Педиатрите във Варна 3

• 431 661
  • 1 942
  •   1
Отговори
# 1 560
И аз не разбрах нищо от написаното - Хариева ви е изпратила в болница или заради нея сте стигнали до болница  newsm78

Заради Хариева този път се налолжи да стигнем до лекари работещи в 2 отделения на болници. Единия път по спешност, втория път заради това, че имаше нужда от много добър лекар, който да лекува влошеното здраве на малката. Т.е. търсене на добър лекар на частно поради голямото влошаване на детето и липсата на каквато и да е комуникация с Д-р Хариева с цел да не се стигне до там.

Ще задам следните въпроси:
- Ако вие сте педиатър и при Вас доведат малко дете на 3-4 годинки, което вечерта е имало лека температура, а сутринта се оплаква за първи път през живота си, че го боли ушето какво ще направите и изпишете?
- След това кога бихте искали да го видите пак за преглед?

Последна редакция: пн, 19 окт 2015, 10:01 от sedanax

# 1 561
  • Варна
Не съм педиатър, но вероятно бих изписала антиперитици при нужда и отипакс за ухото. И в следващите ден-два, ако няма подобрение бих изпратила при УНГ.

За Хариева нямам лоши впечатления относно провеждано лечение, диагностика и т.н. И ние сме били при нея и доста приятелки, част от които все още са. НО за ЛЛ Георгиева да. Дете, на което изписа само инфлуцид - нищо притеснително не видя и не чу, след по-малко от 24 часа беше в болница с бронхеолит. И да при малките понякога състоянието се влошава за часове, но детето е било с хрема и кашлица още на прегледа предния ден. Затова Хариева като я няма - частен прием някъде по-добре.

# 1 562
Не съм педиатър, но вероятно бих изписала антиперитици при нужда и отипакс за ухото. И в следващите ден-два, ако няма подобрение бих изпратила при УНГ.
Да правилно си написала и Д-р Хариева си беше изписала това. А как ще се бориш с причинителя на болката в ухото - вирус или бактерия?
За капките нещо ще кажеш ли на майката по-особено, особено ако има и други за уши?

# 1 563
  • Варна
Да правилно си написала и Д-р Хариева си беше изписала това. А как ще се бориш с причинителя на болката в ухото - вирус или бактерия?

Отипакс съдържа - лидокаин(болкоуспокояващо) и феназон(притежава антипиретичен, аналгетичен и противовъзпалителен ефект).

-Антиперитиците, Нурофен например, също имат и болкоуспокояващ ефект.

Скрит текст:
Отипакс е предназначен за локално симптоматично лечение и успокояване на болката при:
остро неперфорирано възпаление на средното ухо;
вирусно възпаление на ухото при грип;
отит при баротравма.

И както и преди това написах, ако до ден-два не отшуми - УНГ.

