Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Сготвено с любов , от близо и далече

  • 116 639
  • 96
  •   1
Отговори
# 45
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Quiche Lorraine - Киш Лорен

В съвременната кухня Киш Лорен се смята за типично френско ястие, въпреки че пикантните яйчени кремове в тесто са познати в английската кухня поне от 14-ти век. На практика кишът е дошъл във Франция през средновековието от Лотарингия. Оттам произлиза и съвременното му име "quiche", от лотарингското "Küeche" /кейк, торта/.

Киш лорен е една от популярните разновидности на това ястие- отворен пай с пушен бекон или гърди с яйца. В по-късни времена е добавено сиренето.
Тъй като ястието идва от селските райони, традиционно то се приготвя в чугунен тиган и страните му не са нагънати.

Веднъж приготвен, кишът може да престои в хладилника няколко дни - нарязан на парчета, завити в домакинско фолио, а във фризера - няколко месеца, без да изгуби своите вкусови качества. Ако решите да поднесете вече замразен киш, той не се чака да се размрази, а се слага направо в предварително загрята до 180-200 ºС фурна за 20-30 мин.

Продукти:

За тестото:


250 г брашно
125 г масло
1 яйце
щипка сол
2-3 с.л. ледена вода или повече, ако е необходимо.

Замесва се гладко тесто, като първо се размесва брашното и маслото, докато стане на трохи , а после яйцето , солта и по няколко капки вода, ако е необходимо. Маслото трябва да бъде току що извадено от хладилника и да се настърже преди да се сложи в тестото. След като се омеси, тестото се увива във фолио и се оставя да почива в хладилника за 1 час.  

За плънката:
 
200 г бекон
1/2 с. л. масло
2 големи яйца
2 жълтъка от големи яйца
200 мл сметана
200 г настъргано сирене грюер или швейцарско сирене /или каквото и да е друго сирене, което ви харесва/
щипка прясно настъргано мускатно орехче
черен пипер
щипка сол

Приготовление:

Използа се тавичка за киш - керамична, с накъдрени стени. Тестото се разточва в кръг с дебелина 3-5 мм, който да е около 3 см по-широк от дъното на тавичката /предполага се, че тя е висока 3 см и когато тестеният кръг се сложи в нея ще покрие дъното, както и ръбовете й по височина/. Тестото се поставя в тавата и това, което остава над ръбовете й, се отстранява.
Оставя се в хладилника за още половин час.
Фурната се загрява предварително до 190-200 ºС.

Тестото се покрива с хартия за печене, вкл. и стените на тавата, отгоре се запълва наполовина с  ориз или боб. Пече се така 10-12 мин. Хартията и зърната се отстраняват и се пече още 10-тина минути , докато стане златисто.
Тестото се изважда и охлажда.

В малка тенджера за около 5 мин. се задушава с масло ситно нарязания бекон, докато стане хрупкав и мазнината се разтопи. Беконът се изважда с решетеста лъжица и  се оставя да се отцеди върху домакинска хартия.
Трябва да изстине.
Слага се равномерно върху тестото.

В голяма купа се разбиват яйцата, жълтъците и половината от сметаната. Добавят се останалите продукти – сметана, сирене и подправки. Всичко се изсипва върху тестото и бекона. Пече се на 180ºС 30-35 мин., докато хване златиста коричка.

Изважда се от фурната. Оставя се да изстине 10 мин. и се сервира нарязан на триъгълници.


Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 12:55 от InaDot

# 46
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Моят любим миш-маш


Продукти:

2 големи домата;
3-4 чушки;
1 малка глава лук;
4-5 скилидки чесън;
200 гр. извара или сирене;
2 яйца;
5-6 с.л. доматен сос / по желание/;
сол, зехтин, пресни подправки - мента, босилек, джоджен.

Приготовление:

Обикновено през лятото приготвям доматен сос, който след като изстине, съхранявам в стъклен буркан в хладилника. Използвам го за макарони, миш-маш, за закуска с хляб, за печени чушки...

Доматен сос:

3-4 големи зрели домата;
4-5 скилидки чесън;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. захар;
изсушени розмарин и босилек, и черен пипер;
зeхтин.

Обелвам доматите и ги нарязвам на дребно. Ако са много воднисти, отстранявам с нож водата и слагам да се вари само месестата част. /Може и да се настържат/.
Добавям малко зехтин, чесън /може да се пресова или да се нареже на едро/, и другите подправки.
Вари се в тенджера с открехнат капак, докато се изпари водата, като се разбърква от време на време. След като поизстине, добавям още  малко зехтин.

А  сега за миш-маша:

В дълбок тиган се слага зехтин. Чушките и лукът се нарязват на тънко и се запържват добре.
Доматите се обелват и се нарязват на средно големи парченца. Ако са много воднисти, водата им се изрязва.
Добавя се чесъна, нарязан на дребно. Задушава се на умерена температура.
Като изври водата на доматите, котлонът се усилва и се добавят натрошеното на дребно сирене /изварата/ и яйцата. Разбърква се на две-на три.
Накрая се добавя сол на вкус, пресните подправки - мента, босилек, джоджен на вкус и няколко лъжици от предварително приготвения доматен сос.

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 11:41 от InaDot

# 47
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Клафутис с круши

Това е френски десерт от региона на Лимузен, традиционно приготвян с череши. Тук предлагам вариант с круши.

Продукти:

400 мл мляко;
80 гр. захар;
150 гр. брашно;
0.5 ч.л. сол;
4 яйца;
3 круши;
4-5 бадемови курабийки;
масло.

Приготовление:

Крушите се нарязват на 4, изчистват се от семките и се подреждат в тавичка за печене, намазана добе с масло. Отгоре се натрошават на едро няколко бадемови курабийки.

Млякото, захарта и брашното се разбиват добре с тел. Добавя се малко сол и 4 яйца. Продължва да се разбива още малко. Сместа се излива върху крушите.

Пече се в умерена фурна на 180°С за половин час. Пробва се дали се е стегнало тестото и евентуално се допича за кратко.


Последна редакция: вт, 17 юли 2012, 14:27 от InaDot

# 48
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Шакшука /شكشوكة‎/

Яйца на очи по тунизийски с домати, люти чушки и чесън. Също се предлага в местните кухни от региона. Традиционно се приготвя и сервира в чугунен тиган с хляб.


Продукти:

Зехтин;
2-3 скилидки чесън;
1 малка глава лук;
1 зелена чушка;
2 големи домата;
½ ч.л. червен пипер;
1 малка люта чушка /по желание/
Черен пипер и сол на вкус
4 яйца
2 с.л. доматено пюре;
½ ч.л. захар;
½ ч.л. смлян кимион;
½ ч.л. смлян кориандър;
Филийки препечен хляб.

Приготовление:

Доматите се обелват. Доматите, сладката чушка и лукът се нарязват на средно големи парчета. Чесънът и лютата чушка се нарязват на дребно.
 
На умерен огън се загрява зехтин за пържене. Запържват се чесън, лук и сладката чушка за около 5 мин.  Добавят се домати, доматено пюре и лютата чушка. Задушава се за около 10-15 мин. под капак като се разбърква от време на време. 10-тина минути преди да е готов сосът, се добавят подправките – захар, кимион, кориандър, червен пипер, сол и черен пипер.

Правят се с лъжица 4 дупки в сместа и във всяка се чуква по едно яйце. Запържват се първо от едната страна, след това се обръщат и от другата за по около 3 мин.

Яйцата се изваждат, сервират се в топла чиния, полети с доматения сос и филийки препечен хляб. Може да се сервират и директно в тигана.



Последна редакция: пт, 03 авг 2012, 14:48 от InaDot

# 49
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Тунизийски банички брик

Брик е тунизийска пържена баница, като най-популярната й версия съдържа яйца, лук, риба тон , традиционен лют  сос от чушки харисса и магданоз. Може да се приготви с пиле или сирене също така. По традиция бъдещата тъща приготвя брик на потенциалния си зет. Ако той го изяде без да пробие нито един от целите и останали рохки жълтъци, то той може да се ожени за дъщеря й.

Продукти:
 
1 кутия риба тон в олио или в собствен сос /170 гр./;
4-5 стръка пресен лук, нарязан на ситно;
½ връзка магданоз, нарязан на ситно;
1 и ½ с.л. отцедени добре каперси, нарязани на едро;
Зехтин;
¼ ч.л. сол за сместа;
¼ ч.л.  смлян черен пипер за сместа;
1 белтък на яйце;
1 с.л. вода;
Около 3 ч.чаши олио за пърженето;
Фини кори за баница;
6 яйца;
Сол и черен пипер на вкус за овкусяване на яйцата.

Приготовление:

Разбъркват се заедно добре риба тон, нарязания на ситно пресен лук и магданоз, каперси, зехтин, сол и черен пипер, докато сместа стане хомогенна и рибата поеме другите съставки. Добре е тази смес се приготви предварително, слага се в покрита купа в хладилника за 4 часа.

В купа се разбива добре белтъка и водата.

Корите се разрязват на квадрати по 15-20 см.  Взима се едно парче, намазва се с малко зехтин и отгоре се слага второ парче кора. Отгоре отново се намазва с малко зехтин, като ръба /около 2 см/ на кората се оставя ненамазан. Върху единия край на кората се слагат 2 с.л. от сместа.

Сместта се оформя в кръг, като вулкан, по средата трябва да остане кладенче. Там се чуква по едно яйце на баничка, което се подправя със сол и ичерен пипер. Крайщата на квадрата се намазват с разбития белтък, така че да залепнат, когато се прегъне. Корите се прегъват и се оформя триъгълна баничка.

Използва се отделна четка или лъжица за зехтина и белтъка.

В широк тиган се загрява достатъчно количество олио /на умерен , не много силен котлон- 180°С/ и когато е готов всеки брик веднага се поставя вътре да се изпържи, с дългата страна към центъра на тигана.

Пържи се, докато корите придобият златист цвят. След това се обръща, за да се изпържи и от другата страна. Изважда се и се оставя да се отцеди на домакинска хартия за 1-2 мин.
След това готовите банички се поставят в тава в предварително загрята до 100°С фурна, за да се запазят топли, докато се приготвяти останалите банички.

Прави се следващата порция банички, коит осе пържи и т.н. Дозата е за 6 банички.
Баничките се сервират топли.


Последна редакция: ср, 15 авг 2012, 16:48 от InaDot

# 50
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Агнешко с кайсии и сини сливи

Едно от най-вкусните ястия, които съм опитвала, беше шилешкото със сини сливи, приготвено от майката на мой състудент.
Жената приготвяше една огромна тенджера, пакетираше я добре и я изпращаше по автобуса, от Дамаск... Навремето имаше такъв, който пътуваше през Турция и стигаше до София за 24 часа. Всяка седмица жената изпращаше  различни неща и когато се случеше да отидем на гости на нашия състудент, той ни черпеше.

Години по-късно ми попадна рецептатата, която представям тук. Само че тя е от Мароко. Не съм успяла да докарам вкуса на Онова шилешко, но не спирам да се надявам да намеря месото, което ще му съперничи /и да го приготвя/.


Продукти:

2-3 с.л. зехтин;
500 гр. агнешко месо без мазнина, на котлети или нарязано на кубчета;
1 глава лук, нарязва се на дребно;
2-3 скилидки чесън, смачкват се;
700 мл. бульон;
настъргана кора и сока от един портокал;
1 пръчица канела;
1 ч.л. мед;
5-6  зрели кайсии, нарязват се на половинки;
5-6 зрели сини сливи, нарязват се на половинки;
3 с.л. свежа мента;
25 гр. смлени  бадеми;
25 гр. филирани бадеми;
сол и черен пипер на вкус.
 
Начин на приготвяне:

Зехтинът се загрява в голяма огнеупорна тенджера. Добавя се агнешкото и се задушава на средна температура 3-4 мин., като се разбърква и се запържи отвсякъде. Изважда се с решетеста лъжица.

