Ако родител поиска даденото наследство обратно???

• 6 333
  • 78
  •   1
Отговори
Не знам как да постъпя, а това ми предстои да реша. Става въпрос за следното: преди около 10 години майка ми закупи парцел и го записа на името на сестра ми и мен. Тогава тя беше омъжена, аз -не. Постъпи по този начин, защото с баща ми имат брак , но не са живели съвсем заедно, а и той има други деца от предишен. Аз съм омъжена вече от 6 години и месеци. Сега майка ми и сестра ми са решили да прехвърля моята половина на сестра ми. Страхуват се , че след навършване на 7 год. брак, моят съпруг става съсобственик. Казват ми , че след като го прехвърля , тя ще ми го направи дарение пак за по- сигурно. Нужно ли е изобщо това? Аз искам да си остане на моите деца. И в същото време нямам думата и никога не съм я имала. Искахме да почнем със съпруга ми строеж преди 2 години- те не бяха съгласни. Аз съм в прекрасни отношения и с двете, помагат ми, но някакси не съм съгласна с това. Казах, че няма да стане , но усещам ,че може да има и конфликт. В никакъв случай не искам  да си разваляме отношенията, а в близките месеци нещата трябва да се развият в някаква посока.

# 1
Не си падам по тънките сметки и не разбирам много майка ти и сестра ти. Но, когато един имот е на родителите ми (а във вашият случай за мен е така, защото майка ти го е купила), аз смятам че е тяхно право да разполагат с него като намерят за добре. И да иска да го продаде - пак бих съдействала.

# 2
  • Пловдив
Сега майка ми и сестра ми са решили да прехвърля моята половина на сестра ми. Страхуват се , че след навършване на 7 год. брак, моят съпруг става съсобственик.

Така ли е по закон ? Доколкото знам, унаследеното не става собственост на съпруга.

# 3
Да, имало някакъв нов закон. Питам се обаче, мога ли да прехвърля моята част на децата ми?Майка ми и сестра ми не искат да ме лишат от наследство - със сигурност. Другия вариант ,който майка ми ми предложи - е да го прехвърля на нея. Това ми изглежда абсурдно - автоматично стават собственици чужди хора.

# 4
Да, имало някакъв нов закон. Питам се обаче, мога ли да прехвърля моята част на децата ми?Майка ми и сестра ми не искат да ме лишат от наследство - със сигурност. Другия вариант ,който майка ми ми предложи - е да го прехвърля на нея. Това ми изглежда абсурдно - автоматично стават собственици чужди хора.
Но ти какво право смяташ, че имаш върху имота, купен от майка ти? Жената си е жива, надявам се и здрава. Нейно право е според мен да се разпорежда с имота, както намери за добре. На книга - не е така, щом ви го е прехвърлила, но чисто морално погледнато - си е неин.

# 5
Iren5, не е точно така. Я си представи,че родителите ти преписват апартамент , правиш огромен ремонт и в един момент си го искат обратно.Според мен, когато човек  прави нещо такова , трябва много сериозно да го обмисли. С майка ми обсъждахме и на името на децата, не аз сама.

# 6
Ставаше въпрос за парцел. Строили ли сте ?
Имам апартамент - дарение от родителите. Така са решили. И живее майка ми в него и баща ми , докато беше жив - бог да го прости. Но до ден днешен смятам, че е нейно право да разполага с него както намери за добре.
Апартамента е от Тошово време, когато нямаха право да разполагат с два. Заема за изплащането беше на мое име и ние със съпругът го изплатихме, всъщност ми бяха прехвърлили правото на строеж, от събарянето на къщата на дядо ми. И въпреки всичко все още смятам, че апартамента е повече техен, от колкото мой.

# 7
  • София
Да разбирам ли че въпроса е по-скоро правно-юридически, а не морален? Т.е. ти, майка ти и сестра ти искате само най-справедливото разпределение за вас, без никакъв риск част от парцел да се озове собственост на някой извън семейството (в смисъл извън вашата кръв). Дали и какво е нужно в такъв случай нека юристите във форума се изкажат.

След като са решили че в последствие ще ти го дарят - нямаш основание да се притесняваш. Ако смяташ че нещата ще се завъртят и повече няма да имаш част от този имот има вариант или да си го търсиш до дупка и да се скараш с майка ти и сестра ти, или да му туриш една майна, но да останеш с обидата, че си пренебрегната.

Явно за 7 години майка ти е успяла да обтегне малко отношенията със зетя, след като му няма доверие. Макар че започване на строеж индивидуално от вас, наистина е неприемливо, ако другите две страни не са готови да се включат.
А сестра ти омъжена ли е? Какво ще се случи когато тя се омъжи? Поне като правите промяна - правете я от сега наведнъж, а не този парцел 20 пъти да си сменя собствениците.

Дарението е нож с две остриета: от една страна даряващия се чуства сигурен, че до смъртта му няма да го изритат на улицата и да му отнемат собственността. От друга недобросъвесттни, напълно непознати могат да манипулират един остарял човек и да го придумат да промени дарението в тяхна полза. Отделно точно заради такива случаи дарението може да се оспорва посмъртно, което пък ми се вижда някакъв ужас ако роднини стигнат до там  ooooh!

# 8
Да ви имам прекрасните отношения!  ooooh!
Ако ти е ценен имотът - прехвърли го на децата си. Тогава ще си проличи дали майка ти и сестра ти мислят за теб или са си правили други сметки.
Ако ти са по-важни отношенията с тях, дай им го, но се приготви да пиеш и една студена вода, евентуално.

# 9
Много са ми грозни тия сметки, ама много. Плюя веднага на тоя имот и да правят с него каквото щат. Мъжа ми е част от мен и или ще ме приемат цялата (сиреч с тая част), или да си гледат работата. Ако се стигне до развод, последното за което ще съжалявам е скапания имот.
Има и друго - прехвърлянето е съпътствано с плащане на нотариални такси, не е като да си сложиш нотариалния акт от единия джоб в другия. Струва ли си цялата гимнастика. Ще рече човек, че става въпрос за Бъкингамския дворец  ooooh!
А съпругът ти какво мисли, или той няма право на глас? Моят например би се обидил страшно, както и аз,ако съм поставена в същото положение.

# 10
Или майка ти и сестра ти те будалкат и ти кроят номера, или "кръжоците по право" май много се разпространиха на нашата малка територия.

Е, какво излиза- сестра ти е била омъжена като е придобила имущество и това си е о.к., ама ти като след това си се омъжила възниква проблем, да не би мъжът ти да им вземе скъпоценния парцел?И като как ще стане този номер?

Да, има и морални норми, но какъв е моралът на тази майка, която с едното си дете ще крои планове против другото?На мен изобщо не ми се вярва, че ако ти и "върнеш" имота, тя последващо ще ти го прехвърли чрез дарение.И кой ще плаща държавните такси и нотариалните разноски?За да си дойде едно твое лично към момента имущество пак като твое лично?????Никак не я разбирам тази логика.

А да строиш в съсобствен парцел със сестра ти, която отсега влиза в комбинации, също не ми се вижда добра идея.

Най-добре си продай на когото и да е твоя дял, сестра ти ако иска тя да го купува.Вярно, че парите са били на майка ти, но това е изход все пак да получиш нещо, което е искала да ти даде.Иначе каквито и пируети да се разиграват, все ще имаш неприятности покрай този парцел.

# 11
Подобни история и изпълнения винаги са ми били крайно грозни и неприятни.

Решава майка ти да дари имот на теб и на сестра ти. След време обаче размисля и решава, че имота трябва да е само за сестра ти. И се започва едно овъртане, будалкане и т.н. глупости от сорта, за да вземат твоята част и да я дадат на сестра ти.
Ами сори, ама щом веднъж си дал и дарил нещо, то това нещо, независимо имот, земя и т.н. вече не е твоя собственост.
Така че....тегли им една и на майка ти и сестра ти и не си и помислай да даваш своята част.
Майка ти да му е мислила навремето.

И какво означава - "човека дарил ама си е негово". Ама вие като давате нещо, после ходите ли да си го искате???? Правите подарък, след няколко години нещо ви скимва и отивате при човека и му казвате - абе я си ми дай подаръка, аз размислих и си го искам обратно. Е, бива глупост, ама чак пък толкова...

# 12
  • Tам през Атлантическия океан
Подарена къща назад не се връща !  Crossing Arms

Това и децата го знаят

# 13
За какво наследство говорите при жив родител?

# 14
....Страхуват се , че след навършване на 7 год. брак, моят съпруг става съсобственик....
бих искала това да го прочета. къде е регламентирано?

Общи условия

Активация на акаунт