(Био) зеленчукова градина 6

• 86 329
  • 744
  •   1
Отговори
# 720
  • При розите и топлата вода ......!
Честит празник и наздраве!

# 721
Слушам сега по радиото-в северозападна България се установява масово изчезване не пчелите.Даже и в световен мащаб.Казват,че за това са виновни генетично модифицираните организми.От тях пчелите губели чувството си за ориентация и търсене на храна.В ГМО слънчогледовите ниви нямало нито една пчела.Световни учени предупреждават,че ако не се реагира ще изчезнат много растения поради изчезването на пчелите.Пчеларите реагирали още 2009 г,но министерството на земеделието не прави нищо.
В Китай,заради изчезване на пчелите се наложило ръчно опрашване на крушови насаждения #Crazy.

# 722
Градинари,къде сте...?Да не ви тежат главите още от вчера-от вино и любов Heart Eyes
Вълк и на мен ми беше полезно отново да прочета технологията на засаждане на лози...предстои в следващите дни.Чакам някой мераклия да копае трап 1м дълбок,но се ослушват  мъжете вкъщи:thinking:
Сега да запитам-салатките,засети в кутии вече надвишават 2см-трябва ли да подсипвам с почва или да ръсна селитра лекинко newsm78.Зелето излиза много неравномерно и около 30% кълняемост от сложените семена.Мога ли да пикирам направо в лехата под найлон,вместо в чашки/питам за салатките,зелето и евентуално непоникналите още домати/

Цитат
Честити празници на виното и любовта!
leidi_l ,тъй като едното върви с другото,аз подкрепям Peace

# 723
misisbg,салатките и зелето са студоустойчиви-пикирай зелето,а салатките направо разсади под найлон.Домата в чашки и вътре-той иска топло.
Аз развъждам лози в тенекии от сирене или кофи с пясък.Избирам си пръчки пролетно време като режа лозите-около 80 см дълги.Бодвам ги в пясъка с пъпките нагоре и ги оставям близо до чешмата в двора.В жегите поливам ежедневно.До есента са готови за разсаждане-с мощна коренова система.В трапчета не ми се получава,а мама ме критикува,че трябвало да слагам по две шепи жито преди да сложа пръчката.Житото кълняло,задържало влагата и набавяло азот и фосфор newsm78-като се замисля,нали трябва да ги извлече от въздуха.

# 724
Това за пчелите го чух за северозападна България. А филма за областта в Китай и крушите го гледах по Нешънъл Джеографик - пет китаеца опрашват с кокоши пера и полен от бурканче, с една бамбукова пръчка - колкото един кошeр. пчели. Тъжна работа. Пчеларите от северозапада казаха, че пчелите напускали кошерите от акари, есента са им пробутали лентички против акари - менте.

# 725
Изчезването на пчелите е тъжен резултат на цивилизацията, и вероятно ще има страшни последици. Чак не мога да обхвана какви.
Понякога така, като Вълчо, си мечтая да живея в пусто село-без хора, без ток и телевизия.Понякога, като затворя очи, и почти си го представям...

# 726
А колко хора играят на играта Фермата, стараят се, преодоляват нива, сеят, прибират реколта........строят кошери и т.н. - колко е лесно да цъкаш с мишката!
Вчера видях, че имам покълнал разсад от домати и лютите чушки. Надявам се да не е трева Simple Smile

Сейте, градинари, за да храним децата си с чисти зеленчуци, а не като тези:
http://www.moreto.net/novini.php?n=121154&p=3

Последна редакция: вт, 15 фев 2011, 13:32 от leidi_l

# 727
Ехо, здравейте градинари!!!

Отдавна не съм се вясвала, но това не означава, че не ви наглеждам от време на време. Wink

С реколтата миналата година се справихме доста добре, всичко беше вкусно и по много, с изключение на доматите, които и те като на Куркума заболяха от алтенария. Таз година мисля да си купя предварително биопрепарати за РЗ и да засадим зеленчуците в определен ред, а между тях билки и цветя, за да си помагат взаимно. Интересна констатация открихме миналата година....когато садихме доматити на половината сложихме дървесна пепел при съденето, на другата половина не. Вярно че бяха и различни сортове, но тези с пепелта останаха много по устойчиви на болестта до последно в сравнение с другите.  Simple Smile

Но най-важното, вижте какво си отгледахме през миналата година ...  Heart Eyes
http://media.snimka.bg/7897/022049678.jpg?r=0
та тази година трябва да се постараем още повече, че лятоска тоз младеж да бъде захранен с чисти, пресни и вкусни зеленчуци!

Дядо Коледа в лицето на мъжа ми ми подари компостер и съм много щастлива от този факт (гледайте на какви работи се радваме само) и като се позатопли ще почваме и компоста.

