Ако родител поиска даденото наследство обратно???

• 6 339
  • 78
  •   1
Отговори
# 30
Не е проблем да се прехвърли на децата, но така с имота им се прехвърля и проблема май. Той няма да изчезне, само ще се оттегли в по-далечно бъдеще.

# 31
  • София
Доколкото разбирам, имотът е придобит с покупко-продажба, като парите са осигурени от майката. Официалните собственици сте ти, сестра ти и съпругът й, след като е придобит по време на нейния брак (ако е с покупко-продажба). Твоята част е твоя. 
В такива ситуации трябва не форум, а специалист, който да огледа документите и да даде адекватен съвет.
Моралната страна: ако майка ти счита имота за неин, платила го е и сте писани като съсобственици по юридически причини, то тя наистина има моралното право да се разпорежда с него. Разбира се, въпрос на добра воля и коректност от ваша страна, защото "морално право" няма.

# 32
Доколкото разбирам, имотът е придобит с покупко-продажба, като парите са осигурени от майката. Официалните собственици сте ти, сестра ти и съпругът й, след като е придобит по време на нейния брак (ако е с покупко-продажба). Твоята част е твоя. 
В такива ситуации трябва не форум, а специалист, който да огледа документите и да даде адекватен съвет.
Моралната страна: ако майка ти счита имота за неин, платила го е и сте писани като съсобственици по юридически причини, то тя наистина има моралното право да се разпорежда с него. Разбира се, въпрос на добра воля и коректност от ваша страна, защото "морално право" няма.

Само да вмъкна, авторката поясни, че е платила 1 малка чест от имота с личните си средства.

# 33
  • София
Да, 1/17, и?

# 34
Не искам да споря. Само го допълних.
А и както вече казах, за мен майката и сестрата се опитват да преметнат авторката. Може би ако бяха по-коректни и откровени и просто и кажеха така и така, то и тя шеще да реагира по друг начин. За да не се повтарям поста ми е малко по-горе, там пише защо мисля, че са некоректни.

# 35
Аз затова не приемам дарения, подаръци и прочее имотни тъпотии.Имам си две ръце, имам професия, така, както други са успявали, така и аз ще успявам да градя, без роднинска намеса.Почти не съм чула да съществува случай-дарено/подарено в нашенски стил-и да не се стигне до проблем.Никакво морално право няма майката.На ти си куклите-дай си ми парцалките е това.Сетила се нещо.Глупости.А и авторката е участвала със средства-още по-неморално става.Да и изплатят частта и да си правят тъпата земя каквото си искат е моето мнение.

# 36
  • София
 Будалкат те, такъв закон още не е приет. Но дори и да е, защо мъжът ти да не е съсобственик, а мъжът на сестра ти да е?! Той автоматично е станал такъв, защото им е прехвърлено по време на брака. И друго-договорът за покупко- продажба не може да се оспорва, за разлика от договора за дарение, ако въобще направят такъв. Мисля, че са решили, че трябва наследството да е за сестра ти, защото тя се грижи за майка ти. Може майка ти да не е в играта и да вярва, че е за твое добро, но за сестра ти изобщо не съм сигурна. Не бих приела.
 Мъжът ми така е прехвърлил на брат си своята половина от наследствен апартамент, с уговорка свекървата пък да прехвърли на мъжа ми друг имот. Познай дали му е прехвърлен! Wink

# 37
  • Варна
Всичко написано до тук е меко казано профанско. Плати си на адвокат и недей да задаваш подобни въпроси по форумите.
Все едно да ти се постави диагноза виртуално.

# 38
За какво точно я съветвате да плати на адвокат - да и каже дръж си земята или дай им я - това тя си го решава

# 39
Богиня, като не ти се чете - никой не те кара насила. Ти ли ще ми казваш какви въпроси да задавам???

# 40
  • Вън от пространство и време
За какво точно я съветвате да плати на адвокат - да и каже дръж си земята или дай им я - това тя си го решава

За да реши как да излезе от тази трудна ситуация трябва да е наясно какъв точно е проблемът.

galinela, от това, което прочетох дотук, подбудите на майкати и сестра ти да ти предложат да им прехвърлиш своята част от имота могат да бъдат две основни:

1. Някой ги е заблудил за "новия закон", по който съпругът ти би станал съсобственик на имота след 7-годишен брак. Ако е така взаимното ви посещение при опитен юрист би разсеяло тази заблуда и би ги успокоило.

2. По някакви причини, които или не знаеш, или не описваш тук, майка ти и сестра ти искат да те принудят да им прехвърлиш собствеността на имота с намерение въобще да лишат теб и децата ти от нея. В такъв случай пак ти е нужен адвокат за да защитиш правата си, защото отношенията ви може да ескалират в много неприятна посока.

# 41
Наистина се консултирай с адвокат, защото се опитват да те изиграят. Моята майка така раздаваше имоти и коли, после взе да си ги иска ( като аз междувременно плащах данъци, ремонти, глоби и т.н. ). Сега сме на етап изнудване, заплахи с полиция, съд и т.н. Успех! Hug

# 42
Ако родител поиска даденото наследство обратно? -  Значи иска да те лиши от него.

Отношенията с майката и сестрата  по-важни ли са от някакъв парцел? - Да, ама те вече са плюли на тия отношения, щом си искат парцела.

По моралната дилема - да им покажа ли, че не съм овца, за каквато изглежда ме мислят, или да се държа аристократично? - Всеки решава за себе си  Wink

# 43
  • София
Всичко написано до тук е меко казано профанско. Плати си на адвокат и недей да задаваш подобни въпроси по форумите.
Все едно да ти се постави диагноза виртуално.

Благодаря, че го написа вместо мен... Писах, трих, писах, трих -  не мога дори да обхвана всички глупости, написани от специалистите тук (изключвам милинка), нито пък да обясня на всеки изходил се в темата колко е вредно да даваш съвети по материя, която ти е определено непозната (визирам kamelia.petkova и не само нея)

Авторке, по-добре си плати на адвокат. И те моля, ама наистина те умолявам, не разчитай на постовете в тази тема, 99 % са измишльотини.

# 44
е, много е гадно това Crossing Arms. пуснахте мухата за 7-те години брак и сега фръц, нямало такова нещо. тъкмо виждах вече как придобивам една втора от собствеността на бившия си мъж и аха да зачуруликам от щастие, че съм натъкмила и годините точно Blush

Общи условия

Активация на акаунт