Косопадът

• 110 194
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
При мен след къпане пада най- много коса, т.е. при разресването, изчаквам да поизсъхне, слагам балсам без отмиване, и все пак, тогава пада най- много. Иначе- аз също си я харесвам най- много същия ден, обожавам да я измия сутрин, преди работа...легна ли...вече не е същата.

# 421
Миенето на косата не може да причини косопад, просто тогава се вижда какво е опадало най-много.

Yellow_girl, известната марка не е критерий за подходящ продукт, понякога и евтин шампоан може да ти върше добра работа, но аз лично залагам на световно известни марки и не знам нито какво е косопад, нито пърхот.

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 20:25 от Люляковa

# 422
Люлякова,

Силно се надявам, че в постовете си не си стремила нарочно да обидиш "някои хора" на тема хигиена. Все пак държа да подчертая, че всекиднивното ми къпане и отличната ми лична хигиена са налице и това няма нищо общо с убеждението ми, че на МОЯТА коса НЕ й се отразява добре ежедневното миене и в периодите от окло 3 дни между две миенета тя е красива, не се омазнява, не изглежда мръсна, клепнала или както щеш го наречи.
Не ми харесва начина, по който се опитваш да налагаш мнението си и макар да съм сигурна, че си права за себе си и имаш своята логика в това, което споделяш, смятам, че можеш да го правиш, без намеци от сорта, че другите пишещи тук не се къпят с дни или само в неделя  Joy

# 423
Да, извинявам се, ако съм обидила някого, аз самата съм си мила косата и на 10 дни, и 1 път в седмицата и на "дърти години" съм стигнала до тези изводи, и разбира се съм изчела материали по темата и съм може би прекалено ентуасизирана от по-честото миене на косата и не изпитвам вина като мия по-често  Grinning. За щастие се отървах от безжизнената, лишена от блясък и омърлушена на коса, благодарение на миенето й през ден, или всеки ден, както и на правилните продукти

Убедена съм, че косата ти е прекрасна и знаеш какво да правиш с нея   bouquet

И да се придържаме към темата

# 424
Аз: не много активен форумник, на 39г, със съмнение за пременопауза, с трудно решимия проблем - косопад.

Ситуация: дерматолог и гинеколог не знаят какво да ме правят, но всичките им предложения водят до хормонални препарати. АГ ми изписа Фемостон за 3м., за да се активизирали хормоните, но с много слаба надежда за влияние върху косопада.

Въпрос: някой има ли опит в пиене на женски полови хормони? Те повлияли ли са на косата? А, на друго?

А, вън е пролет:)
Весел ден на всички

# 425
Аз: не много активен форумник, на 39г, със съмнение за пременопауза, с трудно решимия проблем - косопад.

Ситуация: дерматолог и гинеколог не знаят какво да ме правят, но всичките им предложения водят до хормонални препарати. АГ ми изписа Фемостон за 3м., за да се активизирали хормоните, но с много слаба надежда за влияние върху косопада.

Въпрос: някой има ли опит в пиене на женски полови хормони? Те повлияли ли са на косата? А, на друго?

А, вън е пролет:)
Весел ден на всички
Първо,докторите  пуснаха ли ти съответните изследвания , за да оправдаят "съмненията" за пременопауза и за да ти изписват хормонални таблетки? Предписването на хормонални препарати е свързано и с други изследвания ,които трябва да се направят- на черния дроб, например,освен това има и редица противопоказания за предписването ,които включват и редица психически отклонения /различните депресии например/, не само физически .
Причина за косопада може да бъде и неправилното функциониране на щитовидната жлеза,за което задължително се правят изследвания на TSH,FT,FT4+антитела ТАТ и МАТ.
При теб най-вероятно  е нисък прогестеронът /нормално започва да намалява след 30-33 год./ ,което води до косопад и е симптом  на пременопаузата. Корегирането на стойностите му оправя нещата.
Има много писано във форума по въпроса,намери и попрочети, чак тогава предприемай мерки, свързани с корекция на хормоните,но най-добре е това да стане с естествени продукти-естествен прогестерон,например ,не със синтетични лекарства.

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 11:56 от bgroza

# 426
  • в 1001-та нощ
Velina XX, защо толкова се плашиш от хормоните, след като си в пременопауза  newsm78

Имам много близка, която на повече години от теб имаше хормонална терапия по същите причини и се съхрани - невероятно, малко хора могат да й дадат годидите - изобщо

След като не става въпрос за разни прищявки и е по лекарско предписание - (дори двама) мисля, че е добре да се вслушаш  Peace

# 427
a.l.e.n.a
Единствените симптоми, които имам са оскъден цикъл и косопад.
Хормоните не показват съществени отклонения.
В чудесна кондиция съм , чувствам се активна и здрава повече от всякога.

Страхувам се от хормоните, защото имам мастопатия. Единствено успокоение на лекарите е да се следят гърдите на мамограф+ехограф. Въпроса ми е като се открие проблем, могат ли да ме резетнат до изходно състояние без минаване през хирургия?!

Ние вече сме твърде осведомени и лекарския авторитет доста пострада.
Само за пример: АГ започна да пише рецепта за противозачатъчен препарат. След няколко зададени от мен въпроса се поколеба и смени на друг. След още малко обсъждане мина на препарат за ХЗТ и всичко това след като първата консултация се въртеше само около фито препарати. Това поведение не е убедително за мен, че знае какво прави с организма ми.
Може би съм излишно мнителна, но е факт.

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 20:16 от Velina XX

# 428
  • в 1001-та нощ
не, не си излишно мнителна - просто си отговорна към себе си и хората в обкръжението (семейство .... приятели ...)  Hug

на пръв поглед - смени АГ-то или наистина потърси още мнения  newsm78

щом хормоните са наред - наистина - внасянето им в повече стресира  newsm78

ако мислиш, че в твоя град - няма досатъчен избор - опитай в друг по-голям град  newsm78

това, което съм чела преди време за менопауата е, че когато настъпи - е късно за всякакви мерки (медикаментозни) и стартът на превантивните грижи е преди това

сега не мога да преценя време ли е  newsm78 не съм лекар, нямам и опит  newsm78

обаче на твое място бих отишла и при друг/и лекар/и (с препоръки)  Hug

също и ендокринолог  Peace

# 429
Не си излишно мнителна Velina XX,напротив, това което разказваш,показва по-скоро небрежието и некомпетентността на докторите ,отколкото тяхната съпричастност и желание да помагат. Затова се налага да се самоограмотяваме -пък и няма нищо лошо и нередно в това, при положение,че информацията вече е достъпна за всички.
Щом хормоните не показват съществени отклонения ,да не би да си преживяла силен стрес/преди 3-6 месеца/, който да е причина за косопада сега ?

# 430
  • в 1001-та нощ
тя - доста подробно разказваше назад в темата - какви перипетии е имала - ако се върнеш няколко страници назад - ще видиш  Hug Peace може би около 19-20 страница  newsm78

# 431
bgroza
Направила съм всички изследвания, за които говориш. Чернодробни, щитовидни и полови хормони са в норма. Единствено имам леко завишено FSH, което говори за намалена функция на яйчници.
Изобщо съм в цветущо здраве, но с косопад.
Този месец изследвах прогестерон - в граници е. Обяснението на дерматолога е, че макар и в норма ако сравнение с предишен период естроген/прогестерон е по-ниско, то превалират андрогенните хормони и оттам и андрогенен косопад. Предписа ми Спиронолактон като нехормонален антиандроген. Приемам го, защото е вид терапия. Замислям се за локални анти андрогени. Има няколко лосиона на онлайн пазара (не и по аптеките). Ако някой е използвал ще е от полза да сподели.

Стрес отключи тази ситуация, но преди 2 години. Аз водя спокоен и приятен живот и не съм емоционално натоварена.

a.l.e.n.a
Благодаря ти за подкрепата. Вече почнах да се чудя колко ми е адекватно поведението, че се съмнявам във всичко, но минах през доста терапии и не съм стигнала до задоволителен резултат.

Това е 3то АГ при което ходя. Доцент в тукашната Мед. Академия, с препоръки, че не се отнася безотговорно към хормони. Уморих се да ги сменям. Или тотално си противоречат или чувам едни и същи реплики - хормони, хормони.

Инфото за вземане на мерки навреме е полезно за мен. Кара ме да се замисля все пак дали да не опитам с тази химия.

Минах през 3ма дерматолози. Не ми предлагат нищо, освен миноксидил (от който ми се засили мъха по лицето и го спрях) и хормони (които съм на ръба да почна).

Ендокринологът каза, че съм оки.

Замислям се за акупунктура. Знам,че в Стара Загора няма да намеря. Ще се опитам да намеря в София. Дерматологът ми препоръча доцент Емил Илиев - известно светило в Александровска (дерматология +китайска медицина). Всички коментари в нета са негативни за него newsm78

# 432
Гинеколозите и ендокринолозите казаха, че нищо ми няма! а косата не спира да пада... направо ми се реве... скоро ще съм newsm78...

# 433
  • в 1001-та нощ
Velina XX , остави писаниците в нета - все пак са доста субективни ...всеки си има призма да пречупва, очаквания .... все пак - лекар ти го препоръчва - човек с професионална преценка  Peace

опитай - няма какво да губиш, не познавам китайската медицина, няма мнение - но не мисля, че хормони в твоя случай са голяма опасност - стига да са правилните и в правилните дози - което е "крайъгълният камък".

Във ВМА също има добри дерматолози - бях писала за 1 жена тук - можеш да съчетаеш преглед при двамата в 1 ден  newsm78

ivelinkaaa - от колко време е?

можеш ли да се сетиш за нещо осоенно няколко месеца - преди да започне - стрес, операция, упойки, бременност/раждане ...., диети  newsm78

# 434
a.l.e.n.a

Благодаря за вниманието:)
Имам половин МЦ да мисля за хормоните (Те обикновено се почват от 1я ден)

Общи условия

Активация на акаунт