Пчеларство 2

• 125 781
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
   Много, много .. Не знам каква ще е тая работа, че да избие парите. Едва ли до живот ще може да го направи ooooh!
 Сега търсим да си купим пак направо кошери с пчели и ще започваме наново... Иначе годината беше много добра за нас, то направо както казват хората много хубаво - не е на хубаво, толкова много мед за първи път имаше. Едва ли пак ще има толкова.
 Ама стига спам, че на хората може да не им се чете по темата oops Извинете ме  Peace

# 571
   ... Едва ли пак ще има толкова.
 Ама стига спам, че на хората може да не им се чете по темата oops Извинете ме  Peace

Бъди сигурна, че ще има!

И няма такова нещо като спам в темата, щом става въпрос за мед, пчели и т.н.

# 572
   Как беше годината при вас, защо никой не се похвали колко е извадил? Simple Smile

# 573
Е, щом е за хвалене, ето: 2 кошера дадоха 85 килограма мед и станаха 4 кошера през тази година Simple Smile Аз нямам много пръст в това, само помагам при ваденето на мед и не преча през останалото време Simple Smile

# 574
При нас добива е относителен, продадоха се много отводки в началото на лятото,което пък "скопява" до някаква степен кошерите,така че максимални количества не могат да се очакват. Доволни сме иначе като цяло,не е като да няма мед. Да кажем че годината е добра общо взето.
Много зависи каква паша има наоколо, карат ли се на подвижно пчеларство и т.н.

Ще чакаме догодина,живи и здрави,ако може да участваме по някоя програма. Трябва да ползваме това което ни дава ЕС.

# 575
  Да, да видим какво ще пуснат догодина от ЕС.
 Нашата паша тази година беше идеална - лавандула, слънчоглед и много бодили и билки.Слънчогледа засят през няколко дни - тъкмо прецъфти единия, цъфне другия и пчелите се побъркаха от кеф Grinning
 А вие как пренасяте кошерите на пашата, фургони ли имате?

# 576

А вие как пренасяте кошерите на пашата, фургони ли имате?

Не, с платформа от тези дето се карат коли с тях, обаче е цяла,равна, (а не от тези дето имат "дупка" по средата и има платна само там където минават гумите на колата)
Хубава работа ни върши. Имаме и колани. Мъжа ти ще се сети какви са,ако ти не се сещаш Grinning
Редим кошерите,стягаме с коланите и газ! Grinning
На няколко пъти сме карали и коли на познати. Платформата се "накланя", колата се качва и пак застава в хоризонтално положение. Има и лебетка.
И всякаква друга работа си вършим с нея. Много е удобно, ама си е разход,да я купиш,да я поддържаш,гуми, място където да я оставяш....

# 577
ние си останахме и тази година с два кошера - около 35-40кг от кошер.. горе долу всяка година по толкова вадим.

# 578
   Ехее, това са чудесни добиви, браво на всички! Ще има сега яко ядене Party А пък по-добър антибиотик от меда за зимата няма!

И за платформата се сетих. И ние мислим някакъв вариант за когато нямаме паша наблизо. Някакво ремарке от тези по-дългите, мисля че за трактори ги закачат. Или направо на един камион отзад да ги качим на каросерията. Ама да не вземат да ги откраднат с камиона направо Grinning Вече всичко очаквам...

А как поите пчелите? Много е важно да имат от къде да пият водичка.

# 579
Grinning Платформата я теглим с пикап , и камион е вариант,да. Има специални камиони за подв. пчеларство на които кошерите си седят без да се свалят,само се отварят. Но ние предпочитаме да си ги подреждаме на земята,по-лесно се работи,магазините се взимат по лесно и се слагат други.
А техниката и кошерите не остават без надзор! Абсурд! Grinning Организираме се на смени и си ги пазим.
Взимаме си кучето с нас, ММ си взима пищова и курорт от всякаде. Само скари и бири по цял ден! Joy
После свекъра идва,ние си тръгваме и така.

Поилки за вода не сме носили до сега,не се е налагало.
Винаги се е оказвало, че наблизо има от къде да пият.

# 580
  Е, на това му се вика пчеларство!  Grinning
 Нашите като са на язовир също нямаме нужда от поене, някой казват, че се давели много и жабите ги ядяли, ама това е някакво минимално количество щом кошерите пак си бяха пълни. Сега останаха по-слабите кошери, ама догодина ще ги оправим и тях Simple Smile
 Вие колко семейства имате?

# 581
Бяха към 150, сега са към 100-120 мисля, на пролет мислим да "скачаме" направо с още 200,че не си е работа с толкова малко.

# 582
  Ауу, на това малко ли викаш Grinning И 100 да са пак е добре, тук в Чирпан има един дядо със 100 семейства с жена си ги гледат и колко внуци изгледаха и спонсорираха от тях Simple Smile

# 583
Еми... малко са, това ни е основното занимание, нашето и на родителите на мъжа ми, и като трябва 2 домакинства да се издържат от тази бройка... направо са си малко Grinning

За това сме решили да се хвърляме на по-солидна бройка,ще рискуваме,но ако успеем ще постигнем много за кратко време.Млади сме,сега ако не направим нещо по-голямо,няма кога. Simple Smile

Вашите колко са? Между другото,ако ще купувате нови семейства,не купувайте сега,а на пролет.
Ти казваш че си от Чирпан или региона... Как е там положението с лавандулата? Имам в предвид че имаме намерение да търсим места с лавандула за другата година. Ако дадеш инфо ще съм благодарна. Simple Smile

# 584
   Пчеларството е чудесно за основно препитание, браво на вас!
 Нашите бяха 40, сега изгоряха 18.. останаха около 20, но развитите от които вадихме повечко мед тази година са около 15 Sad Общо взето върнахме се много назад. За купуването на кошери и аз казвам на мъжа ми, че трябва на пролет каквото е оцеляло, ама той не - тогава били двойни цените.. И той е прав, ама от миналата есен от 5 купени 3 останаха  Grinning
 Лавандула има, тук около язовира засята няколко десетки дка, не знам колко точно. (става въпрос за язовира до с.Зетьово)

Общи условия

Активация на акаунт