(Био) зеленчукова градина 6

  • 85 887
  • 744
  •   1
Отговори
# 705
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
За баклата: сее се гнездово, като боб. Не иска опори, като грах. Бере се главно зелена, макар че и зряла става. Има един разказ на Чудомир за зряла бакла.

Чесънът прокара. Имам предвид тоя, дето си стои в мазето. Усетил е някак че иде времето му и пуска листенца, А пък го държа в конопена торбичка, на съвсем тъмно.

Някой питаше какво да сее сега: да прерови лука, чесъна и всичко тръгнало да заравя, дорде не се е смръзнало пак. Ще си има свежи зелени луци скоро.

Да спомена все пак, ако някому е първица, че скилидките на чесъна се разделят преди засаждане. Тая работа се прави внимателно, белят се люспите, да не се прекърши нежния поник, където го има. Ако е само за зелено, какъвто е пролетният посев чесън, може и малко да се сгъсти. Скилидката се хваща с три пръста, както се кръстим, щото връхчето да е в празното между пръстите и се бодва в разрохканото място. Препоръчвам да е някаква площ, дето ще засявате през април-май. Дотогава ще се опасе.

# 706
  • Мнения: 516
Благодаря за топлото посрещане.Разсада на домата за колко време става?Искам в края на май да сея в градината домат,ама не знам кога да посея семенца за разсад.Нашето селце е полупланинско и не мога по-рано от 24 май.

# 707
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Хубав, здрав, неизтеглен разсад е 6-7 седмичен, като зависи и как се отглежда. Щом ще сееш след 24 май, сложи някаква предкултура сега: грах, спанак, бакла.
Важен е и избора на сорт. Ако нямате местен, гледай да е някой, който обича по-хладничко. Следи вегетационната температура, ако я знаеш за твоя регион.

Сега говорим все за ранно засаждане на домати, макар че стават и засети или засадени чак и през юли.

# 708
  • Мнения: 516
Аз имам желание да засея грах и спанак,но ми се струва ,че е доста студено и ще измръзнат.На места,които не се огряват от слънце има снежец малко,та затова си мисля,че не става още за сеене.Вечер падат доста температурите.Става въпрос за 493 метра над морското равнище.
Мислех си за разсада на доматите,не може ли направо в кофичките да напускам по 1-2 семенца,вместо първо в сандъчета и после да прехвърлям в кофички?И на каква температура трябва да стои разсада?Простете,ако ви се струват глупави въпросите ми.

# 709
  • Мнения: 157
Досего си бях избрал село Халовски колиби за пенсиониране - там от десетина години пне живее никой, и в Уикипедия го нама, на 800 метра от срълската граница, на запад от Видин От север и запад защитено от планината Банска чука.
Но тая вечер даваха село Самотино - двама души, с един джип преброителите ходиха да ги преброят, а морето се вижда Навярно може да се купи училището да речем, много интересна каменна сграда Там и смокини вероятно живеят, та сега съм раздвоен  Mr. Green
Заклевам те - отивай в Самотино, не ти трябва приключението северозапад, дори и в Халовски колибовски вариант.

КУркума, мерси - след като никой не ми отговори - точно това направих. Явно ще излезе нещо от мен, щом по интуиция съм налучкала.

Днес прочетох нещо, приписват го на В. Юго

Желая ти да милваш куче,

да храниш птиче

и да слушаш песента на кадънката,

извисяваща своето утринно пеене,

понеже по този начин ще усетиш щастието

повече от всякога.

Желая ти също да посееш семе –

възможно най-мъничкото

и да му правиш компания, докато расте,

за да откриеш колко живота са нужни,

за да се превърне в дърво.

Накрая, ако си мъж – да имаш добра жена

и ако си жена – да имаш добър мъж –

утре и на следващия ден,

и когато сте вглъбени и усмихнати,

да говорите отново и отново за любов.


Честит празник!

# 710
  • Мнения: 555
Честит Празник!!!  Wine Glass cheers Heart Eyes

Много лозички с гроздчета сладки,
много тревички и буренчета ядливи,
желая на всички! smile3535

# 711
  • Мнения: 86
ladi_Blu,това може да стане наше верую Hug-заслужава си да е на заглавната страница на новата тема,защото ние не сме само градинари.В душите си ние търсим път назад към спокойствието,хармонията,добрата човешка дума...
Добре дошли,Хули и mmtomova- Hug-питайте смело,споделяйте.
inna-bubulina,добре дошла и ти-покажи тази тераса да я разчепкаме Laughing.
Наздраве на всички,и спорна и берекетлия година!

