Пчеларство 2

• 125 755
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
Знам със сигурност че има в София но и за там трябват триста документа защото е само за износ ,а изкупната цена е смешна.

А за кого изкупуват тогава масата прекупвачи, които също дават смешна цена?

# 466
  • Popovo
Горската не ми се сърди.Аз просто исках да кажа това което ти си написала. Ако не се лъжа (за това ме извинете) по БТВ новините имаше репортаж,че пчеларите били единствените земеделци на печалба. Меко казано, се смяхме на това като го чухме . И сега много ме съмнява,че ще измислят някой начин да ни вземат и малкото средства който сме изкарали. За нас също тази година мога да кажа,че не толкова силна.Два месеца само жеги и нито капка дъжд.Всичко изгоря, акация въобще нямаше, чист липов мед е трудно да се каже,че има.За слънчогледа да не говорим... Само два пъти сме вадили мед и на единият пчелин дори мога да кажа,че не сме вадили. Така,че с тази студена зима и горещо лято направо ни съсипа.

# 467
luna, сигурно също се изнася навън. Цената в България е много по-ниска в сравнение с други страни и щом е така, то най-логично е да се изнася. Това е неписано правило.

А преработвателите какво преработват?

# 468
  • Popovo
Бо_ имахме един познат който продаваше мед в пакетчета.Та той разказва,че според изисквания медът трябва да мине през термична обработка - разтапя се на 90градуса.(И сега като се замисля на пазара няма захаросан мед.) После го смесват с фруктоза и така го пакетират и на пазара.И после хората си мислят,че ядат мед.  Naughty

# 469
Мисля че беше написано от професор Пучинкова че меда не търпи никаква термична обработка ,просто става една сладка течност след като се загрее , никога не се разтапя кристализирал мед ,само когато се захранват пчелите със мед.Противопоказно е да се затопля меда ,губи си всички лековити и полезни свойства ,става един сладък сироп без никакво полезно действие.

# 470
аз затова се зачудих какво означава преработвател и каква работа имат.

zhabche, според чии изисквания медът трябва да се преработва по този начин? Има стандарт ли? БДС ли е?

# 471
аз затова се зачудих какво означава преработвател и каква работа имат.

zhabche, според чии изисквания медът трябва да се преработва по този начин? Има стандарт ли? БДС ли е?
И аз не знам в какво се изразява "преработването" им, предположих че става въпрос пакетиране, бутилиране и т.н. Така се е представил човек, който иска да купи меда ни.

# 472
Преработватели...всичките до един са простаци.И не се извинявам за израза! Simple Smile
Днес ще идват да купуват мед от нас-тези от Ловеч незнам как се казва фирмата.Договорката беше една като вземаха проба,сега вече е с 0.20 лв на долу и договор ще пишем представете си какво ще остане за нас.Това за липата...а билковия ще го взема "Рамкомерс" Масларево мисля че е
сключили договор голям за Германия,представете си какво предлагат тези две фирми на БГ пазара щом нашия труд го изнасят навън.

# 473
аз оставам с впечатлението, че или има картел (споразумение) между всички прекупвачи и преработватели за цената на която ще го изкупуват от вас или главните изкупвачи (които определят цената) са един, двама, най-много трима, пък множеството прекупвачи и преработватели са подставени лица или нещо като подфирми на основните играчи.

Нямам друго обяснение за цената на която ви изнудват да продавате.  Confused
Икономически до сега цената трябваше да се изравни с останалата част от света.. но тук е България и това единственото обяснение, което мога да си дам.

# 474
Бо, така е. Но и няма реален отпор от страна на пчеларите. А ние дефакто се съглаяваме на ниската изкупна цена продавайки. Няма ни една читава организация досега, която да ни е обединила защитавайки общи интерес - с общо решение да не се продава на предлаганите мизерни цени и последващо задържане на стоката от нас. Или пък директно търсене на пазар навън.

Последна редакция: чт, 30 авг 2012, 14:15 от luna

# 475
Luna,съгласна съм със теб ,аз категорично заявявам че медът ще си го държа и няма да го подарявам на някакъв мошеник-( спрямо мен )да си пълни джоба за моя сметка .Меда няма да се промени и сто години да стои запечатен. Когато му дойде времето и ми дадат цената която струва труда и разходите които полагам по отглеждането тогава ще го продам на прекупвачите, до тогава в мазето на склад.

# 476
Жабче, можеш ли да се сетиш в кое предаване са го казали ,те тия дали са виждали кошери и как работят кошерите.Те знаят ли как се добива един килограм мед ,от колко пчели и колко облитания трябва да направят но то не е само прашеца ,ами водата ,ами вентилирането  ,ами почистването на кошера от пчелите ,те знаят ли колко труд им струва на пчеличките  а да не говорим за нашата отговорност и намеса при отглеждането.

# 477
Бо, така е. Но и няма реален отпор от страна на пчеларите. А ние дефакто се съглаяваме на ниската изкупна цена продавайки. Няма ни една читава организация досега, която да ни е обединила защитавайки общи интерес - с общо решение да не се продава на предлаганите мизерни цени и последващо задържане на стоката от нас. Или пък директно търсене на пазар навън.

кое е така - картел между много прекупвачи или няколко основни играчи? Предполагам, че е второто (по-вероятно е).

Но да ти кажа, това в което се обвинявате пчеларите, че не сте обединени, че нямате едно представителство - то е резултат. Резултат на това, че има по-силни от вас, които има сметка вие да не сте единни. Има много начини това да се постигне.

Единствения изход, според мен е търсене на възможност за изнасяне директно навън. Нали няма пречки за това, освен липса на информация?

# 478
Знаете ли дами кое е най -смешното в случая.Нали по наредба 29 имаме право да продаваме мед...да ама само мед всичко друго което произвежда пчелата неможе легално.Затова ние като зареждаме някой магазин пишем фактура само за мед ,друго е нелегално така да се каже.Аптеки неможем да заредим с прополис искат хората документ,прашец също.Заглеждали ли сте се колко струва 100 гр прашец на "Сезив"в магазина-9.10.Направо съм възмутена,а ние го даваме 4,50 тая България няма да се оправи никога.

# 479
коя е тази наредба 29?

намирам 26: http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135700088

27 наредба: http://lex.bg/en/laws/ldoc/2135456305

9 наредба http://lex.bg/bg/laws_stoyan/ldoc/2135506315

Закон за пчеларството http://lex.bg/laws/ldoc/2135468444

човек може да се загуби в наредби и закони...  Twisted Evil

Последна редакция: чт, 30 авг 2012, 17:00 от Бо_

Общи условия

Активация на акаунт