Близнаци родени в 27гс

• 41 809
  • 246
  •   1
Отговори
# 180
  • на брега на морето
Ейййййййй, вчера си мислех за вас. Много се радвам за слънчевите новини.    bouquet

Последна редакция: сб, 27 авг 2011, 14:07 от Котьо Тръмп

# 181
  • София
Жики, честити ти християнчета, да растат здрави, весели и щастливи! Много се радвам на новините около вас  Grinning Grinning Grinning!

# 182
  • Варна
Жики, много се радвам за хубавите новини  Hug
Следя темата ти от самото начало, но за първи път се включвам. Даваше ми много кураж в трудния път, който и ние извървяхме.
 Hug

# 183
ЖикиHug

Честити да са ти християнчетата !  bouquet

# 184
Здравейте, днес моите юнаци бяха на очен и получих поредния силен шамар?!
Лъчи е с късогледство, като очната каза, че в най-скоро време трябва да му сложим очила (очила на толкова малко дете???), а като ми каза диоптера щях да припадна - лявото око- 4, дясното око- 2 диоптера.

Интересното, е че при него ретинопатията беше по-лека спрямо Любче, а сега той е по-добре - далекогледство - 1,5диоптера и кривогледство.

Ха... сега как човек да не си каже, че нещата при малките деца не могат да се предвидят и винаги има изненади - в положителна и отрицателна посока.

# 185
jiki_ll  Hug Hug Hug
Няма майка, която спокойно да приеме такава новина и да не се тревожи, но на фона на лошите прогнози преди време мисля, че това е по-малкото зло! Нищо, че ще носи очилца (и на мен ми е трудно да си представя как се задържат очила на толкова малко дете), вече има толкова красиви очила. Важното е да вижда и да се вземат мерки навреме. Сестра ми е на 17 години, носи очила от много, много мъничка и да ти кажа вече до такава степен сме свикнали да я гледаме така (а и много й отиват), че като е без очила не мога да я възприема  Blush

Както се казва това да е, друго да няма.
Кажи как са малките иначе? Лудуват ли вече, какво правят? Simple Smile

Дечицата са много малки все още за такива неща, но ще ти споделя нещо. Моя позната ходи на някакви упражнения на някакъв си Норбеков. Бях доста скептична като ми каза, че искала чрез тези упражнения да свали диоптри  Thinking Но тя е много стриктен и дисциплиниран човек, каквото каже - прави го. Срещнахме се скоро (ходи от около година) и какво беше изненадването ми, когато ми каза, че е свалила 2.5 диоптъра чрез тези упражнения. Нямам идея за какво става дума, но дори лекарите са били изненадани, че е била с диоптър 4.5, а сега е 2. Това го казвам само като информация, може да се поинтересуваш, аз не съм запозната в детайли. Ясно е, че децата са още мънички, но вероятно има начин нещата да се развият в благоприятна посока.

# 186
Подкрепям Либиbouquet

Моето дете също е с късогледство .
Откриха й го на 3 годишна възраст и от тогава е с очила .
Започнахме от -2,25 , сега са -6 . Вече е на 12 г.
До 1 клас нямаше промяна в диоптрите , но само за 1 година добави 3 ! newsm45 Това го свързвам , че беше цял ден на училище и занималня . Изморяваше се , в занималнята е било много шумно ( късно разбрах ...) и целия този стрес и напрежение си казаха думата .
За упражненията на Норбеков , много вярвам в тези неща , купих книгата , но дъщеря ми още няма вътрешна мотивация . Надявам се още малко като порасне да осмисли ситуацията и да иска да си помогне сама . Praynig

Има и една операция - склеропастика , която се прави с цел стопиране на късогледството , но се прави по преценка на лекаря . Peace

# 187
Здравейте, на фона, че можеше да бъдат слепи  - късогледство, далекогледство и очила е по-добрия вариант (ако може така да се каже).

Хубавата новина, е че моите юнаци ми направиха страхотен подарък за рождения ден - имаме си първи зъбчета!!! newsm44

Като цяло вече са много игриви - посягат за мен да ги взема, заиграват се, искат да ходят, смеят се  - много са сладки, определено сега наистина изучават света! Имаме само един проблем - отказват да ядът месни пюрета и попара със сухар, сирене и малко масло newsm78 Какво ли не пробвах ...нещат и това е......големи са инатчета, чак си прехапват долната устна и край smile3532

# 188
Жики, наистина хубав подарък!
Относно очичките за късогледството и далекогледството как поставят диоптър на бебе?!
Пюретата и моят Иван не ги искаше, но като включихме месото е друга работа, но яде само месо+тиква+картоф и месо+картоф+сладка царевица или с броколи. Попара опитвам от 2 дни, но не я иска.
И като гледам децата ти се развиват много добре и с времето всичко ще си проядат, пък и с килограмите са си добре - ние сме едва 6.600кг. До преди месец Иван беше злояд - ядеше доста под признатите норми. Само се моля да е здрав.

# 189
Жики, честити зъбчета!!!  Hug

За попарата изобщо не се къхари - не бих казала, че е от най-най-полезните неща за ядене, за които си струва да се ядосваш Simple Smile Софи също на възръстта на твоите сладури не искаше попара, а сега я плющи като стой та гледай  Joy Като я захраних с месо също не го искаше, а сега си хапва доволно, че и още търси. Ако не искат месно пюре, може да свариш пилешко месо, да го раздробиш на ситно или да го нарежеш на ситно и да им го дадеш да си го хапват сами с пръстчета. Софи така прояде много неща.  А някои деца просто не са фенове на пюретата, но когато започнат да ядат по-едро пасирана храна всичко си идва на мястото. Аз вече от околоко 2 месеца не пасирам нищо. Ако има нещо с по-големи парченца ги раздробявам и така.

# 190
Жики , честито зъбки !  bouquet
За попарата - твоите деца са добре на кг , не ги насилвай .
Дъщеря ми също не харесваше попарата , но аз не настоявах .

# 191
Здравейте!

Имам проблеми с малките, които никак не са малки!!!

Лъчи милия вече пълзи, може да седи, но не иска, по цял ден обикаля из стаята по корем - много борбено дете, иска да ходи и го прави много добре, без стъпване на пръсти и т.н. За съжаление при него ме притеснява зрението по точно късогледството.

При Любче нещата ми се струва, че загрубяват още не се обръща от гръб по корем - обръща се само на една страна. Гърба не е стабилен, дори има едно изкривяване на ляво, иска да ходи, но ходи на пръсти, седи, но аз трябва да го нагодя - да е седнал и аз да му поставя ръцете така, че да има опора.

Водих ги на скенер - всичко с мозъците е ок, пренебрежимо малка дилатация, липса на хипоехогенни зони. От там ги заведох на ЕМГ. При Любче пише - граничен спастицитет вляво и умерен вдясно, а при Лъчи - гранична повишена възбудимост на периферен двигателен неврон - вдясно и нормална вляво. Минаха и преглед при невролог, според нея все още не може да се каже нищо конкретно.
Иска ми се някой още от сега да ми каже какво ще се случи, но уви...

Последна редакция: сб, 24 сеп 2011, 11:13 от jiki_ll

# 192
Възхищавам ти се на търпението и силата , с които посрещаш трудностите и ги преборваш. Дано всичко е наред с твоите момченца.  bouquet

# 193
Хеликаза, какво ти търпение и сила, та аз съм най-страхливия човек на земята!!!

# 194
  • София
Жики,
Първата година с недоносени деца е най-трудна, непрекъснато имаш съмнения, страхове. Добрата новина е, че след това става по-лесно  Peace.
Скенерът кой ви го разчете и кой го гледа? Това, че там няма изменения, е много добър знак. Не знам дали има смисъл да ги водиш пак на невролог в София на този етап, мисля че ще е по-ясно някъде около 1 г. коригирана възраст. От това, което описваш, Лъчи едва ли има някакви двигателни проблеми. За Любче - ходите ли още на рехабилитация и на каква? Според мен трябва да намериш добър рехабилитатор, който се занимава с дечица с ДЦП. Не защото вие имате, а защото те са наясно какви упражения са необходими за повишения мускулен тонус на крайниците и от друга - за понижения на торса (напр. това, че гръбчето не е стабилно). Любче не го слагай да сяда, докато не стабилизира гръбчето. За Лъчи движението е най-полезното, стимулирай го да пълзи. "Седналите" игри сами ще си дойдат. Не знам как точно ги слагаш да ходят, но им е много-много рано, те са само на 7 месеца коригирана. Когато започнат да се изправят сами за опора, значи тогава са готови за първи стъпки (пак с опора).
Естествено е, че се притесняваш, но ти си толкова позитивен човек и имаш такива борбени момчета,че няма как да не се справите. Много се радвах на предишните ти няколко поста  Hug и с нетърпение очаквам нови такива! Стискам палци!

Общи условия

Активация на акаунт