Да избера ли нормално раждане без упойка?

• 35 661
  • 411
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Стигнах до 8 см. за около 3 часа, напълно поносими бяха контракциите, обадих се на лекарката, която трябваше да ме изражда и след като дойде веднага ми  включиха системата. Самата тя съжали после и и каза, че сме се прецакали. Последните 2 см. се "разкриха" 2 часа по-късно в големи болки. И аз знам, че практиката е при по-малко разкритие да се слага.

# 346
И аз да потвърдя, че няма нищо страшно в нормалното раждане без упойка. И най-хубавото е, че обикновено имаш достатъчно време да прецениш искаш ли или не.

Поради стечение на обстоятелствата вечерта преди да рода се разхождах с часове около Шейново и влязох с 5 см разкритие. Бях решила да раждам без упойка. Контракциите бяха съвсем поносими докато обаче не ми спукаха мехура. Тогава стана по-сериозно и почти се бях навила за упойка. Докато обаче се наканя дали искам или не, бебето вече се беше придвижило и почнаха напъните, които за мен бяха много по-лесни. Тогава нямах усещане време, но знаейки часовете, тежките контракции трябва да са били около два часа и още 30-40 минути напъни. И при мен се наложи епизиотомия, но това рязване пък изобщо не го усетих.
Така че, ЕлБиЕн - ако си решила да раждаш нормално, давай - няма нищо страшно в това. А най-хубавото е, че ако решиш, че ти е много трудно, обикновено можеш да си поискаш упойка.

# 347
Аз също засега съм решила да раждам нормално ,без упойка . Дано не изпадна в паника и всичко да бъде наред , за да мога да изживея този момент изцяло   Praynig ! Иначе лекарят ми каза, че ако поискам може да ми постави упойка .

# 348
Ако нещата изглеждат безпроблемни, и аз мисля да раждам без упойка. Доколкото разбрах, има определен момент до който можеш да пожелаеш упойка, след това или е късно или ако е възникнал проблем, ти слагат по лекарска преценка. Имам предвид, че май не можеш в късен етап от раждането при уплаха да си поискаш упойката.

# 349
Доколкото знам, като цяло идеята на упойката е да действа по време  на контракциите и да отпусне по време на напъните, за да можеш да ги усещаш. Ако вече е приближило времето на напъните, е по-добре да не ти слагат упойка, защото само ще затрудни нещата. Самите контракции почват доста по-отрано и евенутално можеш да прецениш дали искаш упойка. Но ако е толкова наближило пък времето за напъни, значи ти остава още малко и все ще се справиш и без упойка Simple Smile

# 350
Аз родих нормално, без упойка. При мен мина бързо и безболезнено благодарение на Арника 9 ( хомеопатично). Като се замисля раждането беше най- хубавата част от цялата бременност. Имах лека бременност , но бях на терапия с клексан, аспирин, л- тирокс и много се тревожех дали всичко ще завърши успешно.

# 351
Влязох в болницата в 8:30 с 3-4см разкритие и подготвителни контракции.Към 10:30 док ми пукна водите и започнаха вече по-осезаеми контракции,които с разходките почти не усещах.Към 13ч док реши да ми включи системка(казах си свършено е с мене) Започнаха силните болки и докато се усетя в 14:14 след буквално 2напъна(едва стигнах до родилна,имах чувството че ще го изсипя) бебо излезе.Нямам даже охлузвания.Първия път ме болеше много повече...

# 352
Аз също имах много леко раждане без упойки.
Много се дразнех като бременна като ме питаха: "при кой ще раждаш?", "как?", "упойка?"
В деня преди да родя направихме една дълга разходка с мъжо (без да знаем че ще раждам).
Вечерта имахме гости (беше финала на световното по футбол) и ме наболяваше доста като седя, затова не се спирах - правех салати, носех чаши. Стана 1.30 АМ  - заминаха гостите.
Влизам да се къпя, спирам водата - а то нещо продължава да тече от мен - Водите! До 2.30 бяхме тръгнали за болницата. Приеха ме - падна ми се една много добра акушерка. В 5.10 сутринта Ванеса проплака! Влязох с 3см разкритие и родих без никакви упойки, само с малка епизотомия. Общо - 3 шева.
Всичко е до нагласа - казваш си "мога да го изтърпя" и това е!

# 353
При положение, че упойката съществува и мога да си я позволя, не виждам защо трябва да търпя болката.
И трите ми раждания са с упойка. Peace

# 354
Така родих и двата пъти .
Не виждам защо не .
Едното ми раждане беше дълго , другото сравнително бързо .
Не се знае как ще е при теб .
Може и изобщо да не се наложи да използваш упойка .

# 355

Това пък изобщо не е вярно!

# 356
  • София

Това пък изобщо не е вярно!

кое не му е вярното - да нагласата и психиката играят много.
или какво - жените без упойки, нали не твърдиш, че не изтърпяват и  се гътват по средата на раждането от болка?

# 357
  • Варна
По-скоро според мен има предвид, че това дали ще боли или не, дали ще е бързо или не, не е въпрос на нагласа, или поне не задължително. Така че не е добре да се обобщава.

# 358
  • София
дали ще е бързо или не...няма общо...но дали ще боли и колко има доста общо...

естествено идва другият момент, който е проблемен в бг и заради , който понякога и цялата нагласа на света не може да ти помогне и това е мед. персонал и начинът на водене на раждането.... щото те вече могат и да те закопаят.

А обобщенията - то всеки си прави обобщения...щото "това пък изобщо не е така" също е не по-малко обощение...

# 359
  • Варна
Точно...

Общи условия

Активация на акаунт