Има ли право на 15 дни отпуск осиновител?

• 2 428
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,
моля да споделите опита си по този въпрос!
Има ли право баща-осиновител на отпуск 15 дни при изписване на детето от дома?
Моят съпруг не се възползва от това право (ако изобщо го е имал). Сега ме попитаха мои познати и аз веднага отговорих, че има, защото социалните ми бяха казали така. Но после като се замислих, те ми казаха и че аз имам право на еднократна помощ при раждане, а се оказа, че нямам.

# 1
  • Някъде в България
В Кодекса на труда пише при раждане бащата има право на 15 дни, но никъде не се споменава осиновител, така че според мен няма право на 15 дни, но нека да се изкажат и по-компетентни по въпроса. Wink

# 2
Мисля, че няма право. 15-те дни се дават при раждане и започват да текат от изписване на детето от болницата. При осиновяване няма как да стане това Sad Същото е и с еднократната помощ за майката - отпуска се на жената, която е родила детето.

# 3
  • космополитно
В Кодекса на труда пише при раждане бащата има право на 15 дни, но никъде не се споменава осиновител, така че според мен няма право на 15 дни, но нека да се изкажат и по-компетентни по въпроса. Wink
Осиновителите са пълноправни родители!

Има ли право баща-осиновител на отпуск 15 дни при изписване на детето от дома?
... социалните ми бяха казали така и че аз имам право на еднократна помощ при раждане, а се оказа, че нямам.
[/b]и като  се повтори този мит многократно в течение на години ето ти "осиновителите нямат право на..."

Имате право бе хора: по закон въпросните придобивки са за РОДИТЕЛИТЕ (или ДЕЦАТА) и пак по Закон осиновители и осиновени са във връзка като при кръвни роднини!
Разбира се, че имате право на придобивки, предвидени за родители (или деца), но първом трябва да преборите и пробудите една регидна и не мислеща система на социалните грижи"

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=311046.0;all

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 02:59 от Venecias

# 4
  • Вън от пространство и време
Имате право бе хора: по закон въпросните придобивки са за РОДИТЕЛИТЕ (или ДЕЦАТА) и пак по Закон осиновители и осиновени са във връзка като при кръвни роднини!
Разбира се, че имате право на придобивки, предвидени за родители (или деца), но първом трябва да преборите и пробудите една регидна и не мислеща система на социалните грижи"

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=311046.0;all

Venecias, не заблуждавай хората. В закона се казва, че тези "придобивки" се получават до навършване на 3-годишна възраст на детето, т. е. осиновилите дете над тази възраст няма как да получат нищо по никакъв закон.
Дали осиновителите на малки деца имат право е друг въпрос, който придобива и морален аспект предвид явяващата се дискриминация на осиновилите по-големи.  Peace

# 5
  • София
Да се изкажа и аз - няколко пъти беше обяснено, че помощта за раждане може да се вземе не защото по закон се полага, а понеже за да се получи трябва да се съберат определен набор от документи и като ги събере осиновителя, нямат право да му я откажат. Това, естествено, до 3-годишна възраст на детето. А за моралния аспект... аз смятам, че всички, осиновили деца под 3 години трябва да се пробват да ги вземат тези помощи, дискриминацията е заложена в закона по принцип, така че да не се влияят от моралния аспект  Peace.

За отпуската за бащата не знам - принципно тя е за раждане и се ползва с бележка за изписване на детето от родилното, не ми е ясно, дали може да се ползва с бележката за изписване на детето от дома. Най-добре твоите познати да питат в НОИ - обезщетението за този отпуск се изплаща от там. Но така както гледам декларацията, която подписва бащата... най-малкото ще трябва да декларира неверни данни  Peace

# 6
  • София
   Освен това малкото беше на 8 месеца, събрах документите за еднократната помощ, отказах да си ги изтегля като ме привикаха и ми отказаха с официално писмо по пощата с мотива, че детето е осиновено.

# 7
Ясно,
значи същата бъркотия и тук. Аз по-скоро исках да попитам, някой баща тук дали се е възползвал.
То е ясно, че осиновителите са равноправни родители, но на кого е ясно?
Когато осиновихме детето (на 4 месеца), социалните работници от закрила на детето ни казаха, че имам право на еднократната помощ и на всичко, което се полага при раждане. Отивам да си подам документите за еднократната помощ в същата тази дирекция и "Началника" каза няма право, след като с острия си ум направи връзката между датата на раждане и датата на издаване на удостоверението за раждане.
Писах въпрос на социалното министерство, дали е възможна тази дискриминация, от там ми отговориха, че действително нямам право на помощта, но пък (какво облекчение) мога да ползвам месечни помощни за деца..... на който всъщност нямам право, тъй като не отговарям на условията.
Абе европейска държава..... друг път!!!

# 8
  • София
mmm321, миналата година като проверявахме за тези 15 дни, се оказа, че нашият татко няма право на тях. Това е инфо от фирмата на мъжа ми.

Работодателят му ги даде тези 15 дни допълнително като обикновена отпуска. Добре ни дойдоха. Едва ли обаче всички работодатели биха постъпили така.

Общи условия

Активация на акаунт