Reduce-Reuse-Recycle по български

• 78 056
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 630
Ще стане голяма какафония с тези торбички, но е по-добре от нищо.
Аз пък бях в Истанбул тези дни и направо съм озадачена колко европейски изглежда града. Никъде не видях хвърчащи торби и такива мизерии като в София, а мислим турците за много изостанали.

# 631
Ами тъпо е  Tired
   И аз бих постъпила като теб  Peace
   Понеже настъпи сезонът на марулите и прочие мръсни и кални зеленчуци, в какво ги слагате?
   Мрежичките от едно време биха ми дошли чудесно, защото са леки, не заемат място и се перат лесно

# 632
Чакам идеи какво може да се измайстори от стара печка "Мечта"  Laughing, стар хладилник (марката не е от значение  Laughing ), счупено детско столче за хранене и лятна количка с изкривена дръжка...  newsm78 Mr. Green
На първо четене ми идва на ум:
1 . от хладилника и печката - големи саксии за цветя;
2.от хладилника: ако имаш градина - копваш по голяма дупка и предполагам, че с повечко ентусиазъм ще се получи перфектно езерце, или пясъчник за някое дете (дори ще можеш да си го покриваш да не го обикалят котките  Mr. Green  );
3. от лятната количка (ако имаш доверие на направията) - люлка. А от кривата дръжка на количката - стойка за увивни цветя...
... Да мисля ли още или Stop няма нужда     Mr. Green

Анe   smile3501

# 633
Ane наистина големи красоти. Това си е талант. Аз трудно бих измайсторила подобни неща  Wink

Иначе и на мен не ми допадна много идеята за купуване и връщане на торбичките. Замислих се, че хората, които така или иначе ги купуват и не се притесняват, че ще платят се съмнявам, че ще си направят труда да си върнат 5те стотинки. А тези, които пестят от към разходи ще произведат повече боклук, връщайки ги, вместо да използват една торбичка 10-20 пъти. Sad Не ми се струва, че ще има позитивен ефект.
За тези, които щадят природата е ясно че няма да използват найлонови така или иначе. Дано логиката ми да е грешна..

# 634
  • София
Иначе и на мен не ми допадна много идеята за купуване и връщане на торбичките. Замислих се, че хората, които така или иначе ги купуват и не се притесняват, че ще платят се съмнявам, че ще си направят труда да си върнат 5те стотинки. А тези, които пестят от към разходи ще произведат повече боклук, връщайки ги, вместо да използват една торбичка 10-20 пъти. Sad Не ми се струва, че ще има позитивен ефект.
За тези, които щадят природата е ясно че няма да използват найлонови така или иначе. Дано логиката ми да е грешна..
Ами според мен пак е по-добре да се връщат за рециклиране отколкото да се пилеят из природата, което така или иначе в момента става. Като цяло обаче все повече хора забелязвам, че започват да отказват изобщо найлоновите торбички в магазина, а си носят.

# 635
Хладилникът и в момента се ползва като шкаф (за буркани и торбички), но наистина заема повече място, отколкото събира...Количката и столчето има вариант да се поправят или пригодят за нещо и за това идеята за скраб не ми харесва. Печката все още е работеща, само дъното на фурната е пробито. Мислех да я дам на село, да мътят кокошките в нея, ама някак електричната част пак остава неизползваема  Joy

Ето един пример за Reduce-Reuse-Recycle по турски:
http://smqh.info/kartinki/%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B6%D0%B8%D0%B2% … D0%B5%D1%89%D0%B8

Благодаря за оригиналните идеи, те никога не са излишни!  Wink

# 636
Аааа, последният линк е трепач, особено люка на пералнята  Joy
   Иначе много ми харесват разсъжденията на човека. И аз съм като него хич не ми се хвърля. Не мога да се начудя на хората като вземат да сменят абажури, мебели и прочие. Старите хем са по-красиви, хем уникати, от истинско дърво мебелите, да не говорим, че имат и история, носят спомените на родовете ни.
   Аз например използвам 40 годишна баня /което сигурно звучи ужасно за повечето хора/, обаче си има плочки, нищо им няма, що да си хабя парите, нервите и времето да правя ремонт. Мивката ми също е от старите със зидани плочки, ами прекрасна работа ми върши. Вътре се побират цели тави големи, а в новите мивки това е невъзможно.
  Забравих да ви кажа, че в Природо-научния музей във Виена /точно до паметника на Мария Терезия се намира/ е безплатен входът за ученици. Дъщеря ми беше очарована, каза ми, че вътре има интересни съвременни инсталации с провокираща цел по повод опазването на околната среда. Беше впечатлена от една от тях: в слушалката се казвало да натиснат копчето и да опитат водата на 22 век и като натискаш копчето, нищо не тече  Sad
  А в хотелчето където бяхме в банята имаше стикер, чрез който ни подканяха да бъдем природно отговорни: препаратите са вредни за вашето здраве, водата е важен природен ресурс, не е необходимо да се сменят хавлиите всеки ден. Ако все пак преценим, че искаме да ни сменят хавлиите, просто да ги хвърлим на пода и това ще е достатъчен знак. Но ако можем още да ги ползваме, тогава да ги оставим на местата, където сме ги намерили  Simple Smile
   По този повод се сетих как българите се радват и дивят на турското внимание в хотелите-всеки ден смяна на спалното бельо и хавлиите  ooooh!

