Нарушение на потребителски права в Кино Арена

• 7 818
  • 38
  •   1
Отговори
# 30
Ами, написали са го, поне в Арена. Не го приемам чак толкова навътре, просто си крия "продуктите" докато не загасят лампите и това е. Няма да им пия бъканите с ГМО царевичен сироп коли за 5 лв, нито ще си взимам гола вода за 2 лв. В случая и ние сме в нарушение и те донякъде, въпреки че тяхното е по-скоро в сферата на морала. Но винаги така ще го извъртят, че ние обикновените потребители да сме слаба страна. Единствено можем да им "накривим шапката" на големите риби като просто си теглим филмите.

# 31
Здравейте,

Искам да изкажа възмущение от търговските трикове на кино Арена и да попитам дали според Закона за защита на потебителите (или друг закон) те са незаконосъобразни.

...

Моля за мнение и съвети. Някой от вас подавал ли е жалба точно за това?

Защо не помолиш да прехвърлят темата в Клюкарника? Там определено ще я видят повече хора и ще има повече мнения.

# 32

Разбира се, както и с 200%.
Номерът в търговията обаче е, не да "оскубеш" клиента, а да го накараш да повярва, че е получил повече, отколкото е платил. В случая няма как да стане това. А иначе и Мобилтел предпочитаха да продават минутата разговор за 2 лева, нали?

За кварталната кръчма и "джонито" - в този случай не е "злоупотреба с монопол", защото бизнеса на кръчмата е да продава напитките. И те преценяват какъв асортимент да предлагат. Ти отиваш там именно заради напитките, а не заради нещо друго. Или ако отиваш в кварталното кафе, да не можеш да си четеш вестникът, който си купил отвън, а само ако си купиш техен на двойна или тройна цена...

tigar-migar, абсолютно съм съгласна с теб, точно това и аз имам предвид, но не можах да го обясня.

А на въпроса, какви права ми нарушават ЗЗП казва "Чл. 68. Забранява се използването на търговски практики, които накърняват
икономическите интереси или колективните интереси на потребителите." Има цял раздел където са описани "Нелоялни търговски практики".
Ето например част от закона, която описва един от примерите за нелоялни търговски практики.
"покана за покупка на стоки или услуги на посочената цена и впоследствие с цел насърчаване продажбата на друга стока или услуга търговецът:
а) откаже да предостави на потребителя стоката или услугата, която е била обект на рекламата;"
На практика си купувам билет за филм, но после понеже иска да си продаде пуканките, той не ме пуска да вляза и да си гледам филма, че даже иска да пребърква и раници - че откъде накъде... А и те не предлагат място за личен багаж както в магазините или гардеробна както в ресторантите. Тогава какво - да си хвърля нещата, които съм купила ли? 

Та така. Писах до http://www.aktivnipotrebiteli.bg. Скоро време ще пиша и до КЗП. Пък каквото стане. Няма смисъл да го коментирам повече дали са в нарушение или не, защото това ще го прецени компетентния орган. А и аз чета закона, ама като не съм юрист, не знам дали го разбирам правилно, признавам си.

# 33
  • София
Ха,това същата история,като с кафето на летищата!Както стана ясно,това е напълно неприемливо и погазва правата на потребителите!Пиши направо на КЗП!
Ще ми е интересно развитието ,защото лятото изрично питах на касите,дали е възможно да вляза със сладолед-отговора беше "ДА",при условие,че е в купичка с капаче.Побеснях,когато трябваше да изхвърля 5 левов сладолед на боклука,защото момчетата на пропуска за киното, отказаха да ме пуснат вътре със сладоледа #Cussing out

# 34
  • София
Преди месец, може би, и аз се ядосах по същата причина в киното в Мол Сф - лудо търчане цял ден, вечерта уговорска с приятели за кино, пристигаме в последния момент, аз умираща от глад, взех си набързо един сандвич фаст фуд и тръгнахме да влизмае, че филмът започваше. Да, ама не. Не можело с храна отвън, говорихме и с управителя и предложи да ни върнат парите за билетите, само защото бяхме с приятели, които ни чакаха вътре, хапнах сандвича на две на три и влязохме. Служителите дори ми предлагаха да ми пазят сандвич за след филма  Shocked.
Е тогава ни загубиха като клиент  Crossing Arms.

# 35
Мисля,че правилата са създадени за да се спазват!Но това си е типично българска черта да се опълчваме срещу правилата.Ако отиваш на дискотека защото ти се танцува и ти харесва музиката не си внасяш алкохол от съседното магазинче,нали?!Не виждам смисъл някой да се сърди на собствениците на киносалони за техните правила за храните.Все пак отиваш да гледаш филм.а не да се нахраниш вътре.Случвало ми се е да вляза с вода,която не е закупена от тях,но никой не го е направил на проблем,но явно случая от темата не е точно такъв.

# 36
Мисля,че щом е написано черно на бяло и не е проява на дискриминация,няма повод за сърдене-всеки да си преценява устройват ли го или не конкретните условия.Работила съм на място,където ми беше забранено да опаковам подаръци закупени от друго място,особено такива,каквито се предлагаха и в магазина в който работех.Е,трябваше ли клиентите да подадат жалба към потребителите?И длъжна ли бях аз да опаковам идентична стока с моята закупена от другаде?

# 37
  • София
Точно пък за Арена Младост,има табела за забранените храни,но пък никъде не пише,че позволените е задължително да са от същия обект Thinking

# 38
Номера в случая е т.нар. Upsell. Кината в БГ имат навика да се опитват всячески да те накарат да похарчиш повече пари при тях. Пример - на касата ти дават талонче за Бъргър Кинг, отиваш, купуваш чрез талона нещо или дори и по-скъпо да ти излезе. Така правиш upsell за тях. Няма да те пуснат с храна от Бъргър Кинг в киносалона. След това отиваш и си купуваш храна за филма на тяхен щанд, допълнителен upsell предлагат ти да купиш нещо друго. Това всичкото се прави с цел максимално да ти вземат парите от джоба. Тия табели са маркетингов трик, по закон те нямат право да те карат да ядеш само тяхната храна в тяхния комплекс. Защото, първо, може и да не искаш. Второ, качеството е паднало значително спрямо периода 2008-2010 година. КЗП си е случай. В случая, когато вкарваш храна от вън в повечето случаи тя не е същата, която продават там, в киното. Следователно нямат никакво правно основание да те карат чрез такъв отвратителен маркетингов трик да им даваш повече пари, без по никакъв начин да ги заслужават. Не съм правист.

Общи условия

Активация на акаунт