Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 47 538
  • 886
  •   1
Отговори
# 75
  • София
А да питам когато родя освен да занеса на работодателя болничния който ще ми издадът в родилното нещо друго трябва ли да правя или те трябва ли да правят нещо или то се прави още като се занесе 45дневния болничен newsm78

# 76
  • Пловдив
А да питам когато родя освен да занеса на работодателя болничния който ще ми издадът в родилното нещо друго трябва ли да правя или те трябва ли да правят нещо или то се прави още като се занесе 45дневния болничен newsm78

с втория болничен нищо не носиш
носиш с третия
https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … pvRQEw4&pli=1

# 77
Здравейте и от мен - и аз имам казус, за който не намерих точния отговор, затова ви моля за помощ: в момента съм в отпуск за гледане на дете до 2г, имам предложение да работя по граждански дог-р (от темата разбрах че няма пр-м - така ли е наистина) -
1) ще окаже ли това някакво влияние върху майчинството ми?
2) трябва ли да уведомявам основния работодател, при който съм на ТД
3) това би ли оказало влияние върху евентуално застъпено майчинство (втората бременност е в риск за сега - не се знае дали ще успея да я запазя )

Благодаря предварително!

Последна редакция: пт, 26 ное 2010, 20:59 от Yanitka

# 78
Здравейте и от мен - и аз имам казус, за който не намерих точния отговор, затова ви моля за помощ: в момента съм в отпуск за гледане на дете до 2г, имам предложение да работя по граждански дог-р (от темата разбрах че няма пр-м - така ли е наистина) -
да
1) ще окаже ли това някакво влияние върху майчинството ми?не
2) трябва ли да уведомявам основния работодател, при който съм на ТДзависи какво пише в ТД - дали имате право да работите на друго място
3) това би ли оказало влияние върху евентуално застъпено майчинство (втората бременност е в риск за сега - не се знае дали ще успея да я запазя )
не
Благодаря предварително!

# 79
здравейте,
искам да попитам как стой въпроса с платените отпуските при бременност.Имам 10 дни от тази година,все още ходя на работа. Ако си ги оставя за ползване догодина, както е по закон ще изгорят ли при положение, че тогава ще изляза в майчински и дефакто няма да ги ползвам. Бих искала да си ги запазя за след завръщане от майчинските(след 2 год примерно).Може ли?
Благодаря

# 80
Да можеш да си ги запазиш и няма да "изгорят". Отпадна това за използване на отпуските, а и ти си в друга графа, т.е. след връщането ти по майчинство(живот и здраве) ще можеш да си ползваш всичко натрупано вече стига да ти разреши работодателя, защото има право да не те пусне

# 81
Iskam da se izvinq predvaritelno,ako mqstoto na vaprosa mi ne e tuk .Sapruga mi raboti v Angliq az v momenta sam po mai4instvo ako zamina pri nego s decata 6te prodalja li da vzemem mai4instvo ili kakto pri detskite trqbva da se obadq za da mi gi sprat .(Poneje za detckite kazaha 4e ako samo mesec ni nqma v stranata nqma problem no za pove4e trqbva da se obadq za da mi gi sprat.A smqtam da ostanem tam za pove4e ot mesec.)

--------------
Моля, пишете на кирилица.

Последна редакция: нд, 28 ное 2010, 19:08 от AnMary

# 82
благодаря Лар,
Т.е. работодателя има право да ми откаже да ги ползвам наведнъж или в момента в който аз искам, но отпуската така или иначе не изгаря, така ли? Живот и здраве ще си ги ползвам на части или когато каже работодателя, така ли?

# 83
  • Пловдив
ako zamina pri nego s decata 6te prodalja li da vzemem mai4instvo

да

# 84
  • София
Искам да попитам, ако 45 дни ми започват на 22.11, документа ще ми го подадат началото на декември, кога да си чакам парите?
И колко от тях?
Цялата сума заедно ли я изплащат или месец за месец?
Т.е. - 7 дни за ноември, 23 за декември, 4 за януари?
Само работните се броят, нали? Или?

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 15:31 от Дилянка

# 85
  • Пловдив
Искам да попитам, ако 45 дни ми започват на 22.11, документа ще ми го подадат началото на декември, кога да си чакам парите?
И колко от тях?
Цялата сума заедно ли я изплащат или месец за месец?
Т.е. - 7 дни за ноември, 23 за декември, 4 за януари?
Само работните се броят, нали? Или?

плащат ти само работните дни
месец за месец се плаща

втората половина на декември или по-рано ще ти преведат дните от ноември.януари / след обр 1 от работата/ дните от декември.февруари дните за януари

# 86
  • София
Мерси много Елфита!  bouquet

# 87
Здравейте!
Знае ли някой колко дни минимум трябва да си в трудово правоотношение ,за да ползваш болничен 45дни преди раждане.

# 88
Здравейте!
Знае ли някой колко дни минимум трябва да си в трудово правоотношение ,за да ползваш болничен 45дни преди раждане.
Поне един отработен ден непосредствено преди болничния и 12 мес. стаж през целия живот.

# 89
Здравейте, пиша ви с молба за съвет относно промените в Държавното обществено осигуряване и срока, върху който се изчисляват майчинските. Терминът ми е 29 януари 2011 г., но излизам в 45 дневен болничен преди раждането на 16 декември 2010 г. Бих искала да разбера на каква база и по кое законодателство ще ми бъдат изчислени майчинските. Логично е да е по старото, но в нашата държава логиката не е на почит...Ще ви бъда благодарна ако имате информация за това и можете да дадете съвет. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт