като се взема доходът от последните 18 месеца, преди болничния 45 дни за бременност и раждане.

може ли и аз да си задам моя въпрос,бременна съм и от 2ри юни съм назначена на работа фиктивно при едни познати,договорът ми е безсрочен на 350 лв осигуровка, счетоводителката ми каза да си пускам болнични,това ясно, но ми каза , че по време на болничния осигуровката , на която ще се осигурявам ще е на 420 лв, защо се получава така......
Това е само здравната осигуровка, която се внася всеки месец когато си в болнични, и е така, защото законът е такъв.

# 764
  • Пловдив

по време на болничните плащаш само здравната 20,16 лв,независимо на колко си се осигурявала

Общи условия

Активация на акаунт