Майчинството счетоводно - 35

• 33 026
  • 734
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Здравейте момичета- трябва на 24.12.2010 да изляза в 45 дневен болничен за бременност и раждане. Истина ли е, че е важно да бъде внесен през 12.2010 , а не през 01.2010 г., тъй като щяло да се отрази на това за 18 мес. назад или 12 мес. ще е базата за изчисление - защото от счетоводителката разбрах, че принципно януари ще се внася. Мисля че е важна датата на излизане в 45 дн. болничен , а не кога е депозиран в НОИ ?

Важно е кога е издаден болничният лист, т.е. дали е преди 31.12.2010 /12 мес. база / или след - 18 мес. база.
Благодаря, значи няма от какво да се притеснявам- 24.12. е датата Simple Smile

# 631
здравейте искам да ви попитам нешто бременна съм в третия месец и съм безработна имам 10 години стаж преди това интересува ме за да вземам 2 години майчинство кога трябва да ме назначат на работа

# 632
  • Пловдив
здравейте искам да ви попитам нешто бременна съм в третия месец и съм безработна имам 10 години стаж преди това интересува ме за да вземам 2 години майчинство кога трябва да ме назначат на работа

трябва да имаш 1 отработен ден преди 45 дневния ти,за да взимаш 2 г по 240 лв

# 633
благодаря за отговора значи имам време

# 634
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Здравейте,

Сигурна съм, че вече някой е задал моят въпрос, но не знам дали ще успея да изчета всичко назад, за това ще питам направо:

Какъв е срокът за изплащане на майчинството?
На мен досега са ми изплатили и трите болнични, последният от които изтече на 18.10. След това на 23.11 ми преведоха 10дни за 10ти месец. Въпросът ми е обезщетението за 11месец кога се изплаща - накрая на месеца или през 12ти месец?

# 635
  • Пловдив
Здравейте,

Сигурна съм, че вече някой е задал моят въпрос, но не знам дали ще успея да изчета всичко назад, за това ще питам направо:

На мен досега са ми изплатили и трите болнични, последният от които изтече на 18.10. След това на 23.11 ми преведоха 10дни за 10ти месец. Въпросът ми е обезщетението за 11месец кога се изплаща - накрая на месеца или през 12ти месец?

края на ноември е трябвало да получиш парите от 19 до 30 октомври
до 5 декември-целия ноември и така до 5 число до края на 410 те дни

но явно има забавяне във фирмата-може би късно са ти представили декларацията 135-410 дни
извади си пик код,за да следиш нещата на сайта на НОИ

# 636
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Здравейте,

края на ноември е трябвало да получиш парите от 19 до 30 октомври
до 5 декември-целия ноември и така до 5 число до края на 410 те дни

но явно има забавяне във фирмата-може би късно са ти представили декларацията 135-410 дни
извади си пик код,за да следиш нещата на сайта на НОИ

Да, на мен ми преведоха на 23ти точно тези 10 дни от 19 до 30 Simple Smile Имам ПИК и затова съм сигурна  Peace
Чудех се за целия ноември кога ще ми ги преведат, но виждам в отговора ти, че до 5ти декември ще си получа паричките Simple Smile

Много ти благодаря за бързия отговор  Hug    bouquet

Надявам се да не влизам повече в тази тема и всичко да ми е ОК с майчинството, не че не ми е приятно тук  Party  за това ще пожелая на всички светли коледни и новогодишни празници и весело прекарване на почивните дни  Hug

# 637
  • София
Здравейте ! Вече съм втората година от майчинството, до 28-ми септември включително ми беше първата година-за нея си ми плащаха редовно парите ,но до днес за втората година са ми превели само 36лв -сигурно са за 3-4 дни там колкото са работни били за септември. Така ли се бавят парите на всички?
Другия ми въпрос е за втория ми работодател,горкия човек фалирал и иска да подам молба за напускане по взаимно съгласие -така ли трябва да напусна, ще ми се отрази ли на майчинството това ? newsm78

# 638
Здравейте отново!
Преди два дена писах относно 50%-то майчинство за работещи майки. Оказа се, че "кадърната" ни счетоводителка не ми е подала Приложение 4 в НОИ, въпреки, че ме увещаваше, че го е направила. Проверявах днес с ПИК изплатените ми обезщетения и видаях, че датата на прекратяване изплащане на обезщетението, определена от системата е 1.10.2010г. - датата, от която прекратих майчинството си.
Какво става в случая - губя ли си правата за получаване на 50% майчинство? Има ли вариант сега да се подаде въпросното приложение?