 В същата мазнина се запържват лук и чесън, докато омекнат за 5 мин. Агнешкото се връща в тенджерата. Добавя се бульон, кората и сока на портокала, канела, мед, сол и черен пипер на вкус. Оставя се да заври, след което котлонът се намалява и се оставя да къкри за около час.

Добавят се нарязаните на парчета кайсии и сливи, както и 2 с.л. мента. Оставя се да къкри още 30 мин. Накрая се поръсва със смлените бадеми, за да се сгъсти соса.

Сервира се, поръсено с 1 с.л. мента и филирани бадеми.





Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 12:34 от InaDot

# 51
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Пържени картофи с бъркани яйца

Като предисловие ще кажа, че с мъжа ми сме отраснали на съвсем, съвсем различни места, но сме почти връстници.

Наскоро той ми каза, че иска да му сготвя "картофи с яйца". Не се и замислих какво точно означава това и направих рецептата, която представям тук. Това бяха - пържени картофи с бъркани яйца.
След като обядвахме той сподели, че това е вкусът на неговото детство и че не е ял тази простичка манджа май оттогава  bowuu. Това беше вкусът и на моето детство и докато той не ми спомена за нея... не се бях сещала да я приготвям. Защото сега живеем природосъобразно - следим за калориите, не ядем пържено и не комбинираме току така храните.
След 2-3 дни имах среща с 2 мои колежки. След като свършихме работа, аз се приготвих да си тръгвам и взех от хладилника в офиса кутийката яйца, които бях купила. Те и двете ме попитаха какво приготвям с яйца - нещо ме бъзикаха. И аз заявих - "картофи с яйца!" Те и двете не бяха чували за това чудо /едната е на 30 и няколко, другата е на 50 и няколко/.

Така обявих това ястие за "манджа на нашето детство"  Laughing!

Продукти:

700-800 гр. картофи;
3 яйца;
мазнина за пържене;
сол на вкус.

Приготовление:

Картофите се обелват, измиват и нарязват на дебели около половин см полумесеци. Слагат се да се пържат в широк тиган, така че да покрият дъното му. Не се разбъркват често. След като са готови, се изваждат в дълбока тенджера или купа с капак. Котлонът не се изключва.
Добавя се сол на вкус, капакът се затваря, купата се хваща с две ръце и се раздрусва добре. По такъв начин солта овкусява всички картофи.

Останалото олио се отцежда от тигана. Оставя се съвсем малко вътре. Картофите се връщат в тигана. Отгоре се счупват 3-те яйца и се разбъркват на 2, на 3 внимателно.

 Voilà tout! Сервира се веднага.

Последна редакция: вт, 16 окт 2012, 14:17 от InaDot

# 52
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Задущено свинско с бяло вино и гъби

Продукти:

1,3 кг. свинска плешка без кости, нарязва се на средно големи парчета;
3 с.л. зехтин;
3 скилидки чесън, нарязва се на дребно;
250 гр. пели печурки; нарязват се на търки ивици;
120 мл. сухо бяло вино;
2 с.л. брашно;
1 връзка магданоз, нарязва се на дребно;
1 ч.л. сух риган;
250 мл. пилешки бульон;
сол и черен пипер на вкус.

Приготовление:

Съдът, в който ще се готви ястието трябва да е дълбок , за да поеме всички продукти, с капак и да става както за пържете, така и за печене във фурната. Подходяща е чугунена тенджера или дълбока тава с капак.

Парчетата свинско месо се овкусяват със сол и черен пипер.
В голяма тенджера се загрява захтин на умерена температура. Добавя се свинското и се запечатва от всички страни. Изважда се от тенджерата и се оставя в купа настрана.

В тенджерата, в същата мазнина се слага чесънът и гъбите и се задушават, като се разбъркват често, за да се предотврати загаряне на чесъна. Добавя се бяло вино. Разбърква се и се оставя да поври 3-4 мин.

Добавя се брашно, магданоз, риган и пилешки сос. Оставя се да заври и температурата на котлона се намалява. Свинското се връща в тенджерата. Добавя се още сол и черен пипер на вкус.

Фурната се загрява предварително на 220 °С.
Тенджерата се захлупва и се поставя във фурната за около 1 час. През това време продуктите се забъркват внимателно 1-2 пъти. Може да оставите да се пече и по-дълго време – след като мине първият час, температурата се намалява на 190 °С.

Поднася се топло с бял ориз с подправки или печени картофи с чубрица.



Последна редакция: ср, 21 яну 2015, 14:56 от InaDot

# 53
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Гуакамоле

Гуакамоле е сос, който бил приготвян още от ацтеките, типичен за кухнята на Мексико и Централна Америка. Името на соса идва от един ацтекски диалект и означава "сос от авокадо". При традиционното приготвяне съставките се смачкват в хаванче, наречено "молкахате". В традиционната рецепта се използват люти зелени чушлета.

Продукти:

2 големи и узрели авокадо;
1 голям домат;
1 малка глава лук;
2 зелени крехки чушки;
няколко листа пресен кориандър;
сока на 1 лимон или лайм;
сол и черен пипер на вкус;
2-3 скилидки чесън по желание.

Приготовление:

Авокадото трябва да е добре узряло. Ако е много твърдо, го увивам във вестник и го поставям на топло /но не слънчево място/ за 2-3 дни да доузрее /например върху радиатора на парното през зимата/.

Авокадото се обелва и се намачква с вилица. Доматът се обелва, разрязва, водата му се отстранява и само месестата му част се нарязва на дребно. Нарязва се на дребно лук, чушка и кориандър и се добавят към авокадото.  Чесънът се счуква и също се добавя към сместа. Добавя се сол и черен пипер на вкус, както и лимоновият сок. Всичко, внимателно се разбърква, за да се получи хомогенна маса.

Сервира се веднага. В Америка се сервира с чипс „тотопос” или с начос , аз нарязвам на много тънки филийки малко хлебче, препичам го и ги правя на сухар. И в двата случая чипса/хлебчето се използва за лъжица.


Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 11:20 от InaDot

# 54
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Пържени розички

Приготвяше ги дядо ми. За своите деца. Сега аз на свои ред ги приготвям за моите.

Продукти:

за тестото:
2/3 ч.ч. хладка вода;
1 яйце;
2 с.л. олио;
малко сол;
брашно, колкото поеме;

олио за пърженето;
плодове от сладко от череши или коктейлни череши;
пудра захар.

Приготовление:

Замесва се тесто. Оставя се да почива на хладно 1 час. Разделя се на 2 части и се разточват кори с дебелина 3-4 мм. Оставят се малко да престоят.

След като позасъхнат, от тестото се отдрязва с малка чаша кръгчета. Правят се нарези (по 4-5-6) на всяко, като се оставя в средата място, колкото 5 ст. Слагат се едно върху друго по 3 кръгчета, като разрезите не трябва да са един над друг. Притискат се с палец в средата , така че да се слепят едно за друго. Може да се слепят и с белтък.

Така оформените розички се запържват от двете страни в дъбок тиган с достатъчно количество сгорещено олио, докато придобият златисто-кафяв цвят. При пърженето тестото изпръхва и "листенцата" на розичките се отварят.

Залепва се по една черешка в средата. Розичките се поръсват с пудра захар и се сервират топли.



Последна редакция: чт, 27 дек 2012, 14:35 от InaDot

# 55
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Trifle

Трайфъл е английски десерт, направен от дебел яйчен крем, плодове, кейк, залят със сос и сметана. Тези продукти се декорират на пластове.

За първи път името „трайфъл” се среща през 1596 г.  и е използвано за крем със захар, джинджифил и розова вода. Рецептата е публикувана в книгата „Добрата домакиня Джеуел” на Томас Доусън.
 
На някои видове трайфъл се слага малко алкохол – порто, шери или мадейра. Алкохолът може да се замени с джинджифилов сироп.

Продукти:

300 гр. боровинки или малини – замразени или пресни;
350 гр. маскарпоне;
½ пакет какаови бисквити;
100 гр. захар;
сокът на 1 лимон;
1 прясно яйце, ще се използва сурово.

