И Рони ,ако учителките не бяха предразположили детето не знам дали щеше да има такъв напредък ,за което и аз се радвам. Тук в БГ са малко учителите ,които разполагат детето .Учителките на Валери съм ги заварвала да им казват "реви,по силно реви и после какво ще правиш'.Нима по този начин ще социализират детето ?Според мен първите години са най-важни и определящи, когато му се спи ще спи, като му се рисува, ще рисува, децата трябва да растат със свободен дух. Не говоря за свободия и несъобразяване с никого и нищо, но не и да се потъпкват техните желания и интереси.. Контакти ако реша, ще му създам в допълнение.
И Кико ЖЗ ще прескочи поне яслата/ако можем да си го позволим/, пак за моя сметка, защото и аз съм против бабите да ги гледат целодневно. Ще знам поне, че изхабените нерви не са по някой мухльо с пари в ръка, а за моите деца. На този етап знам какво искам и не жадувам на всяка цена за соц. контакти. Не ми липсват, създавам си ги, когато ми харесва и седенето вкъщи по никакъв начин не ме комплексира.
Ето при Ема с-мата е проработила, но пак индивидуалния подход е изиграл ключова роля за нейната интеграция. А и при нея ходенето на градина е да не казвам задължително, предвид езиковата й бариера и предстоящото училище.
А за гаменчета, с които Марти имаше проблем, според мен те са асоциалните, а не той.
Вчера бях на погача и едно мъниче, ходещо на ясла в знак на протест, че му взимат играчката се изцепи:" Чупка".
Така, че докато мога ще подбирам аз приятелите на Дани, ще уча как и той да го прави, ще му спестя много от бисерите в Дг, защото има значение кога ще ги научи.
Но мисля, че като цяло говорим за безрасъдни майки, които пращат децата си на ДГ, докато получават майчинство за това и то не, защото са се замислили за техните соц. контакти, а за своите такива. Това граничи вече с егоизъм и безразличие. Сред нас такъв пример не намирам, но ще ви дам за пример моята етърва - на Жоро на брат му жена. 5 години вися с цигара в уста на терасата, поне едно приятелство да беше завързала. Сега почна работа, но ето, онзи ден племенницата вдигна Т., майка и спяла непробудно цяла нощ, докато татко й ставал за сиропи, мерене на Т. и т.н., а го чака работа зад волан през деня. Самото дете расте грубо, лишено от майчина ласка и обичащо повече мен и баба си, отколкото майка си. Командори Дани, когато играят заедно, което хич не ми харесва и незнам какво да правя. Не върви да й се карам, искам и той да се справя с това, въпреки че му харесва да играе с нея.
Ронка, ще е добре ако си решила да почваш работа да има кой да ти помага. Дано майка ти се навие поне за този период.
Щях да пиша и за работата на Жоро, ама много дълго стана. Гадният форум не ми дава да поствам дълги публикации. що така?

Големите деца също помагат когато могат,да не казвам дори,че всеки ден се налага за едно или друго.
Пигчо? Иси?