# 1 564

Особеното на всички капки за уши, което никой не обясни нито на мен, нито на майката е, че винаги се затоплят поне до температурата на тялото, ако не и до 40 градуса и не се слагат студени в ухото, защото предизвикват тотален дисконфорт, ако са студени.  Нито едни капки за уши не се слагат студени в ухото, особено на болно ухо. Това обаче, никой не го спомена. Следователно малката категорично след първите капки отказва да и се слагат в ушичките. Обаче това, го научих от съвсем друга педиатърка по телефона, чак на следващия ден. И поneже Д-р Хариева не е вчерашна и знае, че температурата не идва без вирус или бактерия изписва поради съмнения за вирус изопринозин и за всеки случай антибиотик. До тук е всичко идеално и без никакви забележки. Също така без забележка и както обикновено е заключението, че ако има температура до вечерта, която не се повлиява от изопринозина трябва да се включи антибиоткик. Всичко е идеално до тук.
Също така особеност при капките за уши, която научих по-късно от УНГ е, че за да не изтичат от ухото ушната мидичка се прави на фунийка с цел да се стече надолу капката и да стигне до вътре без да изтече от улейчето.
Какво не правят в случая повечето лекари или гоправят много рядко. На мен лично в подобна ситуация ми се е случвало веднъж. Когато не знаеш има ли бактериална инфекция е добре да вземеш от детето носово-гърлен секрет и да го дадеш за микробиология. Ако нямаш достатъчно направления за МДД можеш да го препоръчаш на майката като частно изследване, но да и съдействаш за взимането на пробите. Така през 3-4 дни през, които се чака бактериите от пробата да нарастнат, а и ти и никой не знае вирус или бактерия е ще се готви изследване, което евентуално би било полезно. Тази част обаче, почти винаги се спестява, защото обикновено няма 3-4 дни време. Отделно заради претрупания график е препоръчана консултация през следващата седмица, което е най-малкото на 5 дни разстояние. Ама и това не е толкова страшно, защото има телефони и могат да се уточнят нещата по телефона.
И понеже температурата 1 час след прегледа се вдига до 39 градуса при даден нурофен и понеже има телефони без да чакаме до вечерта даваме антибиоткика заедно с изопринозина. До тук както обикновено всичко е идеално.
Обаче възниква въпроса какво да се прави с изопринозина - да се дава или да не се дава с антибиоткик. И понеже повече не успях да я намеря по телефона решихме с помощта на друг ГП-том, че твърде много лекарства стават и при нужда от антибиотик обикновено не се дава изопринозин.
На следващия ден нещата са още по-зле. Пак висока темепратура, пак нурофен, хексалгин, панадол, капки, антибиотик. Не успявам по телефона да се свържа дори, чрез регистратурата и измолвам със звънене и лични уговорки (без направление) да го види детето УНГ безплатно и без направление. Той казва подобни неща и харесва лечението. Само дето казва, че висока температура от уши при дете не може да стане, а и като гледа е вирусно и трябва да се започне пак изопринозина. Почваме го и него. Не може да се спи по цели нощи от болки в ушетата, помагат за болката само антипририците и никакви капки за уши (които поне вече ги топлим). Антибиотика остава. Нещшата не отиват на по-добре, но чакаш изопринозина да свърши работа.
Идва петък. Понеже по телефона не мога да се свържа с Д-р Хариева отивам на място хем да питам, хем да дооправя болничния на майката. Излизам от работа. Чакам 2 часа да минат всички и да мога да питам. Казвам, че сме ходили по приятелски на УНГ без направление. Казвам, че само антипириците помагат за болката без отипакса - разбираме се да не слагам отипакса. Давам майката по телефона да каже, че детето не е добре и майката се оплаква, че нещо тече от ушетата. Пита какъв цвят е. Казва и майката, че е жълто-кафяво на цвят - казва разтворена ушна кал от капките. Казвам, че не са слагани капки цял ден в ушето. Нищо. Казвам, че има температура висока, но знам, че трябват 3 дни пълни за да изчезне температурата и да питам да чакам ли до следващия ден. Разбираме се да чакам. Казвам утре е събота - ако има температура какво да я правя. Отговор: окръжна и замисляне 10 секунди дали да звънна по телефона. Решавам, че щом е толкова притеснително да звъня в събота, че се замисли 10 секунди, по-добре директно в окръжна, ако се наложи и без това няма преглед по телефона. Записвам час на регистратура за следващата седмиа - имат чак за сряда.
На следващия ден детето е толкова зле, че има сили само да се премести от едно легло на друго и да спи, когато има топло на ушетата. За целта сам си измислих ел. възглавничка, която май обсъдих с УНГ-то или не обсъфих вече не помня. Обаче никой не ми предложи направление. Явно щом имаше къде да си я заведа веднъж ей така на добра воля беше достатъчно. Аз не бях в състояние да нахалствам, а и за събота и неделя и без това нямаше да ми свърши работа. Пред мен имаше един татко, явно доста по-нахален, който изкрънка за двете си деца направления за очен лекар, защото имали очила. И понеже беше малко по-нахален от мен си ги получи явно за неспешен случай или поне не беше спешен за едно от децата му.
В събота по обяд отивам в окръжна в спешното и пазя ред за педиатър, защото такъв бил реда. Беше дъждовен ден и тъкмо беше спряло да вали и отидох да запазвя ред. След 30 минути ни идва реда и викам с кола детето и майката. Понеже се забавха малко пускам преди нашия ред друго детенце. Влизаме вътре. Казваме какво е положението на педиатърката.Изсмява се, че при отит не се изписва "Клацид" - нашия антибиотик. Не ми става драго едно, че защото в листовката пише, че става за отит и друго, че УНГ-то не възрази срещу него.
Праща ни на консултация в УНГ-отделението, което се намира някъде си до инфекциозното в двора. Междувременно започва да вали силно и аз ставам мокър до кости, защото когато излизах не валеше и нямам чадър и единствения е за майката с детето. Намирам отделението и се качваме там на прегледа поглежда лекарката ушите и казва:
"Ама какво е това? Това е гной. Това което ви тече от ушите е гной. Ето цялата ви коса е в гной."
Показва как се почиства гнойта с памуче и клечка, как се слагат капки за уши. Гледа гърлото и казва - и то е супер червено вече. Отивайте при педиатъра да ви изпише терапия. Разбираме, че 24 часа от двете упшета е текло гной като чучурче, че цялата коса не е в ушна кал, а в засъхнала гной.
При педиатърката две цигначета - голямо и едномесечно. Гомято повръща. Изчакваме ги. Иписва "цефзил". Прибира ме се.
Има и още. Да продължавам ли?
До тук разбивката е, че съм прескочил GP-то, защото е следобед на работа и съм я завел на педиатър в рамките на 3 часа след първата болка в ушетата. Принципно лечението е правилно, практически изобщо. Никой не е казал, че може да тече гной и стои детето без адекватно лечение с течаща гной над 24 часа докато минат 3 дни с антибиотик. Теорията на педиатърката, че не е подходящ антибиотик за отит не е вярна, защото индекцията е и по гърлото и Клацида не може да ги убие и там, просто защото тези бактерии са абсолютно резистентни към него. На 4-тия ден вместо излекуване имаме течаща гной от двете ушета, висока температура, ново лечение с друг антибиотик, отпаднало дете и по-лошо състояние отколкото без антибиотик, защото от този всичките полезни бактерии са измрели в коремчето и само пробиотика предпазва от появата на разстройство.

