Reduce-Reuse-Recycle по български

• 78 125
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 45
  • sofia
Аз просто искам да има пак пунктуве за изкупуване на стъклен амбалаж...

Има зелени контейнери за целта.
Ползвай тях Wink.

През малката дупка може да се пъхне само бутилка. Счупените прозорци къде да изхвърля? Да не говорим, че в района ми няма подобен контейнер и ще изхабя повече бензин, за да закарам въпросните стъкларии до такъв, отколкото би се спестило от рециклирането.
И е тъпо чист буркан, който може да се използва още и още да го метна, да го претопяват????(или там каквото ги правят)

# 46
Тогава чистите буркани си ги пази и ги ползвай отново за нещо у дома.
Много отдавна различните производители използват различни буркани (много често с логото на фирмата или продукта им).
Не виждам как ще открият пунктове, в които да изкупуват собствените си буркани и да ги напълват отново с лютеница например.

На зелените контейнери за разделно събиране на стъкло изрично е упоменато, да не се изхвърлят счупени части от стъкла на прозорци.
Защо - не знам.

В Германия стъклото се рециклира. Никой не изкупува празни бирени бутилки, за да ги напълни отново.

# 47
  • София
Кажете как изхвърляте боклука. Аз го събирам в найлонова торбичка, като се напълни я мятам в кофата.
Ще си купя мелница за отпадъци, за да намаля боклука, опитвам се да раделям отпадъците, но преди няколко месеца махнаха цветните кофи и оставиха само обикновени, защото преди това повечето хора хвърляха всичко във всички кофи.

# 48
  • София
  Аз го събирам директно в кофата и с нея го изхвърлям, но след това всеки път трябва да я мия. Мъжът ми категорично не иска мелница, явно се страхува за малките. Ех ако имаш вариант за компостиране в града..
  Въпреки, че уж се стремя да не купувам много неща, и да няма прекалено много опаковки, кофата се пълни за отрицателно време....

# 49
  • София
Не знам сега дали това се практикува, но едно време на село си спомням баба ми събираше стари, скъсани дрехи и ги носеше да ги развлачат на дарак и от тях тъчеше черги.

# 50
За използваните буркани, по-добре е да ги носим на някои възрастни хора, които си правят зимнина, отколкото да ги хвърляме. Така мисля аз.
Днес купих червена и златна акрилна боя. Ще започнем боядисването тези дни. Хайде, живот и здраве ще снимам резултатът  Party

# 51
Ето още една интересна идея - коледна украса от канелено тесто...  Grinning
http://artandblog.com/artandblog/?p=704
И малко алтернативни коледни еллхи  Grinning
http://artandblog.com/artandblog/?p=759
И още  Embarassed:
http://artandblog.com/artandblog/?p=595
http://artandblog.com/artandblog/?p=619

http://www.re-nest.com/
http://www.re-nest.com/re-nest/how-to/placing-your-christmas-tre … o-consider-133476

People Santa

Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 03:06 от miniemouse

# 52
Благодаря, Мини! Точно замислях да правя фигурки и гирлянди от тесто (топчета, нанизани на вълнена прежда) и ти даваш този хубав линк Hug Само че лепилото в канелено тесто ми идва малко множко Thinking - това си е пак един готов отпадък след Коледа newsm78. Аз ще си ги направя с брашно, печени като нормални сладки.

# 53
  • София

[/quote]
През малката дупка може да се пъхне само бутилка. Счупените прозорци къде да изхвърля? Да не говорим, че в района ми няма подобен контейнер и ще изхабя повече бензин, за да закарам въпросните стъкларии до такъв, отколкото би се спестило от рециклирането.
И е тъпо чист буркан, който може да се използва още и още да го метна, да го претопяват????(или там каквото ги правят)
[/quote]
Зелените (а и другите цветни ) контейнери са предназначени САМО за отпадъци от опаковки и отворът им е съобразен с това. Прозоречното стъкло е различно от това използвано за опаковките и затруднява рециклирането им, т.е. то трябва да се събира отделно (което засега в България е много трудно). Пък и по- добре да го изхвърлиш в контейнерите за разделно събиране това бурканче, отколкото да се отиде на сметището, ако не му намериш друго предназначение. Вярно е, че много от контейнеритеза разд. събиране са пълни със всякакъв отпадък, но за това сме си виновни и ние след като не изискваме някакъв по-строг контрол от общината, какъвто те са длъжни да осъществяват върху гражданите. Но то само за това да нямаше контрол  Mr. Green

# 54
Kabiv, благодаря за хубавата тема!  bouquet

# 55
  • София
Ох, много красиви неща, само дето за да направи повечето, човек трябва да не е вързан в ръцете  Laughing

# 56
  • гр.Добрич
Темата е страхотна, поздравления. Hug
- Аз също събирам разделно, доколкото мога, пък и в края на улицата имаме разделни контейнери, така че не ме мързи да го правя. Обаче е гадно като видиш всякакви боклуци в специалните контейнери или пък обърксни неща. Като не помня, чета всеки път кой за какво е. Най ме е яд на тия от магазините, дето ги мързи да си сгънат празните кашони, а ги трупат един върху друг и не остава място. Сметосъбирането е много голям проблем на България. Няма политика в тази насока. Хората не им пука, защото не са информирани, пък и няма глоби.

- Найлонови торбички ползвам, но многократно или пък отказвам, ако ще нося само 1 нещо в нея.
- Не купувам дрехи 2-ра употреба. Малките носят дрехите на батко си и други, които са на близка приятелка. Иначе в подобни магазини не влизам.

# 57
  • София
Може да се купуват неща в по-големи разсфасовки, за да се намали количеството на използваните опаковки. Да се пере на по-ниски градуси, както и да се използва по-малко прах. Аз така правя и не съм забелязала да се е влошило качеството на прането.

# 58
Прочетох ви на бързо Simple Smile
Гери,страхотна тема  Hug
Сега да напиша още няколко идеи за коледна украса,чесъм на такава вълна  Simple Smile
-гирлянди от пуканки или пуканки и сушени берита.
-Формички,предимно кръгли от плодове(цитруси например)
-сухи цветя и подправки
-звезда от пръчки/клечки ,както и други формички
-някакви бижута,особено дървени
-топки от стари тениц топки напримерно,увити в хартия
-мидички,oхлювчета и т.н.
-листа ,които да оцвтим
-дали е ок да се боядисат стари крушки,ако се пазят,разбира се newsm78
-топки от вестник,които могат да се увият в нещо newsm78
-играчки от различни видове паста(макарони)

Последна редакция: вт, 07 дек 2010, 17:50 от nor4y

# 59
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

В Германия стъклото се рециклира. Никой не изкупува празни бирени бутилки, за да ги напълни отново.[/b]

незнам от къде ти е информацията, но не е вярна.
за претопяването на стъклото е необходима много енергия.
повечето големи марки в Германия си изкупуват амбалажа и се използват многократно.
също някои фирми си изкупуват и бурканите от кисело мляко и пак ги използват....

претопяват се бутилките от олио, оцет, буркани консерви и пр. но от напитките се използват многократно.

Общи условия

Активация на акаунт