Как си намерихте работа в чужбина?

• 243 248
  • 977
  •   1
Отговори
# 900
  • Cavan, Ireland
Да, много чудно с тоя троснат немски, какво са се юрнали всички към Германия направо да им се чудиш.

Заминаването в чужбина, особено обмисленото, защото моето не беше....си е трудна работа и ми е много интересно някой като каже взимаш си няколко човека отиваш Еди къде си и хоп правиш си фирма и парите почват да валят с лопата да ги ринеш...

Перс, аз живея в Ирландия, заминаването в чужбина не е невъзможно разбира се, но не е и хоп троп. Насочете се някъде където някой може да ви удари едно рамо, да има къде да отседнете за известно време докато дойде първата заплата така да се каже. При нас не може да се почне работа без Pps номер- нещо като ЕГН, а той се вади трудно напоследък заради ситуацията с бежанците. Няма невъзможни неща, просто когато си далече и нямаш познати и близки наоколо понякога няма кой да помолиш за помощ ако ти се наложи. Аз мога да ти разкажа повече за Ирландия на лични, ако се интересуваш  Peace

# 901
Пожеланията за успех са хубаво нещо, но тези пожелания няма да променят реалността, а тя не е розова за съжаление.
Моят съвет е да не се тръгва без добри езикови познания.

Насочете се някъде където някой може да ви удари едно рамо, да има къде да отседнете за известно време докато дойде първата заплата така да се каже.
Без език и без роднини или приятели е ужасно трудно, а в днешно време почти невъзможно и изгледите за успех са минимални. Не един или двама са се връщали разочаровани и без малкото пари, които са имали.

Съветът за фирмата е доста забавен. Ако беше толкова лесно, то всички щяхме да имаме фирми и да се правим на шефове.  Laughing С помощта на преводач дамата ще може да си регистрира фирма, но след това без език и контакти ще и е доста трудно, да не кажа невъзможно да намери обекти, които фирмата и да чисти, а разходите ще се натрупват с всеки изминал ден.  Rolling Eyes

# 902
Съветът за фирмата е доста забавен. Ако беше толкова лесно, то всички щяхме да имаме фирми и да се правим на шефове.  Laughing С помощта на преводач дамата ще може да си регистрира фирма, но след това без език и контакти ще и е доста трудно, да не кажа невъзможно да намери обекти, които фирмата и да чисти, а разходите ще се натрупват с всеки изминал ден.  Rolling Eyes

Аз написах думичката фирма, защото в България така е по-известно.
В Белгия например няма нужда от същинска регистрация на фирма.
Една регистрация по ДДС със статут на едноличен търговец, върши чудесна работа.
Значи госпожата с българската филология се регистрира себе си като едноличен търговец и й дават едно номерче че е регистрирана по ДДС.
Всяка една от жените които ще работят за нея, прави абсолютно същото и се явява подизпълнителка на първата. Което означава че тя заплати няма да им плаща и осигуровките за пенсия и здраве също няма тя да ги плаща. Работничките й ще й пишат всеки месец по една фактура и тя ще им превежда по банков път тези пари. Това е. Чиста работа.

И понеже аз като ви разправям че съм дипломиран консултант по маркетинг, па вие все не вярвате на нищо, ви казвам че през април един румънец ми доведе двама румънци ( не знаещи нито дума френски) и ми направиха едно стълбище от бетон към гаража ми. Значи шевът румънец не им плаща заплати на работниците му. Защото те работят по описаната по-горе схема. На румънеца му платих 1763 евро с включено 6% ДДС. Всичко е законно, оферта ми е правил, подписали сме я ( има стойност на договор ), фактура ми е пратил и сме му платили. А пък вие пак ми разправяйте че не било могло така. Аз знам че може. Трима други ми правиха оферти за същата работа, цените им бяха от 2800 евро до 5000 евро. Ама на ония другите бизнес моделът им е смотан. Назначили работници, па и белгийци вземали на всичкото отгоре, та да им плащат големи заплати. Е да де, ама аз не искам да плащам 5000 евро за същите стълби с метален парапет, само защото шефът на фирмата назначил едно момче да търси клиенти и да се опитва да ги избудалка. Па и служебна кола му дал на момчето. Като почнеш да плащаш заплата на шеф, който не работи нищо и на секретарката му и на момчето „продавач“ ( или консултант не знам как се води в бг ) и пари за коли и пари за наеми на луксозни офиси и то стане, че вместо 1763 ти искат 5000.

Щом като един румънец зидар може да завърти бизнес за строителство и ремонти на сгради, що една българка с висше образование да не може да осигури работа на няколко работливи жени от селата на България ?

Аааааа, език било трябвало. Ми хубаво, да го научи. Ако не й харесва един определен език, да научи друг.
Освен госпожата която пита, има и други четящи, на които може много да им помогне това което описвам. Например дама на която мъжът й работи, пък нея не я искат никъде. Вместо да ходи тя да им слугува на чужденците, може да уреди нашенки да го правят, пък тя само да е шефка.
Ако иска де, не карам никого насила.

# 903
Satelit, номерът с пирамидата (моята фирма работи за твоята форма) се практикуваше масово, когато българите все още нямаха право да работят, но в днешно време са много малко хората, които биха се излъгали да работят по този начин и има защо. В Австрия маса фирми бяха закрити.  Laughing
Аз трябва да съм луда да намеря обект, който аз да чистя и да отида при госпожата за да може тя да получи част от печалбата  Laughing , а тя без език и без контакти ще има доста да се озори докато намери обекти за чистене. И защо ми е на мен да ставам selbständig и в същото време да работя за някоя госпожа, като мога да бъда назначена като чистачка в някоя фирма. Все пак чистачки се търсят и не е като да не се търсят и да няма работа за тях. Ако съм selbständig ще трябва да си плащам сама осигуровките, данъци, да плