Пчеларство 2

• 125 759
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Извинявам се "Де минимис" ?- какво е?

# 511
Ето, това беше. http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1435896
15 лв. на семейство по разчети само на регистрираните при тях пчелари, но се появиха и още. В крайна сметка даваха по 12лв. на семейство. Надявам се тази година пак да пуснат.

# 512
благодаря ти  ще следим и ще си казваме който първи разбере .

# 513
Здрвейте. Много интересна  за мен темичка сте си спретнали.Чета ви редовно и страшно се радвам на всички пубкикации .Надявам се ,че приемата и новачки.

# 514
Dobkata, добре дошла.  Simple Smile
Кажи нещо за теб, твоите пчелички  Hug

Гледам сме съгражданки Wink

# 515
Занимавам се с пчелички от около три години. Страшно съм запалена . Предимно аз и големия ми син се грижим за тях . Съпруга малко го е страх,но помага с инвентара . За сега сме само с 30 кошера,но се надявам да  станат повече. Смятам след две седмици да ги преслушам дали са добре ,дано няма загуби.

# 516
  • на чист въздух
А по принцип пчелите всеки ден ли трябва да ходиш при тях за обгрижване.Чудя се къде да разположа пчелина.Дали да е в двора или извън града

# 517
Според мен ти трябва да прецениш кой е най добрия за теб вариянт.Има много неща за които да помислиш преди да решиш къде да си направиш пчелина. Първо от колко кошера ще  ти бъде пчелина ако са много няма как да са в двора.После трябва да си намериш място което да е извън  града  и в същото време да ти е на близо за да пестиш време и разходи .Пчелина ни е на около 3 км.през лятото ми се налага да ходя по няколко пъти  и то след работа  което е 17.30-18.00 часа  ако е по далече няма да  се справя.
Преди две години купихме 20 кошера и макар да бяха проверени исках да съм сигурна че са здрави  и ги поставихме в двора на село с идеята да презимуват там и тогава да ги занеса на пчелина.
Пролетта кмета на селото буквално ни изгони под предлог , че имало оплаквания  #Cussing out

# 518
Добката, кметът не може да ви изгони, ако сте спазили отстоянията от оградата.  Grinning
Моите също са в населено място, но идеята ми е да ги изнеса извън...  Смятам, че ще дойде моментъ, в който и ще ни го наложат като изискване.

# 519
А как осигурявате сигурността на тези кошери, които са извън града? Ние имаме 11 кошера и засега са ни в двора, но имаме едно място на края града и тъй като мислим да ги увеличим, се чудим дали да ги преместим там. Честно казано ме е страх - наскоро ни откраднаха телта, така че ако решат, какво им пречи и кошерите. Между другото напоследък чета и други коментари като този на Луна, че ще се въведе изискване кошерите да се изнесат от града - има ли засега нещо прието?

# 520
Дори и когато ги местим на паша, не са в празното поле, ами до някой язовир с пазач или в двор на края на някое село. И няма гаранция никаква. По въпроса с изискванията да се местят пчелини извън населените места, не, нищо не е прието все още, но няма логика да не променят наредбите. Всичко върви натам.

П.П. Аз лично не бих си купила мед от пчелин в града.

# 521
===

като си спомня каква кампания правиха за парижкия мед - кошерите им са по покривите на сградите. Цената се говореше за 15 евро за 125 г.  Crazy със сигурност не е бил екологичен, но пък страхотна реклама си направиха.  Mr. Green

та там явно няма такива забрани, защо в България да забранят отглеждането на пчели в населени места...  Thinking

# 522

От град до град, Балкан разлика. Аз живея в много малък град с липса на всякакво промишлено производство, така че медът ни със сигурност е екологично чист. 

# 523

От град до град, Балкан разлика. Аз живея в много малък град с липса на всякакво промишлено производство, така че медът ни със сигурност е екологично чист. 
Съгласна.  Но друго имах предвид, не само производството. Самите ние достатъчно мърсим - с отрови за всякакви вредители, с постоянното използване на автомобили в рамките на града/селото. Всичко попива в цвета.
Това са ми и личните съображения да искам да изнесем пчелина извън населеното място /засега в град от селски тип и то само за презимуването/.

# 524
Момичета вчара ходих на пчелина и преслушах всички наши кошери  много съм  щастлива за сега всички са живи  . Но има два пробити (не от нашите за щастие)  от кълвач . Дупките са достатъчно големи за да се виждат две - три рамки , но пчеличките са живи (корави душици)
 А при вас как е ?

Общи условия

Активация на акаунт