ИЛИ КОЛКО Е ВАЖНО ДА СЕ ХРАНИМ ПЪЛНОЦЕННО

Всички знаем за съществуването на т.нар. Средиземноморска диета. Знаем ли обаче какво наистина представлява? Всъщност това не е диета, а съвкупност от хранителни навици, следвани от хората в Средиземноморския регион (Италия, Гърция, Испания, Франция, Северна Африка). Тук не можем да говорим за драстично и бързо отслабване, но тъй като режимът е много добре балансиран, това ни позволява да намалим постепено своите килограми.
През 1965г Др. Ансел Кейс прави проучване на хранителните навици на населението в 7 страни (Финландия, Гърция, Италия, Япония, Холандия, САЩ и Югославия). Проучването обхваща 12 хил. души от всички тези региони и установява интересни факти като например, че в Гърция и особено на о-в Крит, където консумацията на зехтин, маслини, зеленчуци и зърнени храни е изключително висока, има ниска степен на сърдечно-съдови болести сред населението.
Всъщност конкретна формула или стъпки за Средиземноморската диета няма. Все пак в Средиземноморския регион има около 18 държави – всяка със своя собствена кулинарна традиция. Така че трудно можем да посочим една единствена вярна диета. Но пък можем да посочим основните характеристики на този вид режим на хранене:
* Редовен прием на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни (хляб, паста и пр), бобови храни (боб, леща), ядки;
Зърнените храни и бобовете зареждат с енергия мускулите и мозъка и по този начин вие се борите с умората. На обяд и вечеря се препоръчва пресните зеленчуци да преобладават в менюто – една свежа салата подправена леко със зехтин и/или лимонов сок е чудесен избор.
* Зехтинът е може би най-важният източник на мазнини
* Не подценявайте чесъна, лука и изобщо подправките (особено пресните или замразените)
* Консумирайте повече риба, като вместо да я пържите, то по-добре я пригответе на скара, на пара, във фолио или марина.
* От 2 до 5 пъти седмично се препоръчва консумацията на пилешко, заешко и пуешко месо, като ориентировъчната доза на хранене е 100гр
* От 1 до 3 пъти на седмица можете да си позволявате и червени меса като свинско, телешко и агнешко
* Консумацията на яйца е между 2 до 4 пъти седмично – твърдо сварени или рохки, те са незаменим източник на протеини. Ако обаче ги обичате на очи или под формата на омлет, то тогава ограничете мазнината, в която ги приготвяте.
* Добре е при всяко хранене да има поне един млечен продукт. Дневната доза, при която организмът ви си набавя необходимото количество калций е равна на около 500гр кисело мляко и 150гр сирене (за предпочитане обезмаслени)
* Яжте поне по 3 плода на ден – за закуска, десерт или просто за засищане на глада
* Виното е също разрешено, но в умерено количество. За жените се препоръчва по една чаша на ден с цел намаляване риска от рак на гърдата.

Средиземноморският начин на хранене е ефикасно превантивно средство при сърдечносъдови заболявания. Той гарантира идеално равновесие на протеини, полезни мазнини, въглехидрати и антиоксиданти. Ако диетата се спазва съвестно, килограмите се топят бавно, но после не се завръщат отново.
Италианската кухня е в пълно съответствие с предписанията на Средиземноморската храна. Тестените изделия са храна, богата на многобройни въглехидрати, калций, протеини и витамини от група В, с изключително ниско съдържание на мазнини, холестерол и натрий.
При тестените изделия енергията на въглехидратите се освобождава поетапно и по този начин допринасят за запазване на възможността за концентрация, като едновременно организмът се сдобива със запаси от енергия за всяка дейност. Тестените изделия дават правилното количество калории, които са необходими, и така се избягва прекалената консумация на храна, като същевременно са лесно смилаеми и не натоварват стомаха. Една нормална порция макарони (около 100 гр) съдържа по-малко от 2 грама мазнини и само 350 калории, т.е. около 14% от дневната ни нужда от калории, като ни дава около 75 гр въглехидрати и 12 гр протеини.
Още едно значимо предложение за балансирана храна са тестените изделия с пълнеж, като тортелините, които съчетават гриса с други храни с висока хранителна стойност, като зеленчуци, сирене и месо.
Доматените сосове, които придружават тестените изделия, също крият едно вкусно хранително съкровище, тъй като съчетават чисти материали като зехтин, домат и други зеленчуци, от които организмът се нуждае.
Заслужава си да знаете:
Тестените изделия са естествени продукти без консерванти или други добавки. Не съдържат следи от мазнини и допълнително дават на организма чиста енергия, поради тази причина спортистите ги обожават.
ЦЕРЕМОНИЯ НА ВКУСА
Едно пълно хранене предполага конкретно тайнство и съдържа определени етапи. Това италианците знаят добре и спазват вярно церемонията, следвайки традицията. Часът на хранене е часът на общуването и на показването, че се радват на живота.
Колкото повече седнат на масата, толкова по-голяма значимост дават на ежедневието си. Правилната и добра храна е безспорно доказателство за качество на живот.
Antipasti – Предястие:
Мариновани или печени зеленчуци, с парченца parmigiano, гъби с чесън или едно добро, ситно нарязано carpaccio са идеални, за да започне храненето, и разговора на пируващите. Grissini (италиански сухари) също могат да се комбинират с масло с ароматни треви или с пастет от маслини като едно леко предястие. Малки количества от фини, леки вкусове ще подготвят стомаха да приеме основното хранене.
Primo piatto – Първо ястие: Тестени изделия! Какво друго? Ние може да ги ядем като основно ястие, но в Италия тестените изделия са първото ястие. Тук изборът е безкраен. Единственото, което е необходимо, е да прибегнете до комбинация от тестени италиански изделия и сосове, които се предлагат на нашия пазар и ще имате най-добрата италианска кухня в чинията си.
Secondo Piatto - основно ястие: Основното ястие обикновено е месо, пиле или риба. Месото, сочно и добре сготвено, се комбинира със зеленчуци и леки сосове. Рибите на Италия приличат много на гръцките, тъй като се ловят в Средиземно море. Ципура с целина е едно превъзходно предложение. Пилето, обикновено филе, се пече внимателно и се сервира с гарнитура от зеленчуци. Основното ястие завършва в хранително отношение храненето и със сигурност пълни стомаха!
IL VINO – ВИНОТО!
Италианците много обичат вино и затова произвеждат свои селекции вина. През вековете и с развитието на гастрономията, вкусовете се комбинирали помежду си. Всеки район, освен своите тестени изделия и доматени сосове, произвежда и подходящите вина, които съпровождат конкретните рецепти.
Мераклиите мечтаят винаги за една добра изба със собствена селекция от вкусни, ароматни вина, които ще превърнат всяко хранене в цялостно преживяване. За да стане човек сомелиер sommelier, е необходима любов към доброто ядене. Така, знанието ще доведе до наслада.
Спомнете си, че комбинация antipasti, primo piatto, secondo piatto и dolcetti е от значение. Обикновено започваме с бяло вино, продължаваме на розе и свършваме с червено. Ако десертът, например, е плодова салата, се връщаме към бялото вино. Правилата са неизчерпаеми. А защо да не създадем свои собствени!
