Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 061
  • 886
  •   1
Отговори
# 765
silvia1980-blagodarq   bouquet

# 766
здравейте,
искам да попитам от коя дата трябва да ми е следващия болничен при положение че родих на 10.05.2011. Педиатъра трябва да го издаде, нали така???

# 767
  • Пловдив
здравейте,
искам да попитам от коя дата трябва да ми е следващия болничен при положение че родих на 10.05.2011. Педиатъра трябва да го издаде, нали така???

погледни си докога ти е болничния от болницата .ако нямаш копие на болничния или пик код,може да видиш в личната ти амбулаторна карта.този болничен ти е с продължителност 42 календарни дни,считано от 10 май
да,педиатърът ти издава третия,последен,изравнителен болничен лист

# 768
Zdraveite, moje li nqkoi da mi pomogne? Dnes izlizam v bolni4ni, za6toto na 29.07 mi e terminut. Do 2010 sam bila redovna studentka, sled tova zapisah magistratura. Ot mart mesec zapoqnah rabota i vsashnost staja mi  e samo tova. Do kolkoto razbiram ne moga da polu4avam mai4instvo, a samo nqkakvi pomo6ti ot socialnite. Sega me karat da im nosq tono kolko vreme sam rabotila za da iz4islqvat ne6to si. Mnogo mi e obarkano i ne razbiram ni6to, no jenata ot socialnite mi kaza 4e 6te polu4a ednokratna pomo6t ot 150lv i posle vseki mesec po 100lv. Tova li sa parite koito mi se polagat?

# 769
  • Пловдив
Zdraveite, moje li nqkoi da mi pomogne? Dnes izlizam v bolni4ni, za6toto na 29.07 mi e terminut. Do 2010 sam bila redovna studentka, sled tova zapisah magistratura. Ot mart mesec zapoqnah rabota i vsashnost staja mi  e samo tova. Do kolkoto razbiram ne moga da polu4avam mai4instvo, a samo nqkakvi pomo6ti ot socialnite. Sega me karat da im nosq tono kolko vreme sam rabotila za da iz4islqvat ne6to si. Mnogo mi e obarkano i ne razbiram ni6to, no jenata ot socialnite mi kaza 4e 6te polu4a ednokratna pomo6t ot 150lv i posle vseki mesec po 100lv. Tova li sa parite koito mi se polagat?

за момента,да-това са
като родиш+детските надбавки и еднократната помощ за раждане

като направиш 12 те ме осиг стаж-ще започнат да ти превеждат обезщетение от НОИ и социала приключва

# 770
здравейте,

погледни си докога ти е болничния от болницата .ако нямаш копие на болничния или пик код,може да видиш в личната ти амбулаторна карта.този болничен ти е с продължителност 42 календарни дни,считано от 10 май
да,педиатърът ти издава третия,последен,изравнителен болничен лист

Мерси- болничния не е вписан в картона ми, а и нямам копие от него. Но от 10.05 като сметна 42 дни излиза че на 21.06 трябва да се издаде новия. Благодаря ти!

# 771
Elfita mnogo ti blagodaria za barziq otgovor  Peace Peace

# 772
  • Габрово
Здравейте!Имам питане и са надявам някой да ми отговори.Снаха ми вече е мама да е жива и здрава както и бебчо,но откакто е излязла  в болнични 45 дни преди раждането  да сега нямам никакъв  превод на пари а тя е е излязла но 28 март.Във фирмата са и обяснили ,че тече проверка във връзка са доосигуряването за получаване на по-голяма сума майчинство.Хубаво ,нека тече но тя реално е без пари от март до сега, на квартира са и вече не знаят какво да правят, към кого да се обърнат.Не е ли по-добре да превеждат поне минималната сума майчинство ,а после вече еда се доизравнят като свърши проверката.Дано някой да ми отговори на въпроса.Лек  ден!

# 773
  • Пловдив
babsy78,не съм много наясно,но докато не направят проверката няма да й преведат пари.Не може да й превеждат минималното докато тече проверка.Проверката трябва да йма някакъв срок.Нека да отиде на място и да попита какво става с нейния случай.Може и мейл да пише

# 774
Здравейте! Не съм сигурна, че въпросът ми е за точно тази тема, но в предните страници видях, че и друг беше питал за грешно изчислено майчинство, затова си позволявам да ви занимая.
През януари се роди синът ми и до момента не можех да установя колко е майчинството, което взимам, тъй като разчитах само на банковите извлечения, от които нищо не разбирах, поради оскъдната информация. Преди два дни обаче се сдобих с кода си за достъп в интернет страницата на нои и съм неприятно изненадана, тъй като очаквах съвсем друга сума. Не съм сигурна дали аз съм в грешка или те, затова моля за помощ. Изчетох доста неща и преди да изляза по майчинство и тези два дни, но оставам объркана. Ето какво е ситуацията в цифри.
Родих на 05.01 (терминът беше на 12.01) Изхождайки от болничния лист за 45 дни преди раждане, базата ми би следвало да е май 2009 - октомври 2010. През целия този период  възнаграждението при основния ми работодател е еднакво - 740лв. Има и разни добавки, но не ги взимам предвид, защото ме интересува ориентировъчно сумата. През периода имам следните болнични - 05.2009 - 2 дни, 03.2010 - 3 дни, 08.2010 - 5 дни, 09.2010 - 5 дни, 10.2010 - 5 дни
За част от този период се осигурявах допълнително като самоосигуряващо се лице, както следва: 05.2010-375.79 (мисля, че започнах някъде около десето число на 420лв, но взех точната сума от сайта на нои), 06.2010 - 420, 07.2010 - 1200, 08.2010 - 927.27, 09.2010 - 900, 10.2010 - 914.29 - тези суми са от сайта на нои, така, че отразяват дните в болничен.
Моля, ако на някой му се смята и му се занимава с мен, да ми напише колко следва да е среднодневното обезщетение при тези суми за осигуровки, защото това, което виждам на страницата далеч се разминава с това, което смятах аз. newsm78
Предварително благодаря.

# 775
  • Пловдив
galja_1803,като самоосиг лице на високия процент ли си?защото ако си на ниския т.е без вноски за фонд ОЗМ,осиг като самоосиг лице не са ги взели предвид

# 776
Здравей, Елфита. Честно казано не съм много на ясно... но идеята беше породена от предстоящото събити , така че би трябвало да е високия процент. И сигурно са взети предвид, защото на страницата на нои в справките излиза, че ми превеждат и от двете фирми. Това, което ме озадачава обаче е, че и от двете излизат едни и същи суми, а си мислех, че ще са пропорционални на осигуровките... И въпреки всичко, това, което те са ми написали като среднодневно обезщетение по-скоро се доближава само до 90% от нетното ми възнаграждение при основния работодател.

# 777
  • Пловдив
galja_1803,средно около 40 лв на ден.Колко ти е изчислено???

# 778
И моите сметки се въртят около тази сума, но това, което ми се полага според НОИ е 25лв и някакви стотинки.
Писах и на счетоводителката ни, че да не се окаже, че наистина е начислявала осигуровките ми върху по-ниския процент, но още нямам отговор. И, както казах по-рано не вярвам да е така. Само за информация - ще те държа в течение, че май има казус Simple Smile Имаш ли представа, ако се окаже грешно изчислено дали има нещо по-специално, което трябва да направя или просто да пиша до областната дирекция на НОИ?
Много благодаря, че така бързо се отзова. Вече поне зная, че грешката не е в мен, само да видим къде ще излезе.

# 779
И моите сметки се въртят около тази сума, но това, което ми се полага според НОИ е 25лв и някакви стотинки.
Писах и на счетоводителката ни, че да не се окаже, че наистина е начислявала осигуровките ми върху по-ниския процент, но още нямам отговор. И, както казах по-рано не вярвам да е така. Само за информация - ще те държа в течение, че май има казус Simple Smile Имаш ли представа, ако се окаже грешно изчислено дали има нещо по-специално, което трябва да направя или просто да пиша до областната дирекция на НОИ?
Много благодаря, че така бързо се отзова. Вече поне зная, че грешката не е в мен, само да видим къде ще излезе.
galja_1803, ако вноските като самоосигуряващо лице са правени след 10-число за доход взимат 420 лв., а не сумата, върху която са внесени вноските.
Изплащат ти равни суми от двете места, защото събират доходите от всички осигурявания и изплащат пропорционална част.
Не би следвало да има проблем в % на осигуряване, защото ако беше ниския % /само за пенсия/ тогава въобще нямаше да изплащат обезщетение като самоосигуряващо лице.
Можеш да пишеш по ел. поща. Ако има грешка ще преизчислят сумите. Ако всичко е наред ще ти обяснят защо така е изчислено.

Общи условия

Активация на акаунт