# 712
  • Мнения: 3 342
Честит празник на всички  Heart Eyes
Ех тая бакла, голям нтерес има към нея. Аз не я долюбвам, ама да знаете като стане и я готвите яденето става по-вкусно, ако вътре се сложат зелени джанки. Hug
Предстои най-късно до месец март да подновим едната конструкция на асмалъка, че нещо е попровиснал. Под стряхата има стара лоза, която е такъв сорт, че се маносва ако е извън стряхата. Та тя ще си стои на сухо, а отвън ще сеем киви SickДа видим какво ще стане.  newsm78

# 713
  • Мнения: 3
Честити празници на виното и любовта!
(Според мене този ден по български така трябва да се прекръсти.)
Пожелавам ви тежки грозда по лозята и асмите, рубинени, кехлибарени.....
и огън в сърцето!
Лейди Блу - много добре го е казал, който и да е поета!
Бъдете здрави!

# 714
  • София
  • Мнения: 5 074
Честит празник и от мен   bouquet
Много обичам бакла и бих си засяла, ама откъде семена, пък и сега ли и е време за сеитба ?
И да попитам, при условие, че земята не е обработвана повече от три-четири години, нужно ли е да я торим сега ?

# 715
  • Мнения: 4 587
Не мисля, тя си е починала. Едно време са оставяли така нима незасята за една година, да си почине. Май са й викали угар. Баклата се сее баш сега. Някой спомена, че има в сортови семена. Мен ми хартисаха 18 баклички, но не гарантирам никаква кълняемост. Сях ги на гнезда, 40 см гнездо от гнездо, по 4 в гнездо, на ъглите на квадрат със страна 10 см. Не съм ги мерил със метър де.  Mr. Green Сее се плитко, защото е двусемеделно, което си изнася двете половинки на зърното над земята, като боба. Грахът не ги мъкне нагоре, затова може да се сее по-дълбокичко от боба и баклата.

# 716
  • София
  • Мнения: 5 074
Да попитам - до блока в който живея, расте асма. Стигнала е до петия етаж. Имам намерение да си открадна и да си засадя в двора, ама не зная как  Laughing

# 717
  • Мнения: 4 587
Ами трябва да си откраднеш пръчка Тънката част, края, се отрязва Абе да завършва с дебелина поне колкото кутрето ти Към дебелия край е добре да се отреже като буквата Т Горната чертичка на т-то да е към 10 см Така отрязаната пръчка да е дълга към два метра После се изкопава продълговат трап, в единия му ътъл се слага Т-то, пръчката ляга на дъното, после тръгва по отсрещната стена на трапа нагоре, като предпоследната пъпка да е на нивото на земята, а посладната - над земята В трапа предварително може да сложиш рохка пръст от изкопаната, омесена с половин кофа угнила оборска тор Ако не сложиш, не е беда Като заровиш до половината трапа, утъпкваш, поливаш с 10-20 литра вода и заравяш Пръчката, дето стърчи над земята покриваш с купчинка рохка пръст да не се вижда нищо и не буташ То само ще си изкара листенцата
Ако е от сортовете, които се пръскат, ще пръскаш Два-три пъти това лято ще разравящ малко, и ще изрязваш росните корени (избили от последните две коленца) Асмата не трябва да разчита на тия повърхностни корени, а да развива долните, по-дъното на трапа Там засушаването и овлажняването не се движи в такива широки граници като на повърхността на почвата Трапът да е дълбок към 1 метър По нататък - виж линка в предните ми постинги  http://agrosaveti.com/agro/lozarstvo/875-asma-loza.html Пръчката трябва да няма видими дефекти - пордълговата пукнатина от замърд, наранявания от блъскане от вятъра о метални повърхности, ръждясала тел и др такива Пръчката да има гладка повърхност, без удебелявания освен на коленцата и да е с приятно кафяв цвят - то зависи и от сорта де - колко ще е дебела и колко кафява - но все пак това е гаранция, че е била на слънце и е добре узряла Това трябва да стане сега Есента е по-добре, но ако стане сега - една година по-рано ще си кусаш произведено грозде

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 18:21 от Вълкът с дълъг ник

# 718
  • София
  • Мнения: 5 074
Тенкю, Вълк  Peace
А кога да го крадна, в смисъл ден преди да пътувам и как да го съхраня дотам.

# 719
  • Мнения: 4 587
Ами два-три дни не са фатални При рязането остави малко аванс, а след като изкопаеш рова, с остра лозарска ножица ще резнеш още малко, да се опресни

Има и техника за рязане с ножица - винаги се реже малко под ъгъл
Лозарската ножица има две части при рязане - едната подпира само пръчката, тя е дебела долу горе колокот пръст и само подпира пръчката при рязане Другата част е с форма на полумесец и е режешата Та като хванеш пръчката, това което ти трябва от пръчката винаги трябва да е от страната на подпиращата половина на ножицата, а режещото острие - към това, което не ти трябва и ще хвръкне - то ще е и малко посмачкано, а това, което ти трябва, ще е с правилни ръбове на среза Добрата ножица затворена няма просвет в областта на рязане, не мачка и не пука пръчките

Общи условия

Активация на акаунт