Сега искам да ви питам някой практикувал ли е т.н. зелено торене и как точно се прави. Мисля да пробвам със спанак.

За пчелите...чела съм, че ако изчезнат те, ще изчезнем и ние...ама кой ти мисли за това, нали пари трябва да се правят.... Sad

Хайде до скоро!

# 728
Пролетта ни удари стремглаво.От 2 дни започнаха да се топят снеговете.Красиво и елегантно на Св.Валентин си джвакахме по пътеките с гумените ботуши.Мода.Зарязах една дива лоза,полях с вино,пожелах берекет на Лозарите.
80 лукчета арпаджик струват 1.20$.Ще пренеса в една оранжерия всичките си кутийки с разсад,на ярко слънце.
Вълк,намери лист на медоносните цветя и дървета да добавим в новата тема,ако имаш възможност.
Отвънка мирише на пролет! Heart Eyes
Фибичке-ти пиши по-често! Hug

# 729
Играят наистина много  newsm78 имам чувството,че както върви света ще трябва и да си "консумират"произведеното във фермата.Надникнах в друга тема-за млякото.И там ядат боклуци и си вярват,а наричат луди тия които вземат мляко директно от производител.
Снощи по някои новини показваха домати от Йордания тъпкани с пестициди.И обясняваха,че не са допуснати до пазара.А колко партиди изобщо не са изследвани?И репортерката прави дегустация на домат-ау,той вкусен също като градински  newsm78.Дали това момиче въобще е опитвало градински зеленчук?Нужно ли е да ядем през зимата домати от другия край на света?Колкото е по-голямо изобилието в хипермаркетите,толкова по-малко истински вкусове.
Ана,Вълк,нали сме се разбрали-и аз идвам в затънтеното селце Hug
Хей,Фибичка,чудесна реколта си имате Hug,да ви е жив и здрав юнака.
Зелено торене сме правили с посят през есента овес и ечемик.Преди засяване се фрезова поникналото.Освен,че запасява с полезни вещества унищожава и многогодишните житни плевели.

# 730
В село Самотино живеят двама души - една местна баба и един пенсионер от Бургас. Не са домакинство де. Бабата през ден два ходи да пазарува някъде на 3 км, забравих кое бе съседното село, а мъжът не ходел никъде - той си имал всичко, произвеждал си. Видяха му се зайците 5-6 се видяха, може и повече да са, и 3-4 каракачански кучета лавнаха преброителите. Ток има, защото отчетоха бабата да е собственик на телевизор и хладилник. Без телевизия бих живял, няма да ми липсва изобщо, за интернета не знам как ще дойде. Щом селото е имало училище, предполагам, че има поне 50 дворни места. Някаква далавера се е въртяла там, не разбрах за земеделски земи ли става въпрос или заменките.
Веселче, и нас ни бе ударила пролетта, ама тая сутрин ни удари зимата пак.

# 731
Застудя... Mr. GreenГрадинарският ми порив е потушен SadЯд ме е че не успях да сложа арпаджика поне...Успявам само събота и неделя да градинарствам,а идващите вещаят сняг/дъжд/
Публикувана от: vili__66  

Цитат
Играят наистина много   имам чувството,че както върви света ще трябва и да си "консумират"произведеното във фермата
.
Наистина е жалко,накъде върви света!Радвам се ,че има хора,които осъзнават как биват манипулирани и се стремят да запазят близостта си с природата или да я потърсят - РеаЛно Praynig

# 732
Не се коси за снега, misisbg.Рано е още за градинарстване.Февруари си е зимен месец,до първа пролет има почти четиридесет дни.Каквото и да боднеш не се ли стопли,не пекне ли слънчице няма да тръгне.Така,че почивайте още малко,четете,надъхвайте се.Тя работата няма да избяга като и дойде времето Hug

# 733
Бебетата
http://media.snimka.bg/8084/022423755.jpg?r=0

Пусто любопитство - насях и в една прозрачна кофичка, та да гледам и коренчетата - как са, какви са, колко са дълги  Joy
http://media.snimka.bg/8084/022423771.jpg?r=0

Уж са бебета, а ако знаете какви са дълги коренчетата, и силни!!! Божеее, остарях, а още се удивлявам като малко дете на някои неща.

# 734
Човек не може да остарее, докато има сили да се диви на чудесата на природата, lady_Blu! Сега премести бебетата на светъл прозоречен перваз, и ако може-понижи малко температурата. Ще се наложи и да въртиш саксиите периодично към стъклото, за да не се изкривят стъбълцата. И бъди оскъдна в поливането, това е често срещана грешка.
Ох, извинявай, може и да си ги знаеш тези неща, не се стърпях Embarassed Нали трябва да тренирам за свекърва...

Общи условия

Активация на акаунт