Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

От каква възраст детето ви започна да се храни само?

 • 12 532
 • 95
 •   1
Отговори

Анкета

На каква възраст децата ви започнаха да се хранят самостоятелно?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

# 90
 • Мнения: 42
Моята девойка вече от доста време се храни сама, поне от 4-5 месеца. Но когато се измори ми казва, че е бебе и не може сама - подава ми лъжицата с жален поглед "Мамо храни мене". Последните 4-5 лъжици са с помощ от публиката.

# 91
 • София
 • Мнения: 26 290
Голямата страшно много я лигавеха всички и я хранеха.
Срам, не срам, още не може да се храни сама. В смисъл, може да си вкара храната в устата, но седи и блее. Способна е да си остане гладна.

Затова оставих малкия да се научи сам. Градината също има принос, признавам.
Сяда, чинията, лъжицата, стола и почва.
Чистя малко повече после, но по-добре така.
Не настоявам да си изяде всичко.
Даже го оставям да стане, да се разходи и после идва пак да яде.

# 92
 • София
 • Мнения: 478
И двете ми деца са злояди и с доста под норма килограми. Вкъщи големия го хранех докъм 5 г., за да знам какво и колко е изядено. В детската и на заведение/гости се храни сам от 2,5г., но количеството погълната храна беше крайно незедоволително за мен. Така като гледам, с малкия съм се запътила по същия път, плюс че той много цапа, а нямам никакво намерение да го пера след всяко хранене или пък да мия кухнята.
Не се впечатлявам особено от това забавяне - няма дете на 10 г., което да не се храни само, както и няма такова на 5 г. с памперс и биберона, примерно. Simple Smile

# 93
 • София
 • Мнения: 700
Дъщеря ми започна сама да проявява интерес около година и половина и доста бързо се научи сама да се храни. Сега като гушна бебето и изведнъж забравя как се ползва вилицата:). Лично аз съм против смесването на процеса хранене с други - телевизия, игри...- за да може да се усети вкуса на храната, а и чувството за ситост. Помагам когато има нужда, не насилвам детето да яде..Но отчитам, че децата са различни и има такива на 3 - 4, които още не се хранят самостоятелно.

# 94
 • Мнения: 277
моя мъник е на 3 години. Идеално се справя сам с храненето, но не желае. Казва - "мамо, искам ти да ме храниш" и си изяжда всичко. Ако му откажа - това значи 3 часа да стои на масата и да се подпира на чинията. Ако е кремче - сам си го изяжда за отрицателно време без проблем Simple Smile.
Но не желае да седне при нас на голямата маса. Иска на детската си маса да яде и аз да съм при него.

# 95
 • Мнения: 4
Моя звярчо от годинката прояви интерес да се храни сама. И тук от две седмици е голямо цапане. Малка част от храната влиза в устата. Но не дава да я храня повече аз. Ако е твърда храната (сандвич, плод, солетка или друго подобно), няма проблем, изяжда си го, че и за още пита. Обаче храните, които изискват прибори и съдове са голямо предизвикателство. Забавното е, че и мен иска да ме храни. Сега е годинка и 1 месец и имам усещането, че вече трябва да си купя една кофа с латекс.

Общи условия

Активация на акаунт