Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 13 част

• 48 102
  • 886
  •   1
Отговори
# 735
  • Пловдив
Приятелката ми е работила последните 18 месеца на 4 часов договор, длъжен ли е бил работодателя да и внася Осигуровки риск за майчинство или това е по негова преценка?

ако договорът й е бил трудов,да,работодателят е длъжен да внася за фонд ОЗМ.нищо че е била на  4 часа

# 736
Здравейте, на 10.05 детето ми навърши 2 год. и прекратихме трудовия договор с работодателя ми по взиамно съгласие от 11.05.  По ирония на съдбата на 26 паднах и  си счупих ходилото. Искам да попитам някъде бях прочела преди време че след прекратяване на работа се изплащат болнични или се бъркам. Да си взема ли  болничен лист ще ми се изплати ли?

# 737
  • Пловдив
Здравейте, на 10.05 детето ми навърши 2 год. и прекратихме трудовия договор с работодателя ми по взиамно съгласие от 11.05.  По ирония на съдбата на 26 паднах и  си счупих ходилото. Искам да попитам някъде бях прочела преди време че след прекратяване на работа се изплащат болнични или се бъркам. Да си взема ли  болничен лист ще ми се изплати ли?

преди се изплащаха болнични след прекратяване на ТД до 75 дни.но направиха промяна някаква-намалиха дните или изобщо отпадна
задай питането си тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=578758.645

# 738

Когато временната неработоспособност е настъпила до 30 кал. дни от прекратяване на осигуряването имаш право на 30 кал. дни болничен.

# 739

Когато временната неработоспособност е настъпила до 30 кал. дни от прекратяване на осигуряването имаш право на 30 кал. дни болничен.
А в графата работно място името на фирмата ли да се напише или да остане празно

# 740

А в графата работно място името на фирмата ли да се напише или да остане празно
Името на фирмата, в която си работила

# 741

Момичета, имам следното питане: Може ли да получавам майчинство втората година, ако живея в страна от ЕС?
Благодаря предварително за помощта!

# 742

Момичета, имам следното питане: Може ли да получавам майчинство втората година, ако живея в страна от ЕС?
Благодаря предварително за помощта!

Да, ако отговаряте на останалите условия - напр. да сте осигурена, детето да не посещава ясла и т.н.

# 743

Тъй като в момента взимам първата година предполагам всичко е наред и за втората (здравното осигуряване е от работодаля и е безпроблемно). Аз не ходя на работа, детето си го гледам вкъщи. Това обаче не може да се провери толкова лесно от България. Затова се чудя дали има законова пречка да живея в чужбина (ЕС) и да взимам и втората година майчинство от България?

# 744
  • около Варна
Не съм сигурна дали въпросът ми е точно за тази тема, но ако някой може да ми отговори ще съм благодарна.
Ситуацията е следната, януари месец прекъснах майчинството си, за да си използвам натрупания отпуск, от тогава до сега/вчера синът ми навърши 2 г./ не са ми изплащали половината майчинство, което ми се полага в случая. Звънях в НОИ и стана ясно, че не е подадена някаква декларация и от там идва проблема. Въпросът ми е дали ще мога да си взема тези пари или вече е твърде е твърде късно?

За да не спамя темата искам да благодаря на Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥, много ми помогна информацията Hug

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 13:59 от wiwi

# 745
  • Пловдив
в момента,в който си се върнала на работа е трябвало да попълнеш приложение 4 за 120 те лв и прил 12.работодателят ги подава в нои.явно са подали прил 12,защото не са ти превеждали пълното майчинстов,нали така?попълни сега прил 4 и работодателят да го носи в нои.би трябвало да ти преведат наведнъж за тези месеци

# 746
Момичета, може ли да напишете на какъв и-мейл комуникирате с НОИ по въпроси, свързани парични обезщетения и прочие документи за изплащането им? Трябват ми, но каките не вдигат, колкото и да набирам тонално на националния им номер

# 747
Момичета, може ли да напишете на какъв и-мейл комуникирате с НОИ по въпроси, свързани парични обезщетения и прочие документи за изплащането им? Трябват ми, но каките не вдигат, колкото и да набирам тонално на националния им номер
Ето тук може да се види за съоветното поделение на НОИ
https://docs.google.com/View?id=dcj85925_163gqkdhjcp

# 748
Благодаря Simple Smile

# 749
Мамчета,я кажете,когато дам малката на ясла,трябва ли да работя примерно 10дни и тогава да си взема отпуската за миналата година или мога веднага да си я взема!?!Благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт