Майчинството счетоводно - 35

• 33 042
  • 734
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря ви момичета за бързия отговор. Да попитам, ако може, за да си изчистя въпроса ( ако питането ми не е за тук, моля преместете го). Значи свекърва ми ще има право на 1 година майчинство, за което ще получава по 240 лв. Като свърши тази година тя ще е на 59 и ще и остава 1 година до пенсия. Не може да ползва неплатен отпуск за гледане на детето, а може ли да ползва някакъв друг отпуск за тази 1 година. А вариант ли е да напусне работа и после да платим стажа за тази година. Благодаря още веднъж, информацията ми е важна защото иначе може на не се навие да гледа детето. Rolling Eyes

# 616
  • В полите на Пирин планина
Благодаря ви момичета за бързия отговор. Да попитам, ако може, за да си изчистя въпроса ( ако питането ми не е за тук, моля преместете го). Значи свекърва ми ще има право на 1 година майчинство, за което ще получава по 240 лв. Като свърши тази година тя ще е на 59 и ще и остава 1 година до пенсия. Не може да ползва неплатен отпуск за гледане на детето, а може ли да ползва някакъв друг отпуск за тази 1 година. А вариант ли е да напусне работа и после да платим стажа за тази година. Благодаря още веднъж, информацията ми е важна защото иначе може на не се навие да гледа детето. Rolling Eyes

Само натрупан платен отпуск, т.е. около 20 дни.
Иначе може фиктивно да й внасяш осигуровки, да се води на работа, а да ти гледа детето. newsm78

# 617
Здравейте,
Имам пак питане към компетентните мами. Blush
В момента съм в болничен от средата на октомври.Днес ми бяха изплатени първият болничен,но сумата не ми съвпада с това,което аз си бях изислила с калкулатора.И то доста голяма разлика.
Болничният е издаден на 11.10.2010г. за 14 дни.След това имам втори болничен ,който е за 30 дни и е продължение на първият.
Сумите на които съм осигурявана предните 6 мес. са:
1.септ - 360лв/20 р.д.
2.авг. - 0/0
3.юли -0/0
4.юни -259.09 /19
5.май -252.63 /19
6.април -349.00 /21
Каква е ориентировъчно сумата,която трябва да получа?
Това,което аз предполагах и това ,което реално получих нямат нищо общо.Аз ли правя грешка при изчисленията или...?
Благодаря Ви много.
Не съм много добра в обясненията. Embarassed

# 618
  • София-Младост
Здравейте,
Имам пак питане към компетентните мами. Blush
В момента съм в болничен от средата на октомври.Днес ми бяха изплатени първият болничен,но сумата не ми съвпада с това,което аз си бях изислила с калкулатора.И то доста голяма разлика.
Болничният е издаден на 11.10.2010г. за 14 дни.След това имам втори болничен ,който е за 30 дни и е продължение на първият.
Сумите на които съм осигурявана предните 6 мес. са:
1.септ - 360лв/20 р.д.
2.авг. - 0/0
3.юли -0/0
4.юни -259.09 /19
5.май -252.63 /19
6.април -349.00 /21
Каква е ориентировъчно сумата,която трябва да получа?
Това,което аз предполагах и това ,което реално получих нямат нищо общо.Аз ли правя грешка при изчисленията или...?
Благодаря Ви много.
Не съм много добра в обясненията. Embarassed

Аз го сметнах грубо около 11,06 лв

# 619
Ала -бала -това е на ден,нали ?
Не за целия период.
Исках да попитам и вас ,тъй като с калкулатора ми излиза следното:
Брутна заплата за шест месеца    1,220.72
Брой работни дни за шест месеца    79.00
Приложим процент    80.00%
Дневно обезщетение    15.45
Брой дни (болнични)    14.00
Обезщетение (заплата/доход)    173.06

# 620
  • София-Младост
Не за целия период.

Да, на ден и то само за работните дни. Колко получи ти?

# 621
Не за целия период.

79.36 лв за 14 дни / първи болничен/
56.68 лв за 30 дни./ втори болничен/

# 622
  • София-Младост
Не за целия период.

79.36 лв за 14 дни / първи болничен/
56.68 лв за 30 дни./ втори болничен/
Вероятно не го смятам правилно, но и твоите суми горе са грешни. за периодът без осигурителен доход се взима МРЗ, съответно за бруто и нето, както и съответните работни дни за периода.
Категорично м.11 не ти е платен, така че тези двете суми са ти само за м.10. Т.е. за 15 работни дни , ако болничният започва от 11.10.
Поправка...забравих за първите три дни , които са за сметка на работодателя, така че сумите които си получила са за дефакто за 12р. дни за м.10.  Обезщетението ти е около 11,33 лв на ден.
Парите за м.11 ще получиш м.12.

# 623
Благодаря ти ,Ала-Бала  bouquet
Явно аз пак нещо не съм разбрала как се изчисляват болничните.Просто досега не се е налагало да ползвам болничен.. Blush
Благодаря ти отново за бързите отговори.

# 624
Момичета,
има ли нещо вярно в току-що чутото твърдение, че обезщетението за бременност и майчинство не се счита за доход и може да се кандидатства за детски?
То било обезщетение и не можело да бъде взимано под внимание при молбата за детски - там за доход трябвало да е нула...

# 625
  • София-Младост
Момичета,
има ли нещо вярно в току-що чутото твърдение, че обезщетението за бременност и майчинство не се счита за доход и може да се кандидатства за детски?
То било обезщетение и не можело да бъде взимано под внимание при молбата за детски - там за доход трябвало да е нула...

Не е вярно, че не се взима за доход.

# 626
Ала-Бала, благодаря!

# 627
здр!искам да попитам аз родих на 15 октомври кога трябва да ми прежедат помоща от 100лв и децките защото не съм работила и за ноември трябва ли да ми ги изплатят или ще почнат от декември да ми ги превеждат и фактически как ги превеждат месец за месец или с 1назад

# 628
  • София
Здравейте момичета- трябва на 24.12.2010 да изляза в 45 дневен болничен за бременност и раждане. Истина ли е, че е важно да бъде внесен през 12.2010 , а не през 01.2010 г., тъй като щяло да се отрази на това за 18 мес. назад или 12 мес. ще е базата за изчисление - защото от счетоводителката разбрах, че принципно януари ще се внася. Мисля че е важна датата на излизане в 45 дн. болничен , а не кога е депозиран в НОИ ?

# 629
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета- трябва на 24.12.2010 да изляза в 45 дневен болничен за бременност и раждане. Истина ли е, че е важно да бъде внесен през 12.2010 , а не през 01.2010 г., тъй като щяло да се отрази на това за 18 мес. назад или 12 мес. ще е базата за изчисление - защото от счетоводителката разбрах, че принципно януари ще се внася. Мисля че е важна датата на излизане в 45 дн. болничен , а не кога е депозиран в НОИ ?

Важно е кога е издаден болничният лист, т.е. дали е преди 31.12.2010 /12 мес. база / или след - 18 мес. база.

Общи условия

Активация на акаунт