Купуване на ЧИСТА ХРАНА

• 830 683
  • 6 804
  •   1
Отговори
# 5 850
А имате ли повече инфо за Карлово Мес , до колко спазват етикета “натурално, без антибиотично отглеждане”?
Къде го пише това без антибиотично отглеждане?
На сайта им пише така:
В отглеждането на едър рогат добитък, ние спазваме всички нормативни изисквания по отношение на условията и начина на отглеждане, за да достигнем до производството на продукция с много високи качествени показатели.
В нашето месо липсват антибиотици и хормони.

Това не значи, че не се прилагат изобщо - а спазват "карантинни срокове по нормативни изисквания", за да няма остатъци.
Едва ли ги лекуват с хомеопатия при нужда...

# 5 851

това имам предвид, може би не се изразих коректно с това “отглеждане”. За липсата на хормони и антибиотици иде реч. Инфото е от техния сайт.

# 5 852
Да, обясних за липсата в месото - просто има карантинни срокове кога се колят животните, за да няма остатъци. Не че не ги прилагат. И аз този текст коментирах.

# 5 853
Не знам дали месарницата "Butcher" на ул. "Гурко" се води чиста храна (видях, че назад е коментиран), но искам да споделя за удобството, което са въвели от магазина за пазаруващите с кола.
Значи!
Паркирате на паркинга, който е на 20 м от входа на магазина. Взимате си бележка от човека, който отговаря за паркинга. Пазарувате в магазина. Давате въпросната бележка на продавача, слага ви печат на гърба на бележката. Отивате на паркинга, документирате с печата, че сте пазарували в магазина, взимате си колата и не давате 3 лв за паркинг.
Страхотно удобство. Паркирането наоколо е мисия невъзможна.

Телешкото им е много добро.

# 5 854
А имате ли наблюдения дали месата им са пресни, тъй като почти не виждам хора да пазаруват от там и това донякъде ме притеснява?

# 5 855
Не знам дали месарницата "Butcher" на ул. "Гурко" се води чиста храна (видях, че назад е коментиран), но искам да споделя за удобството, което са въвели от магазина за пазаруващите с кола.
Значи!
Паркирате на паркинга, който е на 20 м от входа на магазина. Взимате си бележка от човека, който отговаря за паркинга. Пазарувате в магазина. Давате въпросната бележка на продавача, слага ви печат на гърба на бележката. Отивате на паркинга, документирате с печата, че сте пазарували в магазина, взимате си колата и не давате 3 лв за паркинг.
Страхотно удобство. Паркирането наоколо е мисия невъзможна.

Телешкото им е много добро.

Е затова само яе ида до този магазин, супер цивилизовано решение, направо не мога да повярвам! Има толкова готини магазини в София, до които не ходя заради паркирането....

# 5 856
  • София
А имате ли наблюдения дали месата им са пресни, тъй като почти не виждам хора да пазаруват от там и това донякъде ме притеснява?

Скоро не съм пазарувала там, защото не ми е по път. "Преди Ковида" ми бяха любимата месарница и месото им винаги е било съвсем прясно.

# 5 857
  • София
Копирам поста си от Био земеделската тема:
Аз съм като кон с капаци в магазина, търся само това, което ми трябва и въобще не съм видяла, че докато аз отглеждам своите плодове и зеленчуци, Турция, Китай, Полша... отглеждат уж същите плодове и зеленчуци, но гигантски!
И няма българска леща, боб и фъстъци. Родопски, добруджански са само по етикет. Каза ми го продавачката, за своята стока. А цяяялата стока на пазара беше еднаква!
В магазина за подправки, където отидох за семена сидерати също е трагично. Няколкото вида леща са канадски, фъстъците не са български,  за боб не гледах.

