Пчеларство 2

• 125 690
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
Не Бо, не са измрели, изчезнали са. Питите с мед стоят пълни. По пет, шест, десетина измрели вътре се търкалят и другите са се изпарили във въздуха.  Rolling Eyes И то най-силните семейства.

П.П. Никога не съм се замисляла в стъкло или в тенекията е по-добре да се съхранява медът за по-дълъг период от време. Този, който ядем в къщи, го съхраняваме в тенекия - от нея пълня едно гювече.

# 391
леле Луна, ама изобщо не са зимували, така ли - щом са им пълни питите...  Confused Ужасно съжалявам...

remmi, между стъклото и тенекията - стъклото печели. Но пък ако тенекията ти е по-нова, то не се притеснявай. Тенекията е калайдисана ламарина - в такава правят консервите, които продават и не е вредна, ако не е стара. Като остареят им пада покритието и започват да ръждясват.
И в никакъв случай не се стерилизира!!! Ако решиш да прехвърляш в буркани просто слагаш капачка и на хладно място /мисля, че беше около 10 градуса/ може да съхраняваш доста дълго време.

горскаааа
, как сте, затрупа ли ви там?

GALIKOT, айде на кафе и още нещо Mr. Green

# 392
На патеричка за отминалия празник на пчеларя 10.02,  bouquetда е успешна и здрава годината.
На този ден празникът ми е двоен мама е рожденничка а и ако не е тя няма кой да удари едно рамо при нужда
Бо няма проблеми  newsm10 казвай кога и къде ако ти е удобно в следобедните часове
Луна,стана ми интересно кога разбрахте,че липсват пчелите?А наблизо има ли и други пчели ?
И при мен имаше такъв момент,когато бяха на село около 70 км от Варна,но там съседите ми помогнаха моите изчезваха от кошерите ,а техните се увеличаваха и не само пчелите ами и самите рамки докато остана само един поне аз така си мислех...и след като го пренесохме се оказа че и в него има няма 20 пчелички .Дали и на вас не са ви помогнали?
Горска пращай снежец и насам към Варна

# 393
GALIKOT, в селото има доста кошери. До нас има едно пчелинче, но и неговите са изчезнали почти всичките. Разбрахме при първото захранване. Мислех си, то като не познавам в детайли логиката на пчелите, други и не ми остава освен да гадая...  Crazy, дали пък не предусещат тежката зима и да са избягали в търсене на по-защитено място за иззимуване  Thinking , или пък някой ги е примамил... ама пък останалите са си на мястото...  newsm78

# 394
Луна, означава ли това, че мислиш, че са заминали още преди да застудее? Питите пълни ли са? Както сте ги зазимили... така ли?

# 395
 Щом питите с мед са си на място и пълни, значи е по-вероятно да са офейкали още през есента.   newsm78
Както и да е, ще я смятаме нататък. Дано поне останалите оцелеят, че има още време и студове докато наизскочат първите цветове.
БЛагодаря за мненията, момичета!  bouquet

# 396
Факта че питите са пълни а семействата ги няма ме навежда на мисълта че ги е налегнал кърлеж.Сега ще е хубаво останалите семейства да им се даде антибиотик със сиропа на 2- 3то подхранване.

Моите още не съм ги подхранвал заради това лошо време.Взел съм и питки с прашец,но с този студ ме е страх да ги отворя.Направи им прослушване с маркуч ,изглеждаха спокойни и по начина им на бръмчене според мен не да гладни.Миналата година съм ги подхранвал два пъти с питки и три със сироп и имах семейство още в началото на април започнаха да роят.

# 397
Здравейтеееееееееееее!
Как са пчеличките?Времето е приятно ,вчера ходих при тях и за сега всички са си там и са живи,което ме радва защото имам и лоши спомени от др.зими
Другата седмица ако времето даде,мисля да ги подхраня. Какво е мнението ви за готовите продукти? Аз съм ползвала,но освен това слагам и мед в хранилките.
Приятен ден на всички  smile3503

# 398
Здравейте, следя темата макар , че не съм пчелар... , но мнооого обичаме вкъщи мед Simple Smile
В друга тема беше споделено това (изчаках няколко дена авторката му да го сложи тук, но не стана го поствам аз):
вижте накакво попаднах 

Калин GreenTeam Bulgaria
Здравейте приятели, Искам помощ от вас, за един проблем, който ме тормози всеки ден. Преди няколко месеца чух, че са върнали един Тир с български пчелен мед от Германия, защото бил ГМО. Тогава не повярвах, но започнах да разпитвам търговци и прекупвачи. Оказа се истина! В момента в България, консумираме ГМО пчелен мед. Оказа се, че много хора знаят това, но почти всички си мълчат. Медът е от рапица, но е възможно да го смесват и продават за магарешки бодил. Трябва да проучим рози въпрос и незабавно да действаме. Рапицата в България е ГМО! Заразените земи с ГМО стават повече и повече! Моля да направи план за действия и да решим този проблем. Миналата година почти всички пчелари се оплакват от полудели и зашеметени пчели. Възможно е целия мед от равнините да е замесен с цветовете на масово засадената рапица! Моля за помощ! Нужни са ни реални доказателства и информираност на оществото! Дано успеем!

# 399
Здравейте мили пчелари   bouquet
Имам въпросче към вас - от къде и аз колко мога да си купя 100-200 гр пчелен прашец  Rolling Eyes
Трябва ми за една бърканица с мед  ooooh!

# 400
Имам въпросче към вас - от къде и аз колко мога да си купя 100-200 гр пчелен прашец  Rolling Eyes

Иве Hug по дрогериите и аптеките ги има миличка  Hug Peace

# 401

Горската е от Шипково /не сте много отдалечени/. Ако искаш И пиши на лични. Предполагам, че има и е гарантирано от екологичен район.  Hug

# 402
Тedy, лично аз разбирам поста ти като - да спрем ГМО-то.
правилно ли я тълкувам?

който иска да вземе отношение - аз ще си премълча...  Peace

# 403
Прочетох и няколкото коментара под цитата в другата тема за ГМО - рапицата. Доколкото знам от рапицата пчелите стават по-агресивни. Поправете ме, ако греша!  Thinking  За мен е чудващо, как мед от рапица може да мине за мед от магарешки бодил - нищо общо нито като вкус, нито като цвят, нито като аромат. И двата вида мед сме добивали, та имам някаква идея.  Купуването на мед от познати пчелари не е гаранция, че няма засяти ГМО култури. Crazy
Любопитна съм, какви изследвания се правят, за да се установи, че пчелният ти мед е от ГМО!?

# 404
Бо , аз наистина не съм привърженик на ГМО ... това е намеса с непредвидими последици; Но тук целта ми е съвсем друга ... просто информативна ... цитата е от (Био) зеленчукова градина ....
И за да не е само коментар Агастачето цъфти цяло лято и е доста медоносно растение, а японската дюля е обожавана от пчелите - цъфти доста рано

Общи условия

Активация на акаунт