Приготовление:

Боровинките/малините се слагат в тенджера със съвсем малко вода, половината захар, лимоновия сок и се варят около 7-8 мин, докато сосът се сгъсти и плодовете омекнат. Първо се оставя да кипне на висока температура, след това котлонът се намалява и се разбърква често.

В стъклен буркан се разбиват белтъка на сняг. В купа се разбива жълтък, маскарпоне и другата половина на захарта, докато се смеси добре. Добавя се белтъкът.

Боровинките/малините се охлаждат и се отцеждат в гергив над купа. Половината бисквити се накисват в соса от плодовете за няколко секунди. Натрошават се на едро и се разпределят в чашки за сервиране. Отгоре се слага пласт боровинки и пласт крем с маскарпоне /по половината от двете/. След това операцията се повтаря– накиснати бисквити, боровинки и накрая маскарпоне. Отгоре се полива с по 2-3 лъжици сос от плодовете.

Може да се сервират веднага или да се оставят в хладилника покрити до 24 часа.






Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 12:37 от InaDot

# 56
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Quesadillas

Продукти:

•   2 ½ ч.ч. нарязано на дребно сварено пилешко месо, без кожа;
•   ⅔ ч.ч. доматен сос;
•   ⅓ ч.ч. нарязан на дребно пресен лук;
•   ¾ до 1 ч.л. смлян кимион;
•   ½  ч.л. сол;
•   ½ ч.л. сушен риган;

•   6 тортили /по-горе има рецепта за тях или може да използвате подходящ хляб/
•   ¼ ч.ч. разтопено масло;
•   2 ч.ч. настърган кашкавал или друго твърдо жълто сирене, което ви харесва;
•   Заквасена сметана и гуакамоле /по-горе има рецепта/

Приготовление:

В тенджера се слагат заедно първите 6 продукта. Готвят се, непокрити , на средно силен огън 10 мин. или докато изври водата на доматения сос, като се разбърква често.

Едната страна на тортилите се намазва с масло. Те се слагат с намазаната с масло страна на дъното на намаслена тава или директно на страната, на която ще се пекат. На половината тортиля се слага сос от пиле. Отгоре се слага по малко настърган кашкавал.
Свободната страна на тортилята се сгъва върху плънката. Пекат се във фурна на 200°С , на скара или грил за 10-тина минути или докато станат златисти.

Нарязват се на триъгълници и се сервират със сос от заквасена сметана и гуакамоле /отделни/.



Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 13:07 от InaDot

# 57
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Molotes с доматен сос

Продължавам с "мексиканската вълна"!

Продукти:

За соса:
3-4 неголеми домата;
1 глава лук;
1 зелена люта чушка;
1-2 скилидки чесън;
3-4 стръка пресен кориандър, нарязани листа на едро;
Малко рапично олио или зехтин;
Сол на вкус.

За тестото:
1½ ч.ч. царевично брашно;
1 ч.ч. вода;
2 средно големи картофа;
1 ч.л. кимион;
½ ч.л. сол.

За плънката:
3 средно големи картофа;
1 малка люта зелена чушка;
2 червени чушки;
1 жълта чушка;
¾ ч.ч. настъргано сирене – бяло краве, козе, моцарела или др. по избор;
1 ч.л. червен пипар /може и лют/;
Сол и черен пипер на вкус.


Приготовление:

Соса:
В блендер сложете домати, лук, чушка и чесън, 2-3 с.л. вода и смелете добре. 

Загрейте олиото на средна температура в тиган и добаве соса. Разбърквайте често и варете, докато се сгъсти. Добавете сол и кориандър.

След като изстине, го сложете в хладилника.

Тестото:
Замесете тесто от царевичното брашно, като следвате инструкциите на пакета /водата се добавя на порции, бавно и не се меси дълго/. Оставете го да почива 1 час. 
Обелете всички 5 картофа, нарежете ги на кубчета и ги сварете, докато се сварят добре /15-20 мин./. Смачкайте ги с вилица.

Разделете ги на 2/5 и 3/5 части.

Към 2/5 частите добавете сол и кимион. Прибавете ги към вече замесеното тесто.
Продължете да месите с ръка, докато продуктите се смесят.

