Reduce-Reuse-Recycle по български

• 78 052
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 900
  • София (Възраждане)
Мисля, че и в батериите има живак.

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 12:36 от Mooimeiske

# 901
И аз питах на "информация" в Кауфланд, но ми отговориха, че не вземат енергоспестяващи крушки.
Да ги сложа в кутиите, в които се събират батерии, не ми се струва редно. Най-малкото, когато отгоре се пускат батерии, има много голяма вероятност крушките да се счупят.

# 902
  • София (Възраждане)
А в съответното звено в общината няма ли да дадат информация по въпроса?

# 903
  • София
Точно за енергоспестяваща крушка се зачудих снощи и накрая я сложих в общия боклук. Rolling Eyes Ако не забравя ще питам в нашия Кауфланд дали ги приемат, за следващия път да знам.

# 904
  • Враца
Дайте някаква идея какво да правя с изгорелите енергоспестяващи крушки? Не върви нито в обикновения контейнер да се хвърлят, нито в този за стъкло. Какво да ги правя?  newsm78
Уж трябвало по не знам си колко хиляди часа да светят... нъцки. Две ни изгоряха през последния месец, работили са по около година може би.
Преди в контенейра ги хвърляхме, но все пак ми се иска да им намеря точното място, а май такова няма  Sad Бях чела нещо преди време, че в Кауфланд ги приемали обратно, но като попитах там, ми отговориха, че нямат такава практика.
От три седмици ги гледам на плота и не мога да реша какво да ги правя.  Close

на сайта на екопак има телефон за въпроси относно разделно събиране, може да дадат някакви разяснения за крушките?
http://www.ecopack.bg/bg/#

аз ползвах за детето многократни пелени и кърпички от памучен плат, които си мокрех с вода, вместо с химикали, за мен- менструална чашка.
Винаги ползвам големи торби за пазар, вместо да купувам торбичка, и не изхвърлям дрехи, а ги дарявам или подарявам на приятелки.
Не можах да свикна с правенето на домашно кисело мляко и домашен хляб, много време ми отнема, а аз го нямам... Но пък винаги, когато ми изскочи възможност да взема отнякъде дсомашни непакетирани продукти, се възползвам.

Намерих една фондация /за Сф/, която се издържа с вещи, които продава в магазини 2-ра употреба.
Мен това много ме устройва, защото хем помагам на ятх, хем вещите ми се рециклират. Вземали са и стари мебели, които си поправят, и дрехи и т.н. Веднъж ми разчистиха мазето, много съм доволна!  Simple Smile
Ако някой иска координатите им, на лични ще ги дам.

# 905
  • София
не разбирам как се използва менструална чашка... и не ми се струва много ок.

# 906
  • София
Енергоспестяващите крушки ги събирам докато измислят къде да ги предаваме. Добре, че се сменят на доста години веднъж.
Всички в къщи носим платнени торбички из чантите си за ежедневния пазар (радвам се, че успях да науча и майка ми, че възрастна жена да я върнеш към торбите...). В колите имаме касети за пазаруване в багажниците и от пазарската количка направо редя там.
Каквото мога правя домашно, мляко, хляб в машина, сладолед, нещо сладко ...
Храна в нас не се изхвърля. Ползваме съдове на Тапъруер, които я съхранят доста дни повече нормалното, и не се налага. Отделно кучето е научено да яде и леща, и спанак...
Фризера е пълен почти винаги. Замразявам всякакви остатъци от готвене, месен бульон, рязани домати, вино останало в бутилката, зеленчук, който ще "тръгне" го нарязвам и пак замразявам. Ползвам едни малки контейнерчета, може би 50 гр, но след замръзване ги изсипвам във фризерни кутии и си взимам каквото кубче ми потрябва. Би следвало да стане и с форми за лед, от ония по-големите.
На детето не се купуват пакетирани храни и напитки. Пие вода, айран или домашен плодов сок от баба и.
Минерална или изворна вода не купуваме, всички имаме шишета за многократна употреба и само се пълнят преди излизане от кана Брита. Мъжа ми пък си кара в служебната кола пълнени от него шишета, ходи веднъж седмично до някой извор.
С удоволствие пазарувам от секън хенд магазини, нямам скрупули.
Ползвах за първото дете, а сега и за второто, многократни пелени. Имах десетки памучни кърпички, които мокрех и перях, така и така се събират пелени. На вън пак съм била с шише вода и тези кърпи.
Когато не съм бременна ползвам менструална чашка.  Laughing
Пералната се пуска максимум на 40 гр. Миялната се препълва преди да я пусна. Може да е странно за някой, но я пускам с половин хапче, просто така мие перфектно и не виждам смисъл от цяло. Така ни казаха и откъдето я купихме, Миле втора употреба. От както сме с нея сметката за вода се върти около 15-20 лв. на месец, а юли беше 11 лв  Shocked
Чашката ми за батерии отдавна стои празна, само зареждащи се ползваме, но понякога в играчки или в дребен уред подарък, се озовават в нас.
Куца ми разделното събиране на боклука , така и не успях да го измисля как да стане в нашето домакинство. Embarassed

не разбирам как се използва менструална чашка... и не ми се струва много ок.

