Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 063
  • 886
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
Хм, извинете не съм изчела всичко, но какви нови промени имало от този месец във връзка с майчинството през втората година, тъй като моето започва отсега, а  счетоводителката ще ми забави документите поради тази причина- дали важи само за придружителното писмо от фирмата до НОИ или за самите документи-декларации, които се попълват от нас? Благодаря предварително   bouquet

отг ти в другата тема

# 406
Здравейте пак, искам да попитам сега като си подадох документите за майчинство иска ли се нещо друго от мен?Да попитам,защо гинеколожката на болничния ми е писала хем,че термина ми е на 11.04.2011,хем че съм на работа тогава,дали нещо не се е объркала?

# 407
  • Пловдив
Здравейте пак, искам да попитам сега като си подадох документите за майчинство иска ли се нещо друго от мен?Да попитам,защо гинеколожката на болничния ми е писала хем,че термина ми е на 11.04.2011,хем че съм на работа тогава,дали нещо не се е объркала?

така трябва да е

това е болничен лист все пак и полето кога да се яви на работа трябва да се попълни.

следвай инструкцията,която ти постнах преди дни и няма да имаш проблем

# 408
Здравейте добри майчета,
имам нужда от помощ и съвет. Фирмата, от която ползвам майчинство има голяма вероятност да фалира в близко бъдеще. Въпроса ми е аз какво да правя? Чувала съм, че майчинство може да се прехвърля в друга фирма, но вярно ли е и как трябва да стане? Също и сега фирмата ми няма да може да плати заплати, съответно и осигуровки. Това ще спре ли и изплащането на майчинството ми?

# 409
Здравейте майчета,
Имам един въпрос, самоосигуряваща съм, за 2010 г. нямам доходи, до 14.06 бях в отпуск по майчинство, а от 14.06 в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. т.е. ползвала съм законното си право на отпуск, който се счита и за трудов стаж, в случая осигурителен стаж. Следва ли да подам данъчна декларация за 2010 г.?
Благодаря, предварително!

# 410
Здравейте, искам да попитам нещо. Сина ми направи годинка на 2 февруари, аз ще го гледам до навършване на 2 годинки. Счетоводителката каза,че тя ще ми подаде необходимата декларация,че детето няма да бъде пуснато на ясла. Значи би трябвало този месец да ми преведат първото майчинство в размер на 240лв, нали? Но твърдо 240лв ли ще са или ще има някакви удръжки? И имате ли представа кога ще бъдат преведени? Благодаря предварително!!!

# 411
  • Пловдив
Здравейте добри майчета,
имам нужда от помощ и съвет. Фирмата, от която ползвам майчинство има голяма вероятност да фалира в близко бъдеще. Въпроса ми е аз какво да правя? Чувала съм, че майчинство може да се прехвърля в друга фирма, но вярно ли е и как трябва да стане? Също и сега фирмата ми няма да може да плати заплати, съответно и осигуровки. Това ще спре ли и изплащането на майчинството ми?

не е важно да плащат осигуровките,а да ги заявяват с обр 1.ако не правят това,няма да имаш преводи,да
като фалира фирмата започваш работа в друга.отработваш 1 ден и идлизаш в майчинство

Здравейте майчета,
Имам един въпрос, самоосигуряваща съм, за 2010 г. нямам доходи, до 14.06 бях в отпуск по майчинство, а от 14.06 в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. т.е. ползвала съм законното си право на отпуск, който се счита и за трудов стаж, в случая осигурителен стаж. Следва ли да подам данъчна декларация за 2010 г.?
Благодаря, предварително!

пусни си питането в счетоводната тема

Здравейте, искам да попитам нещо. Сина ми направи годинка на 2 февруари, аз ще го гледам до навършване на 2 годинки. Счетоводителката каза,че тя ще ми подаде необходимата декларация,че детето няма да бъде пуснато на ясла. Значи би трябвало този месец да ми преведат първото майчинство в размер на 240лв, нали? Но твърдо 240лв ли ще са или ще има някакви удръжки? И имате ли представа кога ще бъдат преведени? Благодаря предварително!!!

не е важно кога прави годинката,а кога ти изтичат 410 те дни-не винаги е на годинката
ако изтичат на 5 февруари примерно-до 5 март ще имаш парите от 1 до 5 фев
за останалия февруари не пълни 240 лв разбира се,защото нямаш пълне месец-края на март
парите за март точно 240 лв,защото ти е пълен месеца-средата на април

# 412
  • София
Виждам, че тук има много компетентни мами и се надявам някой да отговори и на моя въпрос.
Днес ме сюрпризираха от НОИ с едно писмо, че ми отказват изплащане на майчинство! Аз съм излязла по майчинство средата на януари, днес ми е термина, бебчо се бави.
Звънях в офиса, да питам счетоводителката знае ли защо ми отказват майчинство и се оказа, че за януари и февруари от фирмата не са внасяни осигуровки на служителите и това била причината. Не се знае кога ще постъпят пари за осигуровки и кога ще могат да ги внесат, но все някой ден щели да ги внесат!!!
Въпроса ми е, дали заради това забавяне на осигуровките от страна на работодателя може да стане нещо и да не получавам майчинство? След като внесат парите за осигуровките със закъснение, ще започна ли да си получавам майчинството и ще ми изплатят ли парите за изминалите месеци (за януари и февруари)?
Ще съм много благодарна ако някой знае и ми отговори, че доста се притесних днес от това писмо!

# 413
  • Пловдив

Въпроса ми е, дали заради това забавяне на осигуровките от страна на работодателя може да стане нещо и да не получавам майчинство?да След като внесат парите за осигуровките със закъснение, ще започна ли да си получавам майчинството да и ще ми изплатят ли парите за изминалите месеци да (за януари и февруари)?
Ще съм много благодарна ако някой знае и ми отговори, че доста се притесних днес от това писмо!

другото много важно е,че за да получаваш обезщетение не е важно да са внесени осигуровките,а да са заявени с обр 1.вашите явно това не са направили-говори с тях да го направят.а когато имат пари да ги платят реално

какво точно ти пише в писмото

# 414
Благодаря много за отговора  bouquet

# 415
Здравейте,интересувам се,ако някой може да ми отговори: Как мога да съм сигурна,че след като си подадох болничния,ще взимам майчинство?Ако изобщо има някакъв начин де?

# 416
  • Пловдив
Здравейте,интересувам се,ако някой може да ми отговори: Как мога да съм сигурна,че след като си подадох болничния,ще взимам майчинство?Ако изобщо има някакъв начин де?

вадиш си пик код от нои
и с него на сайта следиш кога ти е подаден болничния,кога и колко пари ще ти преведат

чернева,разбиваш с въпросите-за толкова години никой не е питал такова нещо  Mr. Green

# 417
другото много важно е,че за да получаваш обезщетение не е важно да са внесени осигуровките,а да са заявени с обр 1.вашите явно това не са направили-говори с тях да го направят.а когато имат пари да ги платят реално

Напротив, важно е да са внесени осигуровките. По Наредба НАРЕДБА № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица първо се внасят осигуровки, след това декларация обр. 1. Това, че някой работодатели подават декларация обр. 1 без да са внесени осигуровки е нарушение. Не всеки се наема да го прави.

# 418
  • София

Въпроса ми е, дали заради това забавяне на осигуровките от страна на работодателя може да стане нещо и да не получавам майчинство?да След като внесат парите за осигуровките със закъснение, ще започна ли да си получавам майчинството да и ще ми изплатят ли парите за изминалите месеци да (за януари и февруари)?

Ще се обадя да питам дали са подали този образец 1

Това пише в писмото:

На основание чл. 40, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване и чл. 31, ал. 1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от Държавното обществено осигуряване ОТКАЗВАМ ОТПУСКАНЕ на парично обезщетение по болничен лист за бременност
на имена, лични данни и т.н.....

МОТИВИ:
Към настъпване на неработоспособността, лицето не е осигурено за съответния риск. На основание чл. 10 и чл. 48а от КСО, по настоящият болничен лист парично обещетение за временна неработоспособност не се изплаща.

# 419
  • Пловдив
Това, че някой работодатели подават декларация обр. 1 без да са внесени осигуровки е нарушение. Не всеки се наема да го прави.

да,ясно е

но това е варианта тя да получи обезщетение докато се платят реално.
нарушение е също да ги бавят толкова месеци и хората в болничен и майките да стоят без пари ...

Общи условия

Активация на акаунт