Запор на майчинство

• 1 836
  • 4
  •   2
Отговори
Мили момичета, моля за съвет по казуса на моята братовчедка! Зная, че има теми по повода, но там не намерих отговор на въпроса, който ме интересува.
Става дума за следното: братовчедка ми е поръчител по лош кредит и е получила запор на сметката си, по която и превеждат майчинство и детски. Заех се аз да и проуча въпроса, тъй като на нея и е трудно с две деца да ходи по институции. След много питанки най-накрая стигнах до юриста на НОИ в Русе, който ми каза, че майчинство и детски не могат да се запорират, тъй като са социални плащания, но банката не е длъжна да прави анализ какво е плащането и затова запорира всичко влязло по сметката. Каза ми, че варианта НОИ да издаде документ за това какво е преведено от тях и този документ да се представи в банката, за да освободят въпросната сума, като тази процедура можела да се повтаря всеки месец. НО не всички банки приемали тези удостоверения и трябва да с говори с конкретната банка.
Братовчедка ми говори с Пощенска банка (където и е сметката) в нейния град и от там са я "отрязали" и са и казали да иска от ЧСИ да вдигне запора. Това по мое мнение е невъзможно, тъй като ЧСИ не може да е сигурен, че няма да постъпят по сметката и други плащания, освен социалните.
Сега въпроса е, може ли някой да каже кои банки приемат такова удостоверение от НОИ и Социални Грижи?

# 1
irina_vas, ЧСИ трябва да вдигне запора, и то след като му представите удостоверението от НОИ. Банката не може на своя глава да освободи сумите, защото длъжностното лице носи наказателна отговорност. Нека братовчедка ти пусне молба до ЧСИ, с копие от удостоверението от НОИ. В него трябва да пише в него и точният размер на детските надбавки и размера на обезщетението за отглеждане на дете. Мисля, че ще се получи, а ако не, трябва да се обжалват действията на ЧСИ пред Окръжния съд.

# 2
И тази процедура всеки месец ли трябва да се повтаря? Или по презумпция всеки месец се освобождава от запор съответната сума? А ако се промени сумата (например като падне от 320 на 240 лв.)? Или пък изцяло се освобождава сметката от запор? newsm78

# 3
Не съм специалист, но мисля, че през процедурата се минава веднъж, а ЧСИ може да запорира всички плащания по сметката над посочените в удостоверението суми. За последното въобще не съм сигурна, дано се включи колега с опит. Може да питаш и в темата на Таис, в "Родители отглеждащи сами децата си".

# 4
  • София
Братовчедката първо да говори с ЧСИ и след това с всички останали. Независимо от закона, те си имат някакви практики и мнение по въпроса.
Блокировката по сметката може да е частична, така че ЧСИ ще каже какви документи иска, за да пише до банката.

Общи условия

Активация на акаунт