# 639
Благодаря ви,gargamela !Напускам старото място,а след като подам документите 120 лв. ли ще получавам?  bouquet
Аз имам още един въпрос-кога да напусна старата работа,за да не ми спрат обезщетението от 240 лв. за декември.На новото място трябва да подпиша договор от 03.01.

# 640
  • Майничка
Благодаря ви,gargamela !Напускам старото място,а след като подам документите 120 лв. ли ще получавам?  bouquet
Аз имам още един въпрос-кога да напусна старата работа,за да не ми спрат обезщетението от 240 лв. за декември.На новото място трябва да подпиша договор от 03.01.
От старото място Ви освобождават на 3.1., на новото започвате тогава (говорете дали ще успеят да регистрират договора в същия ден). Ако регистрират договора на 3 и първи ден е 4-ти, тогава оставете 3-ти като последен работен ден на старото място.

Здравейте отново!
Преди два дена писах относно 50%-то майчинство за работещи майки. Оказа се, че "кадърната" ни счетоводителка не ми е подала Приложение 4 в НОИ, въпреки, че ме увещаваше, че го е направила. Проверявах днес с ПИК изплатените ми обезщетения и видаях, че датата на прекратяване изплащане на обезщетението, определена от системата е 1.10.2010г. - датата, от която прекратих майчинството си.
Какво става в случая - губя ли си правата за получаване на 50% майчинство? Има ли вариант сега да се подаде въпросното приложение?

Може, няма проблем, нищо не губите.

Здравейте ! Вече съм втората година от майчинството, до 28-ми септември включително ми беше първата година-за нея си ми плащаха редовно парите ,но до днес за втората година са ми превели само 36лв -сигурно са за 3-4 дни там колкото са работни били за септември. Така ли се бавят парите на всички?
Другия ми въпрос е за втория ми работодател,горкия човек фалирал и иска да подам молба за напускане по взаимно съгласие -така ли трябва да напусна, ще ми се отрази ли на майчинството това ? newsm78

1. През втората година се изчаква работодателят да подаде декларация за осигуровките (което за октомври става през ноември) и парите се превеждат до 15 работни дни след това.
2. Може и по вз.съгласие, това няма да промени нищо.

# 641
gargamela,Трябва ли да давам предизвестие 1 месец,при положение че няма да ми изплатят платените годишни отпуски.Благодаря ти много!

# 642
Здравейте, имам следният въпрос относно майчинството. В момента карам 2рата година от платеното майчинство, на МРЗ съм. Забременях преди 3 месеца, но се наложи да прекъснем бременността по мед.причини. Много исках от едното майчинство да мина във второ, но уви. Имам планове за бебе, догодина живот и здраве. Получава се така, че ако ме сполети отново това щастие (напр. април месец 2011г.), след като ми сърши 2рата година (края на юли 2011г.), трябва да се върна на работа за няколко месеца (да речем до декември). Въпросът ми е как ще ми се изчисли майчинството за 2рото дете? Със сигурност тези месеци, през които ще съм на работа (от август до декември 2011г.) и върнато назад (независимо 12 или 18 месеца) взимат ли се тези месеци, когато съм била по майчинство (2рата година) или ще се гледат месеците, когато съм била на работа преди преди да изляза първият път по майчинство, пада се от юни 2009г. назад? Дано да съм се изразила правилно  Hug

# 643
  • Пловдив
. Въпросът ми е как ще ми се изчисли майчинството за 2рото дете?

майчинството ти влиза в базата,да
ще ти го смятат на 240 лв

# 644
за процента на класа се включи в колективния трудов договор, а намалението на заплатите със допълнително споразумение,но аз още не съм подписвала такова,така или иначе отпуската ми се изчислява върху старата заплата.

да, но с новия коефициент  Wink

Момичета, мога ли по пощата да подам молба за напускане?

Тъй като не съм в добри отношения с работодателя си, очаквам всичко и дори и това, че примерно не са я получили и после да ме уволнят дисциплинарно примерно за неявяване на работа /ако е възможно, не съм запозната със Закона/. По принцип ми е ясно, че за да съм сигурна, че е получен документът, се праща с обратна разписка, но си мисля да напиша на мястото 'какво съдържа пратката' - молба по Чл. ... . Става ли така?

Има услуга на Български пощи - Телепоща
може на бланката да си напишеш предизвестието за напускане - няма как да се отрече после, че е получена

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 21:53 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт