Става дума за следното: братовчедка ми е поръчител по лош кредит и е получила запор на сметката си, по която и превеждат майчинство и детски. Заех се аз да и проуча въпроса, тъй като на нея и е трудно с две деца да ходи по институции. След много питанки най-накрая стигнах до юриста на НОИ в Русе, който ми каза, че майчинство и детски не могат да се запорират, тъй като са социални плащания, но банката не е длъжна да прави анализ какво е плащането и затова запорира всичко влязло по сметката. Каза ми, че варианта НОИ да издаде документ за това какво е преведено от тях и този документ да се представи в банката, за да освободят въпросната сума, като тази процедура можела да се повтаря всеки месец. НО не всички банки приемали тези удостоверения и трябва да с говори с конкретната банка.
Братовчедка ми говори с Пощенска банка (където и е сметката) в нейния град и от там са я "отрязали" и са и казали да иска от ЧСИ да вдигне запора. Това по мое мнение е невъзможно, тъй като ЧСИ не може да е сигурен, че няма да постъпят по сметката и други плащания, освен социалните.
Сега въпроса е, може ли някой да каже кои банки приемат такова удостоверение от НОИ и Социални Грижи?