Последна редакция: пн, 19 окт 2015, 11:40 от sedanax

# 1 565
  • Варна
Настръхна ми косата направо докато чета! Съжалявам, че се е наложило да минете през всичко това. Постът ви потвърждава и моето виждане, че родителите най-добре си познаваме децата и най-правилна преценка за състоянието им правим ние.
Относно лечението съм забелязала, че често то е и според нагласата на родителя, такава каквато ЛЛ/педиатър я вижда. На родители, които нямат притеснения от АБ им е изписван често, а на други се опитват да минат без него.
Относно изследванията аз често на моя син съм си пускала и сама. И отивам при ЛЛ/педиатър направо с резултатите, за да назначи лечение. Тъпо, но факт.
Моят син е имал няколко пъти болки в ушите и слава богу никога нищо сериозно. Всеки случай се е разминавал с от ден до 2-3-4 дни капки Отипакс и антиперитици евентуално, никога АБ и Изопринозин. Децата и ситуациите са различни.
Тъжното в ситуацията за мен е липсата на адекватна връзка с лекуващият лекар и това, че всеки следващ има собствено мнение по въпроса.

Само да споделя, че дъщеря ми направи два фебрилни гърча - консултирахме се с 4-5 лекаря как да реагираме най-правилно и адекватно при вдигане на Т. Вярвате ли всеки от тях имаше различна теза.
- против хексалгин, студени, ледени компреси, най-вече на челото и слабините, ако трябва и свещички дори от 300мг ефералган(доза за на 4-5г.) - ЛЛ
- за хексалгин, нурофен и никакви студени компреси, било отречено - педиатър на частно
- даване на антиперитик и свещичка диазепам, студено повиване на цялото тяло - в болницата
- компреси с хладка, не студена вода, но само от кръста на долу - бърза помощ

Еее бога ми, страх ме е да си помисля следващото и вдигане на Т кога ще е. Нямам идея кое е най-правилно. Предстои ни консулт и с невролог и се чудя е ли е възможно отново различно мнение...

# 1 566
Ама за съжаление историята не е завършила хем за сайта, хем за детето.
След като започнахме цефзил в събота следобед в неделя детето живна. Температурата започна да спада и можеше да се поддържа само с нурофен без хексалгин. Трябваше да го заведем някъде. При Д-р Хариева имаше час за сряда освен това след неудачния антибиотик трбваше да бъде УНГ. И къде къде според мама - в УНГ-то на Св. Марина. Понеже Д-р Хариева не си вдигна телефона нашето GP даде няколко имена от Св. Марина. Отдохме на място и майката влезе в отделението доста притеснена. И без да иска попадна на едно от имената - Доц. Сапунджиев. Беше доста внимателен и разбран. Общо взето каза "понякога не познаваме антибиотика" и водещото е температурата. Прегледа я. Оказа се, че от Цефзила гърлото е минало вече. Тъпанчетата се оказаха перфорирани и на двете уши от толкова много гной, която 4 дни е текла от ушетата. Каза, че оставяме антибитика докато минат 3 пълни дни и нарисува таблица за измерванията на температурата за да се следи. Каза, че може да отидем когато пожелаем до четвъртък включително. Имахме 3 дни, които ставаха в късния следобед във вторник (13/10/2015). Имаше голямо подобрение. Във вторник вечерта обаче вдигна температура вечерта и и дадохме нурофен. В сряда въпреки, че ушетата пуска гной нямаше темепряатура сутринта. Всъщност имаше 37 гр. но заради болките дадох Пандаол и тя изчезна. Цялата сряда като изключим гной от ушетата и пристъпи на болка нямаше температура. Заради това,ч е в началото толкова я изпуснахме, че чак са се СПУКАЛИ тъпанчетата не очаквах чудеса. Между другото в понеделник вечерта Д–р Хариева звънна, защото видяла позваняването от сутринта и й обясних случката. Каза само, че е добре да се пусне носово-гърлен секрер (сякаш това не се прави в началото).Викам и - какъв смисъл има - втори антибиотик действа - какво вярно ще покаже изследването след два антибиотика. И това беше с Д-р Хариева. Казах и че не знам за сряда дали ще я заведа, защото не мога да предвидя бъдещето толкова напред. И така в сряда вечерта детето ввдигна 38 гр. 5 дни с Цефзил и 38 градуса температура. В четвъртък сутринта при Доц. Сапунджиев. Предния път прегледа беше излязал 50 лв, така че си взех 100-тина лева в мен. Пак мина добре прегледа, пак беше внимателен. Толкова много гной имаше още в ушетата, че ползваха прахосмукачка за уши за да проведат прегледа. 10 пъти ми повтори да мием косата на детето. Викам му - това е мита коса на 3 дни. Нищо, че цялата е в гной. Вика ми - ще я миете колкото трябва често. И освен това сменяме антибиотика с Аугоментин (от групата на пеницилите). Минали са 9 дни от началото и сме с 3-ти нов антибиотик и пак отначало. Измихме косичката вечерта на детето или беше на следващия ден, обаче взе да киха и стана ясно, че ако се мие много в това здравословно състояние ще се разболее от настинка. От аугоментина изчезна температурата на 2-рия ден. Гной излизаше само по 2-3 пъти дневно на порции и горе-долу толкова я заболяваше много.
Дойде днешния ден. Нямаме температура, но доста гной в ушетата и отвреме-навреме болки. Бяхме се разбрали в четвъртък с Доц. Сапунджиев да в заведем днес на преглед. Отива сутринта майката и детенцето в Св. Марина, сядат идва и доцента. Вижда, че има засъхнала гной по косата и казава:
- Аз нали казах да миете косата.
Майката казва - преди 3 дни е мита.
Той отвръща: как все се падам на 3-тия ден. Сега отидете да измиете косата и тогава се върнете за преглед. Аз влизам в операция!
И детето остава непрегледано и едва ли не изгонено от лекуващия го УНГ!
Gp-то пак беше следобед. Стоях 2 часа да чакам за направление за УНГ, което Д-р Хариева така и не е издавала, не ни е пращала на великите светила в Майчин дом, които работят на частно, като Д-р Шиваров, нито се е консултирала с тях по няшия въпрос.
Взех направление и я заведох при Папуров по каса. Беше внимателен и разбран. Ще пием 3-тия антибиотик до петък. Kaза да пазим ушите да не влиза вода, което ако миехме косата всеки ден не знам как щеше да се избегне. Все някак като често дърпаш дявола за опашката ще го дръпнеш при тебе. Все още има гной в ушетата и се налага да се ползва прахосмукачката. Утре ще станат 14 дни лекуване с антибиотик, което все едно им беше упражнение, свръх силите.Почти 2 седмици си оставиха ръцете, избягаха от отговорност и какво ли не вече незнам колко хора.
Само се чудя Д-р Хариева поне един телефон, защо не звънна на колегите и или защо поне нас не ни прати там?!
Ако бях някой просяк сигурно щях да разбера защо така по-лесно.

"Успокоението" от Д–р Папуров е, че по-зле няма как да стане, така че няма нужда да се притесняваме.

# 1 567
  • Някъде там
sedanax Много хора, които се мислят за "доктор" трябва да си хвърлят дипломите много са!!!Особено във Варна истински доктор е много трудно да откриеш за съжаление!!!Това, което сте преживяли е просто недопустимо!!!!! Ах да имаш само закони в тази държава колко щяха да са зад решетките!!!

# 1 568
Що се отнася до дипломите им - да, масово могат да си ги скъсат. Но това, не важи за Д-р Хариева. Лично многократно съм се уверявал преди години, че има разбиране за нещата и то за неща, при които много лекари дават "заето". Например видове адаптирани млека - и специализираните включително. Според мен става въпрос за затрупване с пациенти от една страна, от друга удълженото работно време спрямо стария график - демек тя от сутрин до следобед преглежда, преглежда, преглежда. Това значи, че се стига до състояние при което човешкия мозък не може да обрабова толкова събития. Отделно предполагам натрупана преумора, отделно това, че преди работеше в събота и почиваше в петък помагаше да се избегне ходенето на спешни кабинети.
Но не са добре вече нещата и аз съм го усещал как става лека-полека от година на година.
Изключително гадното чакане по 1-2, че и 3 часа с болно дете и то отвън , което за нас не е проблем да стоим отвън, но надали за всички е подходящо.
Иначе на някои "лекари" им липсват елементарни човешки качества. Забелязал съм как не могат да схванат елементарни неща за обикновения човек, или как не се разбира смисъла от това, като извършваш действие, кое е 1-во, 2-ро, 3-то и супер увереност, колко си прав въпреки, че всеки би се изсмял. Вчера имах случай за лекар, който не може да схване следната последователност - искаш да копираш стар болничен лист в програма и после да му коригираш данните с нови - според "докторкста" логика първо нанасяш новите дати и после копираш стария болничен. И какво учудване настава, че не ти останали правилните дати за начало на болничния ми се появили старите. И не само това, ами не е видяла, че е станало това и го е пуснала в НОИ със старите данни. Че после като го и анулирала, не само, че не е анулирала грешния болничен и да издаде нов, ами го поправила с верните данни и му сложила анулиращ таг. И после се чуди, защо се получава грешка при анулиране. Това показва, че такъв човек изобщо нв схваща логиката на нещата и не може да анализира информация - т.е. може да лекува само наизуст и да прави заучени неща.
Масово не се разбира, кое от къде произтича и за какво е такова и защо така се прави.
Примерно убедеността на сума ти доктори, че за да ти издадат болничен трябва да си занесал направление. Изобщо не могат да схванат, че направлението е за да може от здравните осигуровки на пациента те да си вземат парите от НЗОК, а болничния се издава за да може лицето да си получи парите от НОИ, ако е осигурено за Общо заболяване и майчинство. Това е горе-долу като да не схващаш разликата между "Гражданска отговорност" и "Автокаско"!

