Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 47 565
  • 886
  •   1
Отговори
# 795
Здравейте!

Моля ви за помощ по следния въпрос. В момента съм в 45дневен болничен преди раждане. По ред причини сега ми прекратяват трудовия договор. /подала съм молба все едно е по моя инициатива/. От Човешки ресурси ми обясниха, че те ще ми придвижват другите два болнични до 410те дни към НОИ въпреки че вече не се водя там. Моля да ми кажете дали това е възможно и дали е необходимо нещо аз да правя през периода на майчинството - да внасям здравни? Този период зачита ли се за стаж? Истината е, че не знам с кого да се посъветвам - писах на агенцията по заетостта, но там не отговарят конкретно.

благодаря предварително!!

# 796
  • Русе
Здравейте!

Моля ви за помощ по следния въпрос. В момента съм в 45дневен болничен преди раждане. По ред причини сега ми прекратяват трудовия договор. /подала съм молба все едно е по моя инициатива/. От Човешки ресурси ми обясниха, че те ще ми придвижват другите два болнични до 410те дни към НОИ въпреки че вече не се водя там. Моля да ми кажете дали това е възможно и дали е необходимо нещо аз да правя през периода на майчинството - да внасям здравни? Този период зачита ли се за стаж? Истината е, че не знам с кого да се посъветвам - писах на агенцията по заетостта, но там не отговарят конкретно.

благодаря предварително!!

Ще получаваш обезщетение до 410 дни, но не ти се води стаж този период, при положение че правоотношението е прекратено. Ще трябва сама да си внасяш здравните осигуровки. Представяй си болничните на вече бившия работодател, той ще ги представя в НОИ.

# 797
Благодаря ти много, silvia1980! Преполагам, че в Бюрото по труда трябва да се регистрирам чак след изтичане на 410 дни /ако не съм си намерила работа/. Всъщност сега ще се водя нещо като безработна в болничен  Confused

благодаря още веднъж!

# 798
здравейте момичета!Имам няколко въпроса и ше съм много благодарня ако някой ми помогне-дано го обясня правилно!.работила съм 2г.6м в една фирма и от там излезнах в маййчинство-след катоминаха 2г.на детето-прекратихме договора и сега съм на борса 4месеца.това добре,но сега разбрах че пак съм бременна-др.месец ми свършва платената борса и мисля да ме водят на работа при мои познати докато родя пак по същия начин-но разбрах че са увеличили срока 18 месеца?т.е.аз ще имам 1г на миминална(бях в  майчинство и борса),има ли смисъл да плащам високи осугуровки като повечето време ме водят до сега на минималка разликата ще стане малка-100-150лв.май не си заслужава?ако ме водят  на минималка заплата и до края -пак ли ще взимам 240лв.или по малко???
и още нещо ако от момента в който скл.трудовия догоров до края съм в болнични пак ли ще взимам 240???защото ако съм в болнични осигуровките са 22лв някаде ,а ако не  съм са на 120лв.за това питам как ще бъде най-добре,защототака или иначе се водя само фиктивно???
дано да сте ме разбрали!!!благодаря ви предварително момичета

# 799
  • Русе
здравейте момичета!Имам няколко въпроса и ши съм много благодарна ако някой ми  го обясня правилно!.работила съм 2г.6м в една фирма и от там излегнах в  като минаха 2г.на  договора и сега съм на борса 4месеца.това добре,но сега разбрах че пак съм бремената.месец ми свършва платената борса и мисля да ме водят на работа при мои познати докато родя пак по същия начетно разбрах че са увеличили срока 18 месеца?т.е.аз ще имам 1г на (бях в майчинство и борса),има ли смисъл да плащам високи осигуровки като повечето време ме водят до сега на мини малка разликата ще стане малка-100-150лев.май не си заслужава?ако ме водят на мини малка заплата и до края -пак ли ще взимам 240лев.или по малко???- Обезщетението по бременност и раждане не може да бъде помашко от минималната заплата, затова в нелошия случай ще получаваш минималната заплата. Ако се осигуряваш на по-висока заплата тези 6 месеца, ще получаваш и по-високо обезщетение. Има калкулатор, въведи си там сумичките 12 месеца минимална+6 месеца на колкото ще се осигуряваш, и виж дали ще ти е изгодно да внасяш 6 месеца осигуровки или да бъдеш в болничен.
и още нещо ако от момента в който скл.трудовия догоров до края съм в болнични пак ли ще взимам 240???- Не, няма да вземаш 240 лв., защото това ще  е болничен общо заболяване, а той се смята 12 месеца назад*80%- по- малко от 200 лв. ще вземаш.защото ако съм в болнични осигуровките са 22лв някаде ,а ако не  съм са на 120лв.за това питам как ще бъде най-добре,защототака или иначе се водя само фиктивно???
дано да сте ме разбрали!!!благодаря ви предварително момичета

# 800
Здравейте! Може ли и аз да попитам нещо, защото не мога да намеря отговор? Ще се връщам на работа 2 месеца преди края на майчинството. Сега счетоводителката ми подготвя необходимите документи, детето няма да ходи на ясла, следователно ще получавам по 120 лв. за следващите 2 месеца. Дотук ми е ясно, НО аз съм самоосигуряващо лице- като съдружник и управител на ЕООД, а не на трудов договор. Преди да родя се самооосигурявах на около 1000 лв. Въпросът ми е:
Трябва ли сега пак да се самоосигурявам на 1000 лв., или мога да избирам между 420 лв. и 2000 лв.? Питам, защото си спомням по новините, че обсъждаха нещо такова- че на колкото си се самоосигурявал преди майчинство, на толкова трябва да продължиш и след това (и то колко след това?!), но ТОВА ПРИЕ ЛИ СЕ със закон или друг нормативен акт? Или беше само някакъв коментар, относно как майките източвали НОИ и подобни съждения...
Благодаря предварително!

Не е възможно да си съдружник в ЕООД  newsm78

Беше ООД и бях съдружник, сега е ЕООД и съм единствен собственик, приемам забележката, неточно го написах!
И все пак, някой може ли да ми отговори на въпроса?

# 801
здравейте , моя шеф ми каза днес , че ще обявява фалит.  аз имам занесен болничен последен от 10.06. до 03.07,(неделя) и после от 04.07 влизам в 45 дневен болничен поради бременност .
той ми твърди , че мисли да ми прекратява договора от 15,06 , но ми казаха , че не може да ме освободи докато съм в болничен.
единия вариант за който ми казаха в нои (за който  гинеколожката ми каза, че няма как да стане) е да ме назначат в друга фирма , да съм на работа 2-3 дни и тогава да им дам 42 а не 45 дневен болничен , другия вариант бил да си изтегля болничния от счетоводството, да го нося утре в клиниката , да го анулират, и да ми издадат друг болничен с по малък период, да го занеса пак в счетоводството и след като изтече, да си закрие фирмата и да ме освободи , и след това да се запиша в друга фирма, да се водя на работа 2- 3 дни и да си занеса 45 дневен болничен поради бременност в новата фирма вече.
какво да направя ? според вас ако не си изтегля болничните, той няма право да ме съкрати понеже те от предишния  болничен който е до 3 неделя включително , и следващия 45 дневен се застъпват , и той не може да ме съкрати докато не си изляза майчинство ? да си трая ли и да не постъпвам в новата фирма?

# 802
аз говорих с него пак, каза че няма да обявява фалит, а по точно затваря салона, и приключва всички взаимоотношения със служителите си и си замразява фирмата.  аз му казах че докато съм болнични не може да ме уволни , а той каза , че  нали съм била на изпитателен срок и можел, само че аз не съм на изпитателен срок , а на постоянен трудов договор, той така ме направи . и че сега не може да ме уволни докато съм болнични. а те като се застъпват болничните - непрекъснати и от единия почвам 45 дневния ... как да стане. освен ако аз не му отворя дупка - да си направя болничния за юни да приключи на 28 юни , на 29 да ме освободи, и да ме назначат в другата фирма, да се водя на работа  на 29, 30  и 1, и  после 2 и 3 са събота и неделя , и на 4 да предам 45 дневен болничен в новата фирма. казаха ми , че ако не си променя болничния а го оставя както си е до 3 юли , и от 4 юли да си вляза в 45 дневния после не може да ме уволни и трябва 2 години да съм при него на работа все едно. само че при това положение той не може да си замрази фирмата и тя трябва да си извършва дейност и да плаща осигуровки и на мен и на него .... какво да направя?