# 637
На много места вече я има тази хотелска политика по отношение на хавлиите. Включително и в Турция. Последните 2 места, на които бяхме точно това ми направи впечатление - колкото по-висок клас е хотелът, толкова повече "агитационни материали" има във връзка с опазването на природата, в това число и за хавлиите. Преди време бяхме в Тайланд, там в хотела молбата за повторно използване на кърпите беше придружена с пространно описание със снимки и картинки на кораловите рифове и застрашената морска флора и фауна. Обаче беше пълно с руснаци, които, нали се сещате, колко им дремеше... Sad

# 638
Браво, браво, че вървят все повече хотели към такива практики  Peace Това със снимките е чудесно, защото още повече подсилва вината  Wink

# 639
  • Пловдив
Креативно използване на старите вещи

http://smile-bg.com/snimki/drugi/458-creative-uses-for-old-stuff.html

# 640
На много места вече я има тази хотелска политика по отношение на хавлиите.

В САЩ също  Simple Smile.

# 641
  • София
А сега и в бг мамма ако стане практика.... Представих си  всички мнения, възхваляващи ежедневната смяна на хавлии и бельо да се изтриват своевременно.... Joy Да останат само нашите мнения.... Така вече няма да има потребители/почиващи , които да търсят такава услуга......
Аз ровя напоследък в темите в "На път" и всеки път ме попарват, като вземат да се хвалят как им сменят кърпите всеки ден....
А аз на техния фон какво правя..... Нося си кърпи прани с моя си препарат. Стартелно прибирам оставените за мен в гардероба и ги показвам на персонала, че няма да им ги пипам, ако може да не ме затрупват.... А ако ползвам, тогава си ги стискам и ни ги давам.

забелязали ли сте как понякога миришат на белина? егати лукса  да спиш всеки ден белиносан и да си изтриеш с белина лицето....

И боклука не си давам в хотел  Joy
Хвърлям си го сама в контейнера за разделно, а обелките от плодове носим на кокошки, крави и магарета. Това е основна цел на децата- да хранят местните животни Joy

Препоръчвам ви един хотел в Огняново - това е бившия Профилакториум
Там всичко се прави с минерална вода 40 градуса.... Кърпите не миришат на белина, басейнът е без всякаква химия...
За целия ни престой май не използвах при къпане нито веднъж измивно средство за моята кожа, освен за ръцете

# 642
  • София
търся си ник, супер смешно ми е да чета такива коментари за хотели и т.н.
Всеки един хотел, притежаващ 3 звезди и нататък си има правила. Едно от правилата е възможността за смяна на кърпите всеки ден, но обикновено кърпите се сменят само при желание на използващия ги. Няма да влача минимум 4 кърпи за мен и съпружието в скъп хотел, за да не замърсявам природата. Все едно после няма да ми се наложи да пусна поне две перални, за да изпера в собственото си използвано през почивката бельо. В моят любим хотел в Поморие кърпи се сменят само и единствено ако са поставени на точно определено място в душ - кабината. В други хотели се хвърлят на земята. консумативите сменят само ако си ги използвал. Съвсем нормално е и за 10-дневна почивка да ти сменят чаршафите поне веднъж. Вие у вас колко често ги сменяте ?!?!?!

И сега ако кажете - тая (аз) е голяма чистница - не е вярно. Едно е да редуцираш ползването (аз винаги сипвам в пералнята наполовина от указаното количество препарат за пране), ама съвсем друго да не използваш никакъв сапун, когато се къпеш.  

И къде са тези хотели, в които кърпите миришат на белина  newsm78
В какви хотели си ходила... вече и в туристическите спални не се пере с белина.
А колкото до басейните не мисля, че има вариант, в който да не се използва дезинфектант за водата. Съвсем отделен е въпроса с предозирането на хлора в голяма част от басейните.

# 643
Търся си ник, да не би да имаш предвид хотел "Виктория" в Огняново с вътрешния минерален басейн? И аз много го харесах. Подовото там е с минералната вода  Simple Smile
   По отношение на хавлиите, сигурно ще се смеете, обаче все повече ме е гнус да ползвам хотелските. Моя приятелка лекарка никога не ползва хотелски хавлии и ми е обяснявала подробно рисковете от това  Confused В случая предпочитам да миришат на белина  Wink
   За чаршафите-определено не ги сменям на 5 дни. Не ми се струва, че се мърсят толкова бързо. Но имам познати, които ги сменят на 5 дни  Peace
   За обелките-браво, който успява да ги рециклира. Снощи съм правила гювеч и щрудел и що хранителни отпадъци зяносах  Embarassed Ама къде в града да ги дам?!?

# 644
всъщност белина се използва за дезинфекция, а не за пране,
т.е. какъвто и прах да ползваш, дори в него да има уж някакава дезинфекционна формула
(каквото и да означава това), когато прането мине и през белина, се счита, че е дезинфекцирано.
в най-големите холтели в района перат с прах, следва след това и програма с белина.
от белина до белина разликата е голяма.
аз не ползвам и възглавниците, освен хавлийте, не си нося, но спя без.

Общи условия

Активация на акаунт