Майчинството счетоводно - 35

• 33 058
  • 734
  •   1
Отговори
# 585
Моля,за съвет,в момента съм в платен годишен отпуск,който се изчислява върху последния отработен месец,който за мен е 06.2009 година.класа ,който се начисляваше тогава беше 0.7 върху заплатата,по време на майчинството ми той беше увеличен на 1% ,но заплатите бяха намалени.въпроса ми е дали аз без да се връщам на работа за да отработя 10 дена имам право на новия индекс за стаж.Много благодаря предварително за отговор.

# 586
тези промени как са оформени - с допълнителни споразумения за всеки служител конкретно, или с обща заповед за предприятието

# 587
Здравейте отново  wavey
Откакто прекъснах майчинството си и се върнах на работа започнаха "социалните" проблеми и често-често се включвам при вас  Laughing
От 4.10.2010г. прекъснах майчинството си, започнах работа, а детето ми започна ясла. При оформянето на документите за връщането ми в службата попълвах Приложение/декларация 4 и 12. Ясно ми е, че следва да получавам 50% от майчинството ми, но до този момент не съм получила нищо. Т.е. последното ми обещетение беше на 7.10.2010г., което всъщност е за м. 09. Трудовото възнаграждение получавам в края на месеца за текущия месец. Мисля, че до сега трябваше да получа обезщетение за м.10, а вече и за м.11  newsm78 Всъщност всичко ми е пълна мъгла. Счетоводителката ни ме увери, че всичко е наред и остава да чакам само превод от НОИ, но не знам дали наистина е така!
Моля, да ми обясните процедурите - язък, че съм и на държавна работа и трябва с "клизма" да си търсим правата и парите за децата ни  #Cussing out

# 588
  • Пловдив
mamakaty,не късно да получиш 120 те лв.а за тези за ноември е супер рано.прил 4 са го представили в средата на ноември и нои изплаща след 15 работни дни,въпреки че обикновени е по-рано.с пик виж дали е представено.с първия преводт на 120 те лв има по-голямо забавяне.след това няма да е така

# 589
Много, много благодаря  Hug Светкавични сте и благодаря, че ви има. Не искам да обвинявам когото и да е било, но в нашата държава всичко става така - бавно и трудно  Laughing Добре, че поне имаме вас, за да получаваме отговори   bouquet

# 590
за процента на класа се включи в колективния трудов договор, а намалението на заплатите със допълнително споразумение,но аз още не съм подписвала такова,така или иначе отпуската ми се изчислява върху старата заплата.

# 591
В момента съм в платен полагаем отпуск, след майчинство.
Подала съм документи за 50% обезщетение за оставащия ми месец в НОИ, не знам дали са ми ги приели /нали е спорен въпроса с тълкуването на една от точките/
И двете деца са болни и не посещават градина, следователно лекарят каза, че от утре може да ми издаде болничен лист, който да прекъсне платения отпуск. Обаче се чудя дали няма този болничен лист да е в конфликт с 50%-товото майчинство? Т.е има ли смисъл да го взимам, или след 11.12, когато майчинството ми ще е тотално свършило, тогава да се възползвам от болнични при боледуване на децата?
Благодаря ви предварително!

# 592
  • Пловдив
В момента съм в платен полагаем отпуск, след майчинство.
Подала съм документи за 50% обезщетение за оставащия ми месец в НОИ, не знам дали са ми ги приели /нали е спорен въпроса с тълкуването на една от точките/
И двете деца са болни и не посещават градина, следователно лекарят каза, че от утре може да ми издаде болничен лист, който да прекъсне платения отпуск. Обаче се чудя дали няма този болничен лист да е в конфликт с 50%-товото майчинство? Т.е има ли смисъл да го взимам, или след 11.12, когато майчинството ми ще е тотално свършило, тогава да се възползвам от болнични при боледуване на децата?
Благодаря ви предварително!

няма спор за 120 те лв,ако си работеща майка,независимо дали детето е на ясла т.е получаваш ги
болничния не е в конфликт с 120 те лв-и по време на болничен имаш право да ги получаваш
дали има смисъл да ги взимаш решаваш ти-ще ти се изплати на база 6 м назад,а отпуската ти въз основа на последната ти заплата

# 593
Elfita ,
извинявам се,че въпросът ми не е по темата, но много те моля да ми отговориш!
В фирмата се заговори ,че има приет закон според който в 2011г може да "влезеш" с 10 дни платен годишен отпуск(за 2010г) останалия може да го загубиш по преценка на работодателя - така ли е? от 7.09.2010 се върнах на работа(майчиство до 11.10.2010).Имам 44 дни платен год.отпуск от който 23 за 2010г.Тъй като сега идва края на годината се съмнявам да ми позволят да ползвам повече от 5 дни платен отпуск - другите дни има ли опастност да ги загубя?и по принцип отпуската, която е натрупана по време на майчинството до кога може да се използва(краен срок)?
Много ти благодаря за отговорите, които ни даваш до момента а и за напред:)

# 594
  • Пловдив
123elinor ,с отпуските стана голяма каша
отпуската ти натрупана преди 2010 г няма да я загубиш-тя си е по старому-трупа си
отпуската за 2010-от нея можеш 10 дни да прехвърлиш за 2011.другата трябва да я ползваш,а не я губиш.а пък това просто заради работадетелят да я загубиш абсурд.ползвай сега 13 дни отпуск от 2010.

колегите за ме поправят,ако греша Hug

# 595
Аз също влизам тук с въпрос за отпуските, но малко по-различен от този на 123elinor .
В момента ползвам 6-месечното си неплатено майчинство. 10-на дни след като то изтече излизам в 45-дневния отпуск за раждане за второто си дете. Въпросът ми е: ако сега не си взема натрупание за тези 2 години отпуски, ще мога ли да ги ползвам като се върна на работа след двете години майчинство с второто ми дете. Малко сложно го обясних, но накратко: ще мога ли да ползвам отпуските натрупани с първото майчинство за 2009/2010 г., когато ми изтече и второто майчинство през 2013 г.?
Благодаря предварително!

# 596
Здравейте,
във фирмата обещават някакви бонуси (дано и да дадат), но след края на март, когато вече ще съм в майчинство. Искам да питам дали може така да се преведат и на мен или ще имам проблеми после с майчинството. Мога ли да получавам суми, след като съм вече излязла в майчинство?

# 597
Момичета, мога ли по пощата да подам молба за напускане?

Тъй като не съм в добри отношения с работодателя си, очаквам всичко и дори и това, че примерно не са я получили и после да ме уволнят дисциплинарно примерно за неявяване на работа /ако е възможно, не съм запозната със Закона/. По принцип ми е ясно, че за да съм сигурна, че е получен документът, се праща с обратна разписка, но си мисля да напиша на мястото 'какво съдържа пратката' - молба по Чл. ... . Става ли така?

А като изтече едноомесечния срок, какво трябва да очаквам като документи страна на работодателя ми... освен да ми попълни трудовата книжка?

# 598
  • В полите на Пирин планина
Elfita ,
В фирмата се заговори ,че има приет закон според който в 2011г може да "влезеш" с 10 дни платен годишен отпуск(за 2010г) останалия може да го загубиш по преценка на работодателя - така ли е? от 7.09.2010 се върнах на работа(майчиство до 11.10.2010).Имам 44 дни платен год.отпуск от който 23 за 2010г.Тъй като сега идва края на годината се съмнявам да ми позволят да ползвам повече от 5 дни платен отпуск - другите дни има ли опастност да ги загубя?и по принцип отпуската, която е натрупана по време на майчинството до кога може да се използва(краен срок)?

Elfita ,

Конституционният съд обяви за противоконституционно загубването на правото на ползване на натрупан отпуск до 31.12.2009 год вкл. след 31.12.2011. Това означава, че стар отпуск преди 2010 год. не се губи.
Ето за ползванто на отпуските от 2010 г. и нататък:

Ред за ползване

Чл. 173. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) В началото на всяка календарна година работодателят утвърждава график за ползването на платения годишен отпуск от работниците и служителите след консултации с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. Графикът се изготвя така, че да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.
(2) Работникът или служителят е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.
(3) В случай че в периода, посочен в графика по ал. 1, работникът или служителят се намира в друг отпуск, той може да ползва полагащия му се платен годишен отпуск по друго време в рамките на същата календарна година.
и още:

Отлагане на ползването

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.
(2) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му.
(3) Правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск. Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на ал. 2, правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

# 599
  • В полите на Пирин планина
Аз също влизам тук с въпрос за отпуските, но малко по-различен от този на 123elinor .
В момента ползвам 6-месечното си неплатено майчинство. 10-на дни след като то изтече излизам в 45-дневния отпуск за раждане за второто си дете. Въпросът ми е: ако сега не си взема натрупание за тези 2 години отпуски, ще мога ли да ги ползвам като се върна на работа след двете години майчинство с второто ми дете. Малко сложно го обясних, но накратко: ще мога ли да ползвам отпуските натрупани с първото майчинство за 2009/2010 г., когато ми изтече и второто майчинство през 2013 г.?
Благодаря предварително!

Можеш да прочетеш предния ми пост - там е отговорът и на твоя въпрос.

Здравейте,
във фирмата обещават някакви бонуси (дано и да дадат), но след края на март, когато вече ще съм в майчинство. Искам да питам дали може така да се преведат и на мен или ще имам проблеми после с майчинството. Мога ли да получавам суми, след като съм вече излязла в майчинство?

Ако се отнасят за стари периоди, в които си работила няма проблем да ти бъдат изплатени и по време на отпуск за бременност и раждане.

Момичета, мога ли по пощата да подам молба за напускане?

Тъй като не съм в добри отношения с работодателя си, очаквам всичко и дори и това, че примерно не са я получили и после да ме уволнят дисциплинарно примерно за неявяване на работа /ако е възможно, не съм запозната със Закона/. По принцип ми е ясно, че за да съм сигурна, че е получен документът, се праща с обратна разписка, но си мисля да напиша на мястото 'какво съдържа пратката' - молба по Чл. ... . Става ли така?

А като изтече едноомесечния срок, какво трябва да очаквам като документи страна на работодателя ми... освен да ми попълни трудовата книжка?

Може, да. Освен трудова книжка трябва и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Спази си необходимото предизвестие по трудов договор.

Последна редакция: пн, 29 ное 2010, 14:15 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт