Да избера ли нормално раждане без упойка?

• 35 728
  • 411
  •   1
Отговори
# 225
  • Paris, France
И предпочитам по-дълго контракции, по-леки, по-бавно разкритие и по-малко разкъсвания, от колкото  раждане за 4 часа,  със зверски болки,  и яко кърпене после....

За съжаление не може да се избира. Каквито дойдат. Болките - пак зависи. Една приятелка чете книга докато и кажат, че е с пълно разкритие и бебето е почти излязло. Моите болки бяха зверски, но пък самото раждане не го усетих - никаква болка, ама никаква. Даже помислих, че нещо съм се развалила hahaha. Кърпене може да се наложи, може и не. На мене ми казаха, че имам няколко скъсвания, но ако искам, могат да ги оставят така. Предпочетох да мме зашият, защото майка каза, че е по-добре (обадих и се  Laughing), тъй като моята кожа трудно зараства.

# 226
Е, бях го чела някъде.  Може и да бъркам. То и аз като бях в ОБ имаше една мацка, два дни я мъчиха с окситоцина горката.
А аз родих за 2-3 часа със система, ама много болеше.

Наистина "горката", съчувствам й, знам какво е.  Sad
Иначе, аз и втория, и третия път раждах без окситоцин и връзвания.
Второто раждане продължи около 3- 4 часа, със съвсем поносими болки.
Третото раждане - за 15 минути, БЕЗ болки.  Laughing
За протокола - първото с епизиотомия, второто и третото - без.
  Peace

# 227
  • София
Е, аз си правя разликата какви ми бяха болките с и без системата...като промяната беше рязка - повярвай, просто нямаше нищо общо...

За разкъсванията, щом е можело и без шев да минеш, явно са леки... не е като да имаш примерно страшно нацепена шийка на матката + няколко външни Wink
и разни такива.

И защо всъщност да не може да се избира....на всякъде по света хората избират, , освен ако няма някакъв мед. проблем конкретен ест...но дори и тогава им се обяснява  и им се иска съгласито...

# 228
  • София

И защо всъщност да не може да се избира....на всякъде по света хората избират, , освен ако няма някакъв мед. проблем конкретен ест...но дори и тогава им се обяснява  и им се иска съгласито...

Може, дори в България по закон имаш този избор независимо дали последствията от медицинска гледна точка са в твой минус. Тоест - поемаш отговорността за себе си и в случая за бебето. Разликата е в това, че у нас оставаш неинформирана до самото раждане, а започне ли то ти е само до четене на евентуални медицински процедури и последствията от тях. И какво - подписваш само и само да те оставят намира (или си принудена да го направиш по най-гадния възможен начин) и те пак си правят каквото си знаят.

# 229
  • София
Да, ама е само по закон, не и в действителност...вс още поне - не.

# 230
  • София
Може, дори в България по закон имаш този избор независимо дали последствията от медицинска гледна точка са в твой минус. Тоест - поемаш отговорността за себе си и в случая за бебето. Разликата е в това, че у нас оставаш неинформирана до самото раждане, а започне ли то ти е само до четене на евентуални медицински процедури и последствията от тях. И какво - подписваш само и само да те оставят намира (или си принудена да го направиш по най-гадния възможен начин) и те пак си правят каквото си знаят.

Аз си останах неинформирана цели 6 години! Mr. Green
Чак наскоро имах възможност да разпитам докторката защо така са станали нещата при мен.

# 231
И предпочитам по-дълго контракции, по-леки, по-бавно разкритие и по-малко разкъсвания, от колкото  раждане за 4 часа,  със зверски болки,  и яко кърпене после....

Наистина няма какда "предпочитаме" , е, можем, ама каквото стане..
Но исках да кажа, че това "раждане zа 4 часа и яко кърпене после" иzобщо нито е zадължително да се случи, нито е нещо сигурно.
Първо раждане, около 6 часа (броя това от стъпването ми в болницата до раждането) , един вътршен шев, който нито раzбрах нито усетих някога..
Втро раждане, малко повече от 4 часа, нито един шев.

# 232
  • София
ок, предпочитам ако ми се случи да съм сигурна, че не е защото са ми тикнали гаден окситоцин - така по-добре ли е?

то и в листовката си пише, че може да доведе до бурно раждане, разкъсвания на шийката и влагалището, следродови кръвоизливи например - които при мен например бяха факт...

Последна редакция: сб, 18 дек 2010, 14:15 от Angel_Dust

# 233
ЕлБиЕн - направи точно така- стой си у дома на тихо и спокойно, преди това, същия месец мини при нужните лекари, осведоми се добре за здр. си състояние и изкарай контракциите нормално, като зачестят , тогава иди в болницата. А колкото до линейките: не разчитайте на тях: нито идват когато трябва нито е по-комфортно от такси или кола. Аз ще съм готова и за двете, само не за линейка.

Ако близките ти не те разбират, или не можеш да разчиташ на тях - домашното раждане не е за теб, но поне можеш да си спестиш средновековните мъчения в болницата с късното си отиване там.  Peace

И момичета спрете да лашите жените с евнтуалните усложнения, защото знаете, че стават главно в болниците. При домашно раждане, това не може да се случи просто така, имало е индикации за това, още преди, а ако някой лекар не ги е видал, това е друг въпрос.

# 234
  • София
Креола - няма такъв филм при домашно не може да се случи...всичко може да се случи... само че където е  законно да се ражда в къщи,става в присъствието на специалист и при готовност родилката да бъде откарана, ако не се лъжа до 15 мин в болницата... и се налага понякога, не е като да не се.

# 235
  • Paris, France
Креола - няма такъв филм при домашно не може да се случи...всичко може да се случи... само че където е  законно да се ражда в къщи,става в присъствието на специалист и при готовност родилката да бъде откарана, ако не се лъжа до 15 мин в болницата... и се налага понякога, не е като да не се

В България не е незаконно да се ражда в къщи. То никъде не е, всъщност  Mr. Green. В някои страни е незаконно лекар или акушерка да израждат в къщи планирано. Много жени избират да родят в хотелска стая близо до родилно отделение. Така, в случай на нужда, могат бързо да стигнат до болницата. В Холандия 30 процента от ражданията са домашни, но майчината и детска смъртност са по-ниски от българските.

# 236
  • София
Да съм писала, че е незаконно да си родиш в къщи в БГ?
Писах, че това не може да стане със специалист до теб, нито пък пред входа ще те чака линейка в готовност(пак за БГ си говорим). Също, писах, че и при домашно раждане има вероятност нещата да се объркат и да се наложи да се довърши раждането в болница.

# 237
  • Paris, France
Писах, че това не може да стане със специалист до теб, нито пък пред входа ще те чака линейка в готовност(пак за БГ си говорим). Също, писах, че и при домашно раждане има вероятност нещата да се объркат и да се наложи да се довърши раждането в болница.

Има начин да стане със специалист. Специалистът идва, седи там колкото трябва и после, ако стане нещо казва, че случайно е наминал и е помогнал. Това не е забранено. За жалост ми го казаха късно Laughing. Тук са правели така преди. Сега вече може. Вероятността е минимална 1 на 10 жени отива в болница. Ако аз зная, че имам 90 процента шанс да родя човешки, няма да го изпусна.

# 238
  • София
мда, колко са тези лекари и акушерки, дето у нас ще се навият да са случайно наминали? и колко от тях изобщо са подготвени за воденето на такъв тип раждане? защото освен всичко и цялото им обучение е за едно раждане протичащо  по онзи приетитят тук за нормален болничен начин...
1 на 10 жени никак не е малко.

# 239
  • София
Лекар или акушерка да си заложи главата и кариерата за едно домашно раждане?
Без доплер поне?
Да рискува два живота?
Е, не виждам кой ще е тоя луд, освен ако не е пенсиониран.

И пак ви казвам, пък вие ако щете ми вярвайте - има много родилки с проблеми.
Откъде да знаете, че няма да сте от другите 9 от 10?
Да, има разни, почнали контракциите, напънали и айде готово! Обаче те са примерно второ и последвали раждания.
А има и преносили, недоносили, с проблеми на плацентата, водите, увита пъпна връв и още, и още...

Общи условия

Активация на акаунт