А как нещо не ти се струва ок, като не си започната всъщност  newsm78?

Последна редакция: пн, 26 ное 2012, 02:06 от Mime-to

# 907
  • София
прочети какво съм написла хубаво... никъде не съм писала, че не съм запозната.

# 908
  • Враца
vania_i,
менструалната чашка е най-хигиеничното и удобно средство за дамска хигиена, което съм пробвала, докато мога ще я ползвам с най-голям кеф  Grinning
няма миризма, сменя се достатъчно рядко, за да не мислиш само за това, няма опасност за инфекции...
последното е много важно, веднъж в живота си докарах страшна инфекция от тампони, и то при положение, че старателно съм спазвала препоръките за смяна и хигиена! затова съм сериозен противник на тампоните вече.

mime-to,
аз съм направила изхвърлянето на разделни отпадъци толкова лесно, колкото и на битови.
кофата ми за битово стои до хладилника /в ъгъла на стаята/, а над нея мъжът ми проби стената и закачих една двойна кукичка. На едната част слагам плик за пластмаса и  найлон, а на другата- за хартия.
така всички отпадъци си имат отделения, в един общ  кът, и не се вижда от стаята.

п.п. честита ти втора бременност  Hug

# 909
  • София
Трън в Очите, привет  Hug Отдавна искам мелница за отпадъци, но пусто все нещо я измества финансово. Понеже кофата за боклук е монтирана на вратичка в шкаф, мога да сложа там и панери за хартия и за пластмаса. То това ли е разделението, стъклото къде отива или то е на четвърто място?
Vanya_I, ако не си пробвала чашката как можеш да я коментираш, ми е мисълта? Понеже аз съм ползвала превръзки като тинейджър, след това само тампони, та знам разликата. Гнусно ми е тук да обяснявам подробности, но нито седях спокойно, нито лежах, а за отвратителното чувство, че нещо ти тече и не се знае кога и дали няма да се покаже...  Sick

# 910
  • София
да, да... много е хигиенично нещо да престои над 12 часа вътре, да го измиеш със сапун и след това пак да си го напъхаш. Със сигурност щом го ползвате на вас ви е кеф, но не се опитвайте да убеждавате другите. Екологично може би, но хигиенично - благодаря съм.

А колкото до показването... достатъчно дълго време имам цикъл, силен при това и нищо никога не ми се е показвало... тренирала съм бойни изкуства, танцувам, пътувам. не ми се е случвало да имам проблем.

# 911
  • Враца
меме-то, аз стъкло не изхвърлям по-често от 1 нещо веднъж на 2 месеца...
а съм разделно-събираща от поне 5 години.
не ми е трябвал плик за разделно за стъкла досега, ти много стъклени отпадъци ли имаш?

# 912
  • София
Баа, имам грънци, задавам тъпи въпроси просто  Embarassed

Ваня, не си за тая тема, душо  Laughing Гледай си филмчетата, чашките остави на нас глупавите  Stop

# 913
  • София
Не разбирам защо с това пренебрежение.
Нещо против гледането на филми ли имаш? и къде съм казала, че сте глупави или съм обидила вас, че да го правиш ти спрямо мен...? Всеки има право да избере сам как да се справи с цикъла си, нали?

# 914
  • Враца
Ваня-И,
и на мен ми направи лошо впечатление, че не приемаш нещо и подскачаш срещу другите /виж постовете си по-горе отново/, а после мажеш след себе си, как всеки имал право да избира. Ми като имаме право, що ни се караш нещо?
Тази темичка е пълна с добронамерени момичета, и е кофти, когато някой започне да се заяжда.

Извинявай, но не си последна инстанция, и недей, ако обичаш, да се изживяваш като такава.
Аз ли не разбирам смисъла на форума, но все ми се струва, че темите са по интереси, и когато не споделяш мнението на другите в една тема, ако продължаваш да стоиш вътре в нея, значи си е живо заяждане!

Лек ти ден от мен.  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт