Пчеларство 2

• 125 786
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
Ами точно това е, че на есен са по-евтини, ОБАЧЕ... да вземеш на есен е малко рисковано, не се знае до колко са развити и дали ще устискат зимата,не се знае и дали нямат някакви заболявания, акари, гнилец- американски/европейски...
На пролет е по-скъпо, но пък лятото е пред теб и когато са развити добре, имаш само плюсове.
А и пчели които са изкарали зимата, значи са здрави (най-общо казано).

И защо са ви цели кошери? Вземате си едни хубави отводки (по-евтини са от кошери) и си ги оправяте,ако ги вземете април, докато започне първата паша, ще сте си ги развили в кошери.

# 586
  Да, отводките също са вариант.
 Има и друго - майкопроизводство, ако може да се каже. Вие практикувате ли го, ако да кога и как си ги правите?

# 587
За продаване не сме правили, но за нас си правим. Бяхме си донесли и няколко италиански майки, та смесихме малко "кръвта" както се казва. Wink Хубави са и пилото им е хубаво.
А процедурата по правенето трябва да я видиш, не мога да ти я обясня добре. Grinning
В едни отглеждачи се залагат яйца (виждала ли си яйцата?), работи се с едни инструменти като "шпатулки". Ние с мъжа ми се шегуваме че правим инвитро Grinning
Може да се прави през цялото лято,просто трябва да има пило за да вземеш яйца.
Също така, кошера на който ще предоставиш да отглежда трябва да е силен (отглеждат се по повече майки наведнъж,не само една), а и трябва да го "осиротиш",тоест, да му вземеш майката и с нея да си направиш една друга отводка,примерно. Не е трудно но си има тънкости като във всичко. Simple Smile

Пчелното млечице също е вариант,обаче ако се занимаваш с това,почти нищо друго не можеш да правиш.

А вие събирате ли си клей (прополис)? Прашец?

# 588
 И ние го практикуваме за собствени нужди. По същия начин както го обясни. Даже имам няколко снимки от това лято

http://prikachi.com/images.php?images/546/6559546S.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/554/6559554x.jpg

И клей и прашец също само за собствени нужди си събираме Blush Или за някой близък ако поиска..Аз много ги употребявам (така да се каже Flutter ) пчелните продукти
 Вие събирате ли за продажба, то това ми се струва по трудоемко от медодобива Whistling

# 589
И ние си събираме само за нас и за близки, ако някой поиска. Като цяло разчитаме на меда.

Не е лесно пчеларството,иска си работа,всичко е трудоемко,ако го правиш да е както трябва.
А като си помисля,че до преди да се запозная с мъжа ми,мислех че меда е просто "мед". Не знаех че има различни видове. ooooh!
Също така мислех,че оставяш един кошер,чакаш, и накрая отиваш да му вземеш меда. Joy
После ми просветна,че нищо не е както съм си го мислела. Grinning

Аз вече мога да се броя за запозната,ама има още много непросветени хора.
Например като кажеш че имаш мед от акация,липа,лавандула,слънчоглед и т.н.,
човека да ти каже: Не искам такъв мед,искам от пчели! Joy
И разни други комични истории все от тоя сорт...

А моя мъж каза да не се отказвате от пчелите заради палежа, защото заради вас нямало да иска да се приберем в БГ! Joy hahaha

(ние сега се грижим за пчеличките на един "макарон", а свекъра за нашите)

# 590
  Laughing Аз съм със същата история, даже по-зле - не можех да различа пчела от оса ooooh!
 Ама се запалих много покрай мъжа ми, изчетох доста книжки и започнах да му помагам малко по-малко и така.. Simple Smile
 И няма да се отказваме. Даже напоследък обмисляме да инвестираме в една голяма бройка кошери и да започваме само с това да се занимаваме. Thinking

# 591
  • отсреща.
Кажете някой активен наш пчеларски форум че и аз съм от запалените ма не съм се регистрирала в никой форум до сега (незнам и за какво ми е ама  айде!)
интересно ми е чете ми се....  Rolling Eyes

# 592
Полина, много хубаво сте решили. С малко кошери нищо не става, само си играем на пчелари Grinning
Много работа е,особено ако пчелините са на отдалечени места,ама има сметка накрая. Е разбира се трябва да инвестираш първо. Ако имате парички действайте.

Фъстък, пиши в гугъл и ще ти излезе много информация. Не знам за конкретен форум. На мен ти стигат мъжа и свекъра,не ми трябва да чета Grinning

# 593
# 594
Здравейте пчелари и пчеларки , моля за вашата помощ. Тази година за първи път използваме препарата ' Фурмитом ' който съдържа мравчена кисилина и найстина имаше ефект върху акара , но представете си ужаса ми когато още на следващия ден след поставянето на плаките един от кошерите ми избяга , а след няколко дни разбирам , че шест нямат майки.Ако някой знае каква може да е причината  моля да ми пише защото съм отчаяна .

# 595
Dobkata, при правилните температури ли сте приложили препаратът? Това, което знам от пчеларя у дома, е, че този препарат е много капризен откъм температура - външната трябва да е от 14 до 25 градуса и то в продължение на няколко дена - 2-3 дена. И дъната на кошерите да са пуснати и входовете да са широко отворени.

# 596
Съобразихме се с температурата и отворихме входовете максимално , но си мисля ,че не е било достатъчно .  Вчера ходих да проверя останалите и открих още пет без майки . Карайния резултат е един избягал и 11 без майки , но  ще се справим  човек се учи докато е жив . Благодаря за отговора .

# 597
Хей,момичета къде сте ? Чета ви от известно време и ми е супер интересно,чета и в пчеларски форуми,но тук ми е най уютно  Hug Много искам да гледам пчелички,но идват хилядите въпроси на които няма отговор във форумите,доколкото знам повечето от вас са си наследили пчеличките,а ако искаш да си купиш,колко струва едно семейство,при нас е сто лева (поне аз само тази цена чух от тук и там )начинаещите със какъв инвентар започвате (изключвам кошерите).Знам че Горската е алергична,ако може да сподели с какво защитно облекло работи,защото аз съм нежна душа  Mr. Green не обичам да ме боли,може като се престраша да се жертвам  Mr. Green .Аз мисля на пролет да си купя две семейства и да се хвърлям с главата напред,пък ако някой обясни точно как се прави отводка няма да има равен,защото обясненията които четох нещо не ги разбрах  Embarassed Хайде спорен ден ви желая   bouquet

# 598
Здравейте,радвам се че сте "съживили"малко темата.То по принцип лятото няма време много много за четене и писане в сайтове:)
Ние тази седмица ,трябва да приключим със зазимяването.Поне времето е добре за работа по кошерите.Като цяло сме доволни от добива,като се има предвид че много отводки продадохме тази година.Средно 25 кг от кошер-но имаме продажба и на отводки и майки .Така че за е добре. Grinning

# 599
  • София
ако искаш да си купиш,колко струва едно семейство,при нас е сто лева (поне аз само тази цена чух от тук и там )начинаещите със какъв инвентар започвате (изключвам кошерите).Знам че Горската е алергична,ако може да сподели с какво защитно облекло работи,защото аз съм нежна душа  Mr. Green не обичам да ме боли,може като се престраша да се жертвам  Mr. Green .
Ние не сме наследявали - просто "се хвърлихме в джаза". Купихме 50 отводки на по 4 рамки, като цената беше около 80лв. за брой (от не лицензиран производител).
Взех този гащеризон на тази фирма: http://pelikanbg.com/%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE- … elikanbg.tpl.html но цената му в магазина, от който го купих беше около 30-35лв.
Имами само було, но много рядко го слагам. Използвам и обикновени домакински ръкавици- през тях не жилят, освен ако не ги притиснеш нещо!
Иначе нещата като пушилка, четка, нож, вилица и т.н. ги купува моят мъж и не съм много наясно. Един хубав рамкоповдигач от неръждаема стомана е около 12 лв.
Иначе това е последната ни придобивка: http://apistreiding.com/product_info.php?product_id=158
Ето още един сайт: http://stohi-04.com/bg/
Давам ти ги да разгледаш горе-долу какви са цените, защото не знам какво и от къде ще купуваш  Wink

Общи условия

Активация на акаунт