Помощ: Сродни думи

• 47 518
  • 100
  •   1
Отговори
 Момичета, Cry може ли да ми кажете спешно сродна дума на пантофи !?

# 1
Мисля, че това е чуждица и ми е трудно да определя друг корен, освен пантоф.  newsm78

# 2
Чак ми стана интересно Simple Smile

"пантоф" е индиректна немска заемка в българския език (индиректна, защото в немския пък е дошла от полски). И според мен няма сродни думи.

http://www.belb.net/personal/janev/Lexikalno_znachenie_na_nemski … e_substantivi.htm

А въпросът от какво е породен? Някой седмокласник решава тестове ли?

# 3
пантофар /човек, който прави пантофи/, пантофен /прилагателно/

# 4
"пантоф" е индиректна немска заемка в българския език (индиректна, защото в немския пък е дошла от полски). И според мен няма сродни думи.

на немски Pantoffel -- в превод: чехъл

# 5
Това ли са дали на децата за домашно? Сродни думи на "пантоф"... Еми аз не се сещам и не знам какво е това нещо, което бих нарекла "пантофен", нито бих казала "пантофар". Правят децата на луди Grinning

# 6
  • Между гори и планини
Пантоф - Терлик (друга "българска" дума)

# 7
  • Sofia
пантофка,пантофче  newsm78

# 8
пантофка,пантофче  newsm78
Това са форми на думата, а не сродни думи.

# 9
Мисля, че това е чуждица и ми е трудно да определя друг корен, освен пантоф.  newsm78
Що бе, корена не е ли пан? Ако е така сродни думи са панталон, пантера, панта. Тези се сещам в момента. Няма ли накоя мама на "ти" с граматиката, да се включи?

# 10
Що бе, корена не е ли пан? Ако е така сродни думи са панталон, пантера, панта. Тези се сещам в момента. Няма ли накоя мама на "ти" с граматиката, да се включи?
Сродните думи са думи с обща част и сходно значение. Общата им част се нарича корен. Панталон, пантера и панта  не са сходни по значение, затова не са сродни думи.

# 11

А може коренът на "пантоф" да е "тоф" и тогава сроднa дума да е "картоф"  Wink

# 12

А може коренът на "пантоф" да е "тоф" и тогава сроднa дума да е "картоф"  Wink
Joy Joy Joy
По темата:  аз само за пантофен се сещам.
П.П. Наистина е интересно откъде е този въпрос.

# 13
Аз пък взех да се чудя дали не е сгрешено условието в теста, сборника и от каквото там е въпросът. Може би са искали да кажат синоними, пък им се е изплъзнало сродни думи.  Joy Joy Joy

# 14
топлинки... Thinking

Общи условия

Активация на акаунт