# 803
благодаря момичета

# 804
Момичета, сигурна много пъти е питано, но с това дете покрай мен няма как да прочета всичко. Започнах 2 година майчинство, знам че според закона трябва да взимам минималната работна заплата, но взех само 170. Разбрах, че някаква молба трябва да се подава, но каква, къде и кога ще си взема другите, че и без това 240 са толкова жалка сума за едно семейство, та камо ли 170.

# 805
  • Русе
silveto,
Майчинството си е 240 лв. Получила си най-вероятно 170лв., защото това е последното плащане по декларацията по бременност и раждане до 410 дни. За да започнеш да получаваш майчинство за втората година, се попълва Декларация по чл. 53 от КСО, въз основа на която получаваш обезщетението. Не си ли попълвала такава? Би трябвало да си я попълниш и подпишеш, да я представиш на работодателя, а работодателят да ти разреши отпуск за отглеждане на дете и да представи тези документи в НОИ, заедно с копие от акта за раждане на детето (заверено от работодателя ти). Говори първо с работодателя си какви документи са представили или имат да представят в НОИ.

# 806
Добър вечер!
Имам огромната молба да ме посъветвате как да постъпя и кое е по-изгодно за мен по следния въпрос:
Днес шефката ме изненада,че прекратява работата на фирмата.В настоящия момента аз съм по майчинство (до 410 дни,т.е 1-вата година).По нейните думи има 2 варианта:I-да си подам документите в бюрото по труда,но там ме чака доста тичане,документи,бюрокрация и т.н.
II-да си прехвърля документите (може би имаше предвид за майчинство) фиктивно към друга фирма и да си плащам осигуровките. Каза,че така било по-изгодно за мен.newsm78
Само да уточня,че до момента съм била на постоянен ТД,като вместо на 350 лв,шефката фиктивно ме осигуряваше на 950 лв.
Моля за съвет,до края на месеца трябва да имам някакво решение!

# 807
  • Пловдив
Добър вечер!
Имам огромната молба да ме посъветвате как да постъпя и кое е по-изгодно за мен по следния въпрос:
Днес шефката ме изненада,че прекратява работата на фирмата.В настоящия момента аз съм по майчинство (до 410 дни,т.е 1-вата година).По нейните думи има 2 варианта:I-да си подам документите в бюрото по труда,но там ме чака доста тичане,документи,бюрокрация и т.н.
II-да си прехвърля документите (може би имаше предвид за майчинство) фиктивно към друга фирма и да си плащам осигуровките. Каза,че така било по-изгодно за мен.newsm78
Само да уточня,че до момента съм била на постоянен ТД,като вместо на 350 лв,шефката фиктивно ме осигуряваше на 950 лв.
Моля за съвет,до края на месеца трябва да имам някакво решение!

до края на 410 те дни ще получаваш обезщетение от нои,незамисимо че няма да имаш договор.вече като ти изтекат 410 ти дни са ти двата варианта -БТ или друга фирма.ако обезщетението от БТ е по-голямо от 240 лв,взимай него и после фирма фиктивно и майчинство.помоли тази мацка да те ориентира в обезщетението от БТ http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=29300

# 808
Елфита,всъщност малко подведох в инфото.410те дни ми изтекоха и счетоводителката ми е внесла в Нои Декларацията за изплащане на 90  % майчинство.От нои трябва да ми изплатят майчинство за м.Май и Юни и после вече трябва да избирам!

# 809
Елфита,всъщност малко подведох в инфото.410те дни ми изтекоха и счетоводителката ми е внесла в Нои Декларацията за изплащане на 90  % майчинство.От нои трябва да ми изплатят майчинство за м.Май и Юни и после вече трябва да избирам!
Като гледам подписа според мен са изтекли 135 дни /трите болнични/ и в момента получавате обезщетение по чл. 50,51 от  КСО. Именно това заявление-декларация е подала счетоводителката. Както е писала Елфита до 410 ден имате право да си получавате парите от НОИ. На този тап не Ви трябва друга фирма или Бюро по труда. Като наближи края на това обезщетение, тогава се обърнете за съвет. Може нещата да стоят по друг начин.

Общи условия

Активация на акаунт