Кожата ни е едно от първите неща, които хората забелязват у нас. Макар повечето от нас да знаят, че в живота има по-важни неща от външния вид, хората с кожа, склонна към акне могат да се чувстват некомфортно в едно общество, което придава все по-голямо значение на това как изглеждаме. Някои се справят по-добре от други, но при много от нас животът с акне оказва както психологическо, така и физическо влияние.

Причините за това се коренят в няколко неща, а именно във факта, че все още има хора с предразсъдъци спрямо страдащите от акне.
Хората, които нямат акне, често не разбират как наистина се чувстват страдащите от него. Понякога изричат обиди, без дори да целят това. Коментарите за това как носите „прекалено много грим“ са стресиращи, когато единственото, което искате, е да прикриете петната по лицето си.
Хората с акне също така са често по-неуверени и стеснителни от тези без петна по лицето.
И не на последно място - акнето може да направи процеса по кандидатстване за работа и повишение по-труден, най-вече в индустриите, в които външният вид е от значение.

Както тинейджърското, така и възрастовото акне може да доведе до загуба на самочувствие, а понякога дори до комплекс за малоценност.

Проучванията показват, че хората с акне са по-предразположени към депресия, тревожност и социална фобия от тези без акне. Други проучвания показват, че тревожността и акнето често вървят ръка за ръка, а всъщност именно стресът е един от факторите за задълбочаване на проблема с появата на акне. Проучванията сочат също, че акнето има по-голямо психологическо влияние върху жените, отколкото при мъжете.

Голяма част от страдащите от акне избягват визуален контакт с околните, възприемани са като стеснителни, крият се зад шалове, шапки, дълга коса и/или прекалено много грим, спират да спортуват или да участват в спортни занимания, отказват да се снимат и често избягват социални контакти.Как можете да се справите с тези проблеми?
Колкото по-скоро започнете с медицинското лечение, толкова по-бързо ще почувствате, че емоциите ви са под контрол. Проучванията показват, че в повечето случаи тревожността и депресията намаляват, когато страдащият получава медицинско лечение срещу акне.
Използването на подходящи продукти за грижа за кожата също ще подобри самочувствието ви.
Тонираните кремове и коректорите помагат за прикриване на черните точки и пъпките. Това може да е истински бонус за самочувствието, но работи по-лесно при жените, отколкото при мъжете. Не забравяйте да изберете продукти, които са некомедоногенни (т.е. не запушват порите) и в идеалния случай – с позитивен ефект върху кожата.
Погрижете се за себе си и спортувайте. Най-добре в група, вместо сами, защото социалните контакти ще ви помогнат да се чувствате по-добре.
Започнете да водите по-здравословен начин на живот. Спрете цигарите и се опитайте да имате балансирана диета.
Опитайте се да не се стресирате. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но е известно, че стресът може да предизвика акне. Изпробвайте  различни техники, които могат да ви помогнат да разпуснете или попитайте вашия лекар за съвет.

Безупречната кожа е труден за постигане идеал, но има много неща, които зависят от вас и можете да направите, за да постигете добри и видими резултати и да започнете да се чувствате уверени и пълноценни.


Повече полезна информация и съвети за правилна грижа за кожата, склонна към акне, можете да прочетете ТУК.

Последна редакция: ср, 17 окт 2018, 10:54 от Pедактop