Разделете гестото на 24 еднакви части /около 4 см в диаметър всяко топче/. Сложете ги в купа и ги покрийте с фолио, за да не изсъхват.

Плънката:
Към 3/5 части от картофите добавете сол и черен пипер на вкус, ситно нарязаните чушки, настърганото сирене и червения пипер. Смесете много добре с ръка.

Вземете едно по едно топчетата от тесто и го омесете още веднъж – добавете вода или брашно при необходимост. Другите топчета трябва да останат покрити.

Сложете топчето между две найлонови пликчета /фолиото трябва да е по-плътно от домакинско фолио/ или върху восъчна хартия, натиснете го с ръка и след това с точилка оформете кръгче с диаметър 10 см. Махнете плика/хартията, сложете в средата 1-2 с.л. от плънката. Сгънете двата края на тестото отгоре върху плънката и го направете на руло между двете си ръце, като оформите бадемовидна форма. Поставете го върху намаслена хартия за печене в голяма тава и го намажете с разбито яйце или олио. Така оформете всички молотес.

Печете в предварително загрята до 190 °С фурна 45-55 мин. Ако е необходимо, обръщайте молотес, за да се запекат равномерно от всички страни.

Поднасят се с охладения сос.

Последна редакция: чт, 08 ное 2012, 15:42 от InaDot

# 58
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Сладко от дюли

Продукти:

5-6 дюли;
450-500 гр. захар;
вода;
канела, карамфил, кориандър на зърна.

Аз лично слагам само 6-7 с. л. захар и става като петмез, но нали трябва да се храним здравословно?!

Приготовление:

Дюлите се измиват , изчистват и нарязват на дребни парчета. В широка тенджера се слагат парчетата дюла и захарта. Долива се вода, която трябва да покрие плодовете на 2/3.

Вари се на средна температура около 50 мин, като се разбърква, за не загори. Сместа се сгъстява, става оранжева.

Котлонът се намалява. Добавят се подправките и варенето продължава още 20-30 мин. Също така се разбърква често. Ако се е получила нормалната консистенция за сладко - значи е готово.

Още докато е топло, се сипва в подходящи бурканчета с капачка на винт. След като се затворят, се обръщат с капачката надолу, до пълното им изстиване. Трябва да се съхраняват в хладилника, защото този метод на затваряне не предполага, че бурканчетата са затворени херметически.


Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 09:37 от InaDot

# 59
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Панирани калмари

Продукти:

400-500 гр. изчистени калмари;
1 ч.ч. царевично брашно;
2 яйца;
100 мл. бира;
1 и половина ч.ч. галега /вижте по-долу рецепта за галета/;
Сол, черен пипер;
Олио за пържене

Приготовление:

Калмарите се нарязват на ивици с дебелина по 1 см, измиват се много добре няколко пъти и се подсушават с домакинска хартия. Царевичното брашно се поставя в купа и парчетата калмари се овалват добре в него- отвътре и отвън. /Може да има остатъци за доизчистване - люспи и някакви малки хрущяли съм намирала, така че като натривате брашното, ги махнете/.
След това парчетата калмари се изтърсват едно по едно, като целта е да паднат всички излишни трохи от брашното.

Яйцата се разбиват и се добавя бирата. Парчетата калмари се натопяват в сместа.

Към галетата се добавя сол и малко черен пипер на вкус. Парченцата калмари се овалват в сместта по същия начин, описан по-горе и отново се отърсват от трохите.

Така подготвените калмари могат да се оставят в хладилника, за да дойде времето за приготвяне, защото се сервират топли.

В дълбок тиган се загрява олио на висока температура, като нивото му трябва да е около 3 см, т.е. да покрива добре калмарите, когато се поставят вътре. Те се слагат в тигана на малки порции и се пържат по около 1 мин. или докато се образува златиста коричка без да се обръщат.
Изваждат се и се оставят да се отцедят на домакинска хартия.

Сервират се топли, гарнирани с парчета лимон, чеснова майонеза или друг подходящ сос.



Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 09:40 от InaDot

Общи условия

Активация на акаунт