Д-р Цветелина Дучева се дипломира като лекар по дентална медицина през 2002 г. във Факултет по дентална медицина към Медицински университет – гр. София. Управител е на Дентална клиника "Петър Дучев" – клиника по имплантология и детска дентална медицина. Повече за нея можете да прочетете тук.


Устната кухина е началото на една от най-важните и жизненозначими системи – храносмилателната. Здравето на зъбите и устната кухина гарантират здраве на цялото тяло, защото така има правилно сдъвкване и усвояване на нужните хранителни вещества.

Повечето родители водят детето на зъболекар главно, когато вече има проблем, а не с цел да се консултират за евентуална профилактика.

Те се винят и се чувстват неудобно впоследствие, защото на детето е причинена  болка, която при своевременна намеса е можело да бъде избегната.

Практически съвети:
- Нека миенето на зъбите се превърне в навик, точно както създавате навика за смяна на памперса или миенето на ръцете.
- Използване на четка и паста за зъби 2 пъти дневно – сутрин след закуска и вечер преди лягане. Като вечерното миене на зъбите е задължително, а сутрешното е препоръчително.
- Вие отговаряте за здравето на детските зъби до десетата година от живота на детето. Това значи всяка сутрин и вечер да проверявате щателно дали изчеткването е качествено, или е направно наум.  Laughing
- Здравите зъби за едно дете са точно толкова важни, колкото и здравето на всички други органи и системи, и следва да получат същото внимание.
- Биберона-залъгалка да се премахне възможно най-рано, оптимален период 1 г. – 1 г. и 3 м., след този период отучването е по-трудно, настъпват промени в захапката и положението на зъбите.
- Захранването води до преминаване към хранителния режим на голямото дете и осигурява интензивен растеж.
- Когато детето премине към общо хранене, храната не трябва да се пасира, а да се нарязва на дребни парчета, за да може да се стимулира дъвченето и естественото почистване на зъбите.

Научете повече за връзката между млечния зъб и зародиша на постоянните, с каква паста да мием зъбите, колко често да мием, колко често да сменяме четката, инструкции за правилно хранене и други.

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 15:52 от Редактор*