(Био) зеленчукова градина 6

• 85 868
  • 744
  •   1
Отговори
# 690
и аз се намествам в темичката ви, може ли Hug
На нашата вила само картоф става, но миналата година нещо не успяхме с реколта. Имаме малини и овошки. Мисля да сменям сорта картофи.  Препоръчаха ми Агрия, имате ли впечатления от него? Предварително благодаря за отзивчивостта.

# 691
Анн, това доматите ли са? Не ми се мисли къде и как ще пикираш толкова коренчета newsm78 . Аз пикирах стотина Рила, няма място вече по первазите.
Вчера беше хубав и слънчев ден. Цял ден работихме по парника, а аз и в градината. Сложих водните луци и холандци на редове-ред моркови, ред арпаджик, да си се пазят взаимно. И пикирах зелето, Анн, че му отесня сандъчето. Ето, снимката не е хубава, но не ми се ходи пак. http://i075.radikal.ru/1102/ed/5f7d7d661c5d.jpg

# 692
Аз окопах ягодите - Не се вижда някаква разлика между тия с орязаните листа и тия с нерязани листа лятос. Видяхме се с един газда Косю и той ми подари излишъка си от бакла - та за пръв път в живота си сях бакла. Вълчицата казва, че като малка е яла бакла. Като стане - газда Косю каза 24 май - ще ви питам как се яде бакла. При газда Косю имаше едно едва покарало растенийце и над него останал краставичарник - каза, че е мазар - това, което Веселчето яде с шушулките - грахчета.
Още каза, че го гледали доста по край Дунавската част на Добруджа - Тутракан - Силистра.

# 693
Аз да се отчета, нали рязах асмите и прасковите... Дойде съседа и какво се оказа  Cry Прасковите,за които мислех, че съм прекалила с рязането, още мноооого имало да се реже, уж разбрах за догодина, ще се справя по-добре. Обаче... асмите  Cry Рязах ги, видяха ми се много разклонени, доорязах  Joy и сега прогнозата за тях е смърт. Едната сигурно щяла да изсъхне, за другите не исках и да слушам, така се натъжих. Доколкото разбрах от обясненията, всичко си спазих, а съм се явно поувлякла  Embarassed Ето, показвам, дайте надежда, наистина ли е толкова зле  Cry

Ето как изглеждат отгоре.

Това е обречената на изсъхване, която се беше много разпростряла, аз реших да я подредя, а то не трябвало, но пък много ходи, където не й е мястото, жалко...

Ето я по-отблизо. Не можах да направя хубави снимки, но все пак, ако някой може да ги разгледа, добре би било, приемам съвети, поне за догодина  Embarassed

# 694
Лоза може да изсъхне от сдтарост, от измръзване, или от претоварване, когато си се улял да оставаш пръчки за грозде и тя се е затруднила да го изхрани
След жестоко изрязване може да се очаква по-малко грозде за това лято, но по-добре узряло и по-сладко, а за налято - по-дълги и по-здрави пръчки Мисля, че не е станало кой знае какво

# 695
 Hug Благодаря ти, така обяснено, звучи логично. Аз разбрах да оставям 2-3 пъпки на младите клончета и така и направих. Ако ражда по-малко, не е голяма загуба, и без това само детето го яде. Отдъхнах си  Hug

# 696
Значи някои сортове грозде, като отел, шевка например, ако пръчката е на чеп, от всяка пъпка на тая пръчка излиза нова пръчка, на която това лято пуска по два грозда

Пъпките се броят от чепа нататък, към отрязаното. Първата не се брои, тя е нулева, с номер нула и е почти до чепа. Лозарите я наричат спяща пъпка. Спяща, защото не се знае дали това лято ще спи, или ще се събуди и ще пусне пръчка Тая пръчка може да се ползва ако е оживяла след замърз, в противен случай се отрязва от дъно Ф дома на тъст ми, лека му пръст има един учебник по дърт от мене, много добре е обяснено за резитбата на лозе и асми
Има други сортове, които на пръчките от спящата, първа, втора и трета, че и четвърта пускат пръчки, но на тях няма грозде Пръчките с чеп на такива сортове трябва съответно да се остават по-дълги, да се режат след пета пъпка примерно на сорта лисича опашка

# 697
Благодаря  Peace Ще ги оставям значи малко по-дълги, не знаех, че първата пъпка не се брои  Embarassed Ще видя какво ще стане тая година и ще си направя изводите за догодина. Имам две лози кардинал мисля, че се казваше, другата, обречената, била чауш... и една ранно грозде, перла, която по принцип ми се оплита в крушата и я режа без жал.

# 698
# 699
  • Пазете Гор
По моите разбирания mama_gali е оставила доста разклонения. Моята асма я сека до "кокал", ама тя е Отел, не И вреди никак. Преди години преработих леко асмалъка, та осекох почти до дънера, и пак изкара. Дива работа.
Десертни ли са лозичките, mama_gali? Хубав двор имаш!

Какво и аз давам акъл, оня ден разбрах сорта, днеска вече разбирач... Wink

Агрия много сееха в Равногор. Ако по някакъв начин почвите и климатът при енито съвпадат, би трябвало да стане. Много вкусен става там. А рътенето при картофите е важно, спор няма. Родопските картофоексперти го знаят. Май разправях как веднъж видях село Фотиново, Баташко, скрито зад касетки картофено семе. Рътеха хората, бяха ги изкарали на мартенското слънце, на припеците.
cecunka76 , аз не съм почнал, рано ми е. Около 5-10 март почвам обикновено. Ще изчакам една седмица за ранните пролетни: спанак, бакла, грах, магданоз. Репички турих предзимно.

Баклата е добра с агнешки врат. Тъкмо за май месец. Може да се консервира.
lady_Blu не ги закачай, ами намали малко температурата край разсадите. Под 18 градуса, инак се изнежват. Пикирай, като му дойде времето.

Хули
, ако сте пропуснали преди есенната оран да наторите, може и сега. Есенната оран е много важна, за пролетно или предзимно засяване - за борба с плевелите, за аерация и влагозапасяване. Като решиш какво ще садиш, пиши, ще споделим чалъми за лехички.

# 700
Куркума, и на мен взе да ми се струва, че много клечки стърчат на вси страни, за сметка на това пък са твърде къси  hahaha Абе, ще наблюдавам, ще почета още,ще стане, няма накъде. И аз имам някаква лоза, която рязах и изкоренявах, уж, и пак излизат от неизвестното клончета, упорито си никне  hahaha Иначе двора не е нашия, това е съседния двор, пуст, необитаем, и да видиш градинарска краста - миналото лято го гледах как се превръща в джунгла от буренаци, сега го чистя с идеята да поддържам полянка от трева, обаче вече идеи за насаждения се прокрадват, май ще поразширя градинката. А се връщам и на работа, кога ще остава време за градина, не знам, но я разширявам, де...

# 701
Досего си бях избрал село Халовски колиби за пенсиониране - там от десетина години пне живее никой, и в Уикипедия го нама, на 800 метра от срълската граница, на запад от Видин От север и запад защитено от планината Банска чука.
Но тая вечер даваха село Самотино - двама души, с един джип преброителите ходиха да ги преброят, а морето се вижда Навярно може да се купи училището да речем, много интересна каменна сграда Там и смокини вероятно живеят, та сега съм раздвоен  Mr. Green

# 702
  • Пазете Гор
Едно списъче със селца да ти приготвя, Вълк. Ти само избери градинарския уклон: малинено-картофено-фасулен през пиперено-доматено-патлджанен та до фъстъчено-смокинено-бамен?
Или по почва?
Само дето не ти трябва село с мъртво училище. Не е хубаво. Тоест селото си е хубаво, ама нещо липсва, животът точно.

Такива местенца има, ех!

# 703
От друга една тема, вятъра тука довя ме...
Мъча се, една Био-българска градина на испанска тераса, да прехвърля тука /да покажа/, ама нещо не ми се отдава.  Embarassed

# 704
  • Русе
Ани не ми се пикира зелето. Мисля да го садя направо и да сложа на първо време пластмасовите шишета. Кога мислиш, че може да стане това. До каква температура издържа?

Общи условия

Активация на акаунт