# 1 569
Sedanax,  как добре те разбирам. Минахме през подобни кошмари,  да не влизам в подробности. Само се моля да не се налага да водя децата  си на лекар,  защото не зная на какъв ще попадна.
Mira,  да,  неврологът ще ти каже нещо друго. И ние сме с два фебрилни гърча. Мнението на невролозите (трима)  е,  че при температура над 37.4 се дава веднага антипиретик и част от таблетка диазепам. А при гърч - свещичка диазепам. Има си дози за диазепама,  които се определят на тегло. И много е важно да е верен термометъра. Повечето дигитални бипкат на близо градус под реалната температура,  сигурно си забелязала.
И наистина е тъпо,  но и аз ходя с готови изследвания и не при ЛЛ. Много е трудно да нямаш доверие на никой лекар.

# 1 570
Натъжиха ме вашите истории. Като знам, че болестите при мен и малчо тепърва започват...

# 1 571
  • Варна
За съжаление досега не съм попаднала на педиатър или изобщо личен лекар, който сам да предложи да даде направление за специалист, освен при много тежко състояние, което не е успял да овладее, аз не разбирам педиатъра като специалист по всичко, но това е друга тема. Обикновено или си искам направление и в повечето случаи ми отказват, или направо отиваме и си плащаме  #Cussing out. Ужасна история, и ние съвсем скоро имахме сгрешена диагноза и то от специалист, потвърдена след това от педиатъра, изписан антибиотик (който не започнах на своя глава), отречена от втори специалист и поставена най-накрая правилна диагноза без нужда от антибиотик. За щастие при нас всичко мина добре за детето и само с тревоги за нас родителите, но гаранция на какъв лекар ще попаднеш за съжаление няма Sad.  За Хариева никога не ни е изписвала антибиотик без преди това да сме опитали без, давала ни е и направления за секрет, но това беше преди три-четири години, от тогава насам нещата явно отиват на по-зле.

# 1 572
  • UK
Настръхнах!

Д-р Хариева от МД?
Ако е същата, ме отблъсна, когато я посетих още бременна и ми съобщи да приготвя 350 лева #Crazy за записване към нея. Като разбра, че са близнаци, направо ми обяви , двойна такса. Не можа да ми обясни, какво включват тези суми, при все, че детското здравеопазване е безплатно  #2gunfire
Сега, как е детенцето?  Да се оправя милото  Hug

# 1 573
  • Варна
За съжаление досега не съм попаднала на педиатър или изобщо личен лекар, който сам да предложи да даде направление за специалист
ЛЛ мога да препоръчам моя, винаги дава направление и е много съвестен, но за жалост не е педиатър  newsm45

# 1 574
  • Варна
Здравейте! Живея в кв. Виница и се чудя къде мога да запиша детето при педиатър който да е и личен лекар. В момента сме при две отделни едната ЛЛ другата педиатър и взе да ми писва това разхождане. Всъщност най-важно ми е децата за ваксини и консулт да не се приемат заедно с болни, което ми се случва при сегашните ooooh!. Направо откачам като видя кашлящи деца с температура в чакалнята а пък нас са ни извикали на консултация.  #2gunfire Освен това и при двете и чакалните и кабинетите са на супер неудобни места, тесни и порутени. Чудя се в терапията как стои въпроса, там щях да ходя при една Събева, ама знам ли  newsm78 уж добра казаха че е. Ако можете да помогнете с някое и друго име, имам време все още до декември! bouquet

Общи условия

Активация на акаунт