Майчинството счетоводно - 35

• 32 996
  • 734
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна
Здравейте!
В болничен съм от 01.09.2010, родих на 12.10 и вече съм представила на работодателя трети болничен лист, но не съм получила никакви пари по сметката. Днес най сетне успях да се сдобия с ПИК и направих справка на сайта на НОИ, където пише -   Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО  - Липсват представени документи за ЕГН хххххххххх.
Някой може ли да ме посъветва какво да направя.
Говори с работодателя като начало. Би следвало поне първият болничен да  е предаден.
[/quote]
Говорих, твърдят че е предаден, но при проверка през сайта на НОИ не се вижда нищо. Не знам какъв е срока за да се отрази в системата, но ми се струва по-скоро, че нищо не е предадено. Има ли някакъв срок в който следва да бъде обработен болничния от работодателя и съответно от НОИ и какво правим ако тези срокове не са спазени.

# 676
Здравейте .Искам да попитам:за 10месец имам болничен .В сайта на нои на мястото на осиг.доход пише'' 10 месец -1300лв., и отдолу 10 месец -134 лв. (приблизително-просто не ми позволи да го копирам тук Sad  Това значи ли че  в осигурителния доход влизат и тези 134 лв.които са по болничен? (т.е ще стане 1434 лв) И още нещо:Термина ми е на 18 май 2011 -от кой месец и година започват да се изчисляват майчинските (знам ,че се връща 18 месеца,ама нещо се обърках съвсем  Embarassed
п.с знам че е много рано за тези ,ми въпроси ,че всичко може да се промени за половин година,ама ни направиха така в тази държава ,че вечно да си правиш някакви сметки

# 677
Здравейте .Искам да попитам:за 10месец имам болничен .В сайта на нои на мястото на осиг.доход пише'' 10 месец -1300лв., и отдолу 10 месец -134 лв. (приблизително-просто не ми позволи да го копирам тук Sad  Това значи ли че  в осигурителния доход влизат и тези 134 лв.които са по болничен? (т.е ще стане 1434 лв) да И още нещо:Термина ми е на 18 май 2011 -от кой месец и година започват да се изчисляват майчинските (знам ,че се връща 18 месеца,ама нещо се обърках съвсем  Embarassed )  зависи кога започва болничния за 45 дни.
п.с знам че е много рано за тези ,ми въпроси ,че всичко може да се промени за половин година,ама ни направиха така в тази държава ,че вечно да си правиш някакви сметки

Здравейте!
В болничен съм от 01.09.2010, родих на 12.10 и вече съм представила на работодателя трети болничен лист, но не съм получила никакви пари по сметката. Днес най сетне успях да се сдобия с ПИК и направих справка на сайта на НОИ, където пише -   Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО  - Липсват представени документи за ЕГН хххххххххх.
Някой може ли да ме посъветва какво да направя.
Говори с работодателя като начало. Би следвало поне първият болничен да  е предаден.
Говорих, твърдят че е предаден, но при проверка през сайта на НОИ не се вижда нищо. Не знам какъв е срока за да се отрази в системата, но ми се струва по-скоро, че нищо не е предадено. Има ли някакъв срок в който следва да бъде обработен болничния от работодателя и съответно от НОИ и какво правим ако тези срокове не са спазени.
[/quote]
Изпрати запитване до НОИ по мейла.

Последна редакция: ср, 01 дек 2010, 17:58 от Viva_123

# 678
Zdaveite imam nqkolko vuprosa po otno6enie na maichinstvoto :

1 - ot koga 6te vleze tozi 18 mesechen period ?( golqma glupost e no nqma kak )
2 -  nachislqvat li se nqkakvi danuci na zaplatata kato ti izpla6tat 90 % ot neq?
3 - ako sa te osigorqvali na razli4en dohod prez tezi meseci koito ti vzemat v predvid za da iz4islqt maichinskite  osrednqva li se sumata ?
4 - kakva e sumata koqto izpla6ta durgavata za purvo dete?
5 -  a kilogrmite vlqqt li na zachevaneto?
6- ot koga e dobre da se pie foliinata kiselina?
 Za sega e tova . Blagodarq predvaritelno za otgovorite   

# 679
пиши на кирилица!

# 680
  • София
Стики, слях поста от друга тема. На ЛС обясних за кирилицата Simple Smile

# 681
Здравейте,бих искала и аз да задам един въпрос, работодателя може ли да ме съкрати, ако закрие фирмата или ако промени името на фирмата, в момента имам издадени 2 болнични - 01.10.10г.-15.11.10г.-45 дни преди термин и този, с които се изравняват когато родиш/аз родих на 27.10.10г./ 27.10.10г.-08.12.10г.,предстои да взема и другия болничен от 08.12.Та въпросът ми е ако ме съкрати поради закриване на фирмата какво трябва да направя-да търся друга фирма ли-а вече болничния ще е даден в тази-изобщо ми се струва много сложно.Моля за съдейстие.Благодаря предварително.

# 682
  • Майничка
Здравейте,бих искала и аз да задам един въпрос, работодателя може ли да ме съкрати, ако закрие фирмата или ако промени името на фирмата, в момента имам издадени 2 болнични - 01.10.10г.-15.11.10г.-45 дни преди термин и този, с които се изравняват когато родиш/аз родих на 27.10.10г./ 27.10.10г.-08.12.10г.,предстои да взема и другия болничен от 08.12.Та въпросът ми е ако ме съкрати поради закриване на фирмата какво трябва да направя-да търся друга фирма ли-а вече болничния ще е даден в тази-изобщо ми се струва много сложно.Моля за съдейстие.Благодаря предварително.

Ако само промени името или вида (от ЕООД на АД, примерно) на фирмата, не може да Ви съкрати. Ако я закрие, ще си получавате обезщетението до 410-ия ден, за това през втората година вече ще е необходимо да имате трудов договор и поне 1 отработен ден в друга фирма.

Zdaveite imam nqkolko vuprosa po otno6enie na maichinstvoto :

1 - ot koga 6te vleze tozi 18 mesechen period ?( golqma glupost e no nqma kak )
2 -  nachislqvat li se nqkakvi danuci na zaplatata kato ti izpla6tat 90 % ot neq?
3 - ako sa te osigorqvali na razli4en dohod prez tezi meseci koito ti vzemat v predvid za da iz4islqt maichinskite  osrednqva li se sumata ?
4 - kakva e sumata koqto izpla6ta durgavata za purvo dete?
5 -  a kilogrmite vlqqt li na zachevaneto?
6- ot koga e dobre da se pie foliinata kiselina?
 Za sega e tova . Blagodarq predvaritelno za otgovorite   

1. От 01.01.2010г.
2. Не, само здравна осигуровка, които дължи работодателя.
3. "Осреднява се" среднодневен брутен и среднодневен нетен осигурителен доход за периода и се изплаща 90% от първото или 100% от второто, което е по-малко.
4. 250лв.
5. Предполагам, зависи, едва ли има еднозначен отговор.
6. Откогато започнете да работите за бебе.

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 07:58 от gargamela

# 683
Здравейте,
Много се извинявам за вероятно глупавия въпрос!
Дъщеря ми е родена на 13.11.2009г.
Родена е със секцио преди термина и оттам загубвам нишката и не мога да преброя 410-те дни..
За месец ноември в сайта на НОИ ми показва,че ще получа по-малка сума -около 180 лв,което явно е за по-малко дни и декларацията ми е изтекла,следователно тези 410 също,но лошото е ,че
ми показва,че последната декларация е подадена на 19.02.2010 ,сега не мога да разбера откога следва да влезе в сила последната декларация за отглеждане на малко дете до 2 години ?

# 684
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Родена е със секцио преди термина и оттам загубвам нишката и не мога да преброя 410-те дни..
За месец ноември в сайта на НОИ ми показва,че ще получа по-малка сума -около 180 лв,което явно е за по-малко дни и декларацията ми е изтекла,следователно тези 410 също,но лошото е ,че
ми показва,че последната декларация е подадена на 19.02.2010 ,сега не мога да разбера откога следва да влезе в сила последната декларация за отглеждане на малко дете до 2 години ?

Виж кога ти е издаден първия болничен 45 дни преди термин и от неговата първа дата брой 410 дни.

# 685
  • София-Младост
Здравейте,

410 дни се броят от първият Болничен. Що си мисля, че някъде е вписана датата, на която изтичат 410-те дни...може и да бъркам. Виж си първият болничен от кога ти е и почвай да броиш Simple Smile

# 686
  • Пловдив
Бaмбина,в сайта пише кога ти изтичат 410 дни-обезщетението

# 687
Здравейте,

На страницата на НОИ излиза до коя дата е декларацията до 410 дни - "Дата на прекратяване изплащане на обезщетението, определена от системата: ................ "
От тази дата трябва да започва декларацията за отглеждане на дете до 2 год.

# 688
Бaмбина,в сайта пише кога ти изтичат 410 дни-обезщетението
Елфита,не мога да го видя къде е.. SadБлагодаря ти,Lady Brinne,
сега се захванах със смятането и ми излезе,че тези дни изтичат около 14 декември,но тогава защо за ноември пък ще ми изплащат по-малка сума,ако дните не са свършили..

Момичета,видях къде е графата "Дата на прекратяване"-на мястото,където трябва да е тази дата има само пунктирана линия Confused

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 11:56 от AnMary

# 689
  • Пловдив
Момичета,видях къде е графата "Дата на прекратяване"-на мястото,където трябва да е тази дата има само пунктирана линия Confused

да,там трябва да е -но защо няма дата не е ясно

пиши мейл на НОИ да ти изяснят нещата

Общи условия

Активация на акаунт