Пчеларство 2

• 125 869
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
Привет wafi, би трябвало ти да си прецениш... но не мога да си представя да те обучава твоя познат на пролет, а ти тогава ще си в доста напреднала бременност... Разбира се - 2 кошера не са проблем, още повече, ако мъжът ти се нагърбва да е основният двигател поне първата година... но той също трябва да има желание.  Peace

# 616
"Спят" ли Пчеларите през месец януари?

# 617
Ами през нощта спят ,не може цяла зима да са будни !

# 618
Понеже ми е първо участие във форума,реших да се застраховам и пусна "плоска"'шегичка.
Имам някои въпроси та затова опипвам почвата.Поредният запалил се с идеята да разбере повече за тези уникални животинки.Ако естествено участниците са словоохотливи Wink

# 619
Мирончо, пчеларите спят през зимата но пчелите ,не ,те са образували кълбо в средата на което е майката и бавно се местят за храна ,а когато има много топли и слънчеви дни облитат да ходят черни точици по снега ,това за сега ,ако искаш още питай

# 620
Благодаря,Вие сте единствената/ия който не "спи",шегувам се разбира се.По прочитам това онова и бавно навлизам в теорията и терминологията.Ако имам въпроси ще питам ако не ви е досадно разбира се.Благодаря още веднъж-Миро.

# 621
Мирончо, давай и разбуди тази тема с въпроси!  Wink
И на мен ще ми е интересно...

а пчеларите не спят.. греянка си правят Wink))))

# 622
Уха,и аз съм фен на греянката.Приятели да започнем с това кой какво прави през януари,но не четейки календара на пчеларя,а лично всеки как процедира.Конкретно в това необичайно топло време? Предполагам че зависи и в кой район  се пчеларства но,да започнем от някъде.

# 623
Здравейте, ами усилено носеха прашец не е за вярване но е така и затова разтопихме мед и ги подхранихме , но сега заваля сняг и ще видим какво ще се случи
    .Ние сме от с.Шипково Троянско .

# 624
февруари вече трябва да имат пило (по книгите така пише).. нашите си облитаха дружно до скоро.. събираха прашец и нектар от кокичетата...

# 625
А пък аз още си нямам Sad но затова ще Ви досаждам с въпросчета Wink Предстои ми запознаването с няколко семейства,и понеже районът е с повишена гръмотевична активност,не искам да поставям кошерите на метални стойки,сещате се защо...в този ред на мисли ми е и следващият въпрос..Как да се отървем от "досадните" мравчици които любопитстват,притесняват и "щипят" от еликсирите на пчеличките?И още нещо,може ли капакът да не е задължително метален

# 626
ти пак ги сложи на някакви неметални стойки... в момента не се сещам, но може да се измисли нещо.

От мравките се избавям като оскубвам около кошера тревата - в смисъл да не допира кошера и по нея да минават мравки, а стойката намазвам с грес. По този начин мравките нямат никакъв достъп.

# 627
Благодаря Бо,остава да измисля и на какво да ги "покатеря".Случайно да знаеш как се случват нещата по европейските програми/млад фермер/? Ако не ти,някой да е минавал по този път?

# 628
  • София
Да дам знак и аз, че не спя зимен сън!  Wink

Първо, виждала съм кошери, поставени върху гуми

може и върху някакви дървени стойки или тези бетонните колове за огради

Върху гума аз не бих предпочела, защото ми се струва ниско и по-лесно ще влизат мишоците и мравките. А и зимата повечко сняг сигурно ще има по прелките  newsm78 Нашите кошери са на метални стойки, намазала съм ги с грес, но тая гад мравката пак се катери, нямам представа как. А и явно от слънцето греста се спича и само с едно намазване не става!

По европейските програми не съм кандидатствала, но подадох документи по националната пчеларска програма, но срокът беше до 21 януари!
Иначе новото при мен е, че се записах на пчеларски курс и ми е доста интересно!

Последна редакция: ср, 29 яну 2014, 15:08 от queen_bee

# 629
Еха, пчеларски курс? Къде се провежда и кога? Може и на лични, за да не звучи като реклама.

Общи условия

Активация на акаунт