Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-19

• 70 632
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
Има, да, но като цяло са ориентирани към обзавеждане на стаи в стандартни апартаменти. А една къща предполага по-различен поглед, дава повече възможности. Не беше особено серизно предложението ми. По-скоро намигване.

# 496
  • Банкя
Има, да, но като цяло са ориентирани към обзавеждане на стаи в стандартни апартаменти. А една къща предполага по-различен поглед, дава повече възможности. Не беше особено серизно предложението ми. По-скоро намигване.

Аз съм за, тези теми да ги обсъждаме и тук - като следващ етап от строителството. Така даден потребител се задържа по-дълго време в темата и е полезен с опита си от приключилото строителство на повече хора - конкретен пример в твое лице. Wink

# 497
Аз прегледах един път тази тема за вътрешния дизайн и май доста помага съфорумката  newsm78 Даже й бяха дали чертежи и тя обясняваше къде може да има проблем и такива неща  newsm78

Ние засега сме се ориентирали към фирма също.. имат си скеле, имат си кофраж, работниците си имат дог. със строителя и мен не ме интересува да ги юркам, на извършена работа, а не на надница, сработили са се вече... Да видим офертите, сега чакаме от 2 фирми  Rolling Eyes

# 498
Аз съм за, тези теми да ги обсъждаме и тук - като следващ етап от строителството. Така даден потребител се задържа по-дълго време в темата и е полезен с опита си от приключилото строителство на повече хора - конкретен пример в твое лице. Wink
Всъщност това е хубавото да си строиш сам /освен предимството самостоятелност, двор и т.н./, че може да облечеш интериорните си потребностите с правилната архитектура. Аз напоследък не се включвам, защото не мога да помогна с тия конкретики...Когато строихме нямахме бол пари за даване, просто прецених, че с фирма ще ни излезе по-рентабилно, отколкото да ходя, търся, доставям, разправям се с работници и т.н., или по-точно да строя по стопански начин. Това беше нашия вариант. Не казвам, че е по-добър. Всеки си преценя.

# 499
Еххх, къде ги намирате тези фирми ? Аз попадах на какви ли не измислени работници, една бригада гоних и се наложи да разруша свършеното, защото нищо не беше както трябва, след това наех фирма...ами сега имам да поправям куп неща и пак пари и нерви...дайте някакви координати на хора дето наистина знаят какво правят, подписват договор и ми дават някаква гаранция за сършеното...Ето, на мен ми предстои покрив, като преди това трябва надзид, както и идея как най-пълноценно да си усвоя подпокривното пространство...но като се замисля, че пак ще търся фирма и вероятността да попадна на ''майстори'' е огромна, ами направо  newsm45

# 500
  • Русе
_KIARA_, честно казано тези, които строиха къщата ги намерихме с препоръки, хора на които са строили блока, а и една от стабилните фирми в града. 2 от 3 от следващите ги намерихме от интернет, от форума на Направи си сам, човека с покрива е именно от там. Много сме доволни, по-бавно работи, но си изпипа нещата. Не знам от кой град си, той е от Варна, ако те интересува мога да ти дам координати.

# 501
Приемам всякакви съвети и оферти, относно майстори, които работят добре и качествено Peace

# 502
  • Русе
Приемам всякакви съвети и оферти, относно майстори, които работят добре и качествено Peace

Кажи все пак, ако не е тайна за кой град става въпрос?

# 503
Киара според мен един майстор не би се притеснил да те заведе да ти покаже къща, която е правил  newsm78 Може да отидеш да видиш и да си поговориш с клиентите му  newsm78 newsm78

На нас засега 2-те фирми, от които чакаме оферти са казали, че само да кажем и отиваме на техни обекти. Едната фирма сега приключва точно къща  Rolling Eyes

Ние иначе затова държим да си имаме реално технически, защото ние разбираме туй онуй ама не можем да ги контролираме както трябва Sad Друго си е да види професионалист.

# 504
Аз търся майстори за едно софийско селце...Така че бих била доволна на всякакви координати от пробвани фирми и майстори Peace

# 505
  • Перник
И аз възнамерявам каквото правим, да го правим с фирма. Естествено, мъжът ми смята, че така би било по-скъпо  Crazy Но ще успея да го убедя  Twisted Evil

# 506
  • в моя свят на мир и любов
Luda, може ли да покажеш снимка, или линк към модела, който е за 60лв./кв.м.. И кога е тази цена? Благодаря! Simple Smile

Ето:  http://luda1.snimka.bg/family/parapeti.573712

Видях ги в сайта на фирмата, помолих да не ми начисляват ДДС: http://www.studioglass-diva.com/catalog.php?page=2&category=62

Единствената ми забележка е, че са малко мудни когато стане време за монтажа - обикновено се бавят седмица-две повече от договореното.

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 14:39 от luda

# 507
Благодаря ! Hug

# 508
  • София
Здравейте и от мен на всички! Страхотни неща творите тук.

Имам нужда от помощта ви  Praynig Четох темата само последната,но нещо не успях да разгадая. Би ли ми казал някой какъв е редът за започване на строеж? Парцела го има  и е в регулация и после? Архитекта трябва ли да е от общината? Какви са таксите горе долу просто за ориентир? Ако може тези, които строят с фирми да кажат как се плаща на квадрат ли до груб строеж ли е ? Направо се оплетох в темата от много информация.

При мен ситуацията е следната започнахме от много време да се замисляме с мъжът ми да си построим къща, но аз съм такова шубе,че няма да успеем,че парите няма да стигнат, че нервите ни ще заминат и прочие още страхове. напоследък обаче все повече ми се ще да поема този риск и най- накрая да няма комшии от горе от долу от страни,че ми писна. Ще съм благодарна на някакво ориентировъчно инфо  Hug

# 509
  • Банкя
Здравей, Еvка! Simple Smile

Щом имате парцел, значи вече имате едно добро начало. Peace
Необходимо е да си подадеш в общината да ти извадят виза за проектиране - около 40-50лв. След това намираш архитект - не е необходимо да е от общината, но е хубаво да е работил с нея, тоест да е внасял и одобрявал проекти. Така по-лесно ще се получат нещата. Допитай се до няколко, да ти покажат, какво са проектирали, да ти дадат оферти. Цената варира, но грубо е около 10-тина евро на кв.м.. Може повече, може и по-малко.
Хубаво е първоначално да решите със съпруга ти, какво искате - кои помещения са задължителни, имате ли минимални размери за тях, на колко етажа да е къщата, кое да е горе, кое долу, искате ли мазе и т.н. Нататък вече ще ви посъветва архитектът, като прецени и какво как може да се разположи на вашия парцел.

За самия строеж цените също варират - колко сложна е архитектурата/конструкцията на сградата. В повечето случаи мазето оскъпява, но не винаги (ако теренът е с наклон, понякога е по-изгодно да се направи мазе). Ако ще се строи с фирма, обикновено е по-скъпо, отколкото ако някой от вас отговаря за снабдяването с материали, а си наемете само бригада за труда. Но пък си трябва технически ръководител, който да ви движи документацията по строежа. И двата варианта си имат плюсове и минуси и всеки преценява сам за себе си. Peace

Цените за груб строеж се определят на база количествена сметка (обикновено част от проекта). Не са сериозни оферти от рода на х евро на квадрат, без да е погледнат проекта. Но на база такава оферта и като си знаеш РЗП-то (разгъната застроена площ), то може да се пресметне някаква осреднена цена, която може да варира от 100 евро - 150 евро та до 200 евро на квадрат.

Цените на довършителните работи - инсталации, мазилки, дограма, изолации, настилки, обзавеждане бани та и мебели зависи основно от качеството и вида на материалите и по-малко от цената на труд. Така че това перо може да е както 200 евро, така и 500 евро на квадрат.

И преди съм писала, че ние използваме за ориентир цената от 400 евро на квадрат до влизане в къщата (може би само с основни мебели), но дали ще се вместим в нея или не, само времето ще покаже.

Пожелавам ти успех и не се отказвай! Grinning

Ще се радвам, ако споделяш и за напред в темата - колкото сме повече ентусиастките, толкова е по-весело и толкова сме по-полезни една на друга. Hug

Общи условия

Активация на акаунт