# 5 858
Интересува ме някой знае ли нещо за регулациите в България относно хормоните в пилешкото? Поради здравословни проблеми се налага да мина на пилешко месо, но от ядене постоянно цикълът ми започна да идва веднъж на 50-60 дена. Адска нервност, треперене, намалих драстично пилешкото и се оправих. Случайно попаднах на информация в чуждестранни сайтове, че пилешкото е пълно конкретно с естроген и бях втрещена. Моя позната, беше лежала в гинекологично отделение преди време, сподели ми че докторите там също са й потвърдили за естрогена и са й казала, ако има дъщеря да ограничава пилешкото, защото отделенията са пълни с момичета 12-13-14 годишни с кисти на яйчници, прекомерно ранен цикъл и какви ли още не проблеми в следствие на ядене на много пилешко. Не ям никакъв друг вид месо, рядко телешко и рядко колбаси някакви, които пък са канцерогенни заради опушването, така че бих искала да мина изцяло на пилешко месо, но търся такова без хормони. Не мога да ходя до ферми, количества ми трябват само за 1 човек, не бих искала и да замразявам, защото замразено месо ми е отвратително и няма хубав вкус. Т.е. от кои сайтове мога да поръчам малки количества пилешко? В Съни Фарм е много скъпо, а и чета доста лоши отзиви. От супермаркет не купувам пилешко, но ми се иска да пробвам Le Poulet, наистина ли се отглежда бавно, има ли хормони в него? Пробвала съм много месарници, ужасяващ вкус имат..по-скоро нямат...дори не е месо, все едно ядеш пластмаса с леко химичен привкус.

# 5 859
  • Бургас
В Румъния използването на хормони и изкуствени добавки при отглеждането на пилета е забранено. Изписано е и върху опаковките. От години купувам само тяхно месо - Fragedo е марката, има я във всички големи магазини. Няма мирис при готвене, не се отделя вода, много съм доволна от качеството.

# 5 860
  • софия
От години купувам пиле от Ливади. Предпочитам да ядем 1-2 пъти в месеца, но да е качествено. Тъй като съм клубен член не съм сигурна дали има свободна продажба. Предполагам, че има такава. Можеш да провериш.
Ранният цикъл при момичетата едва ли е основно от пилешкото. Както и всичко останало, причините са много.

# 5 861
Доволна съм от Съни фарм. Аз лично гледам пилето да е "пропорционално". Нямам доверие на пилета с огромни гърди и малки бутчета. Някак си ми е неестествено.

# 5 862
В кои вериги има румънски пилета? В Лидл със сигурност няма.

# 5 863
Аз имам сравнително стара информация от около 2010г, когато имах колега, работил преди това във фирма за ветеринарни лекарства.
От него съм чувала, че в Европа като цяло (следователно и в България) употребата на хормони при отглеждане на животни за месо (не само пилета) e забранена, и ако това се прави - то е нелегално.
За сметка на това употребата на антибиотици не е забранена, но има правила (дозировки, кога се спират и т.н.)

Сега малко собствени непрофесионални разсъждения - ако говорим за крави, където се цели по-висок млеконадой - логично е да се ползват полови хормони, стимулиращи лактацията (кои точно не се наемам да кажа).
Ако говорим за пилета обаче, целта трябва да е бърз разтеж, следователно е логично, ако се ползват хормони - то те да са разтежни хормони.
Ако някой разбира повече нека се включи, но според мен естрогена не е разтежен хормон, и това твърдение на лекар ми се вижда непрофесионално. Може би би могло да се допусне, че завишени нива на разтежен хормон биха предизвикали ранно развитие и цикъл при момичетата, но че пилешкото месо е пълно с естроген - не ми е логично.

Известните производители, които претендират за био отглеждане (ако не говорим за лъжа) могат и би трябвало да контролират какво е вложено в смеските, с които хранят пилетатат.

Малките производители, които гледат на село в голямата си част купуват готови смески, без никаква идея какво има в тях и просто хранят. Има и средни/големи фермери, които гледат пилетата на сключен договор с фирма изкупвач, които пък им осигуряват отново смески, ветеринарен контрол и т.н. и те също нямат представа с какво хранят.
Много месарници вземат такива пилета поопърлени, и ги продават за еко, био, свободни пилета - ала бала. В най-добрия случай ядете пиле, което не е предварително накиснато във водозадържащи разтвори.

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 17:23 от танита

# 5 864
  • Бургас
В кои вериги има румънски пилета? В Лидл със сигурност няма.

В Кауфланд и Метро пазарувам. В Кауфланд освен Fragedo има и други марки румънски пилета.

Общи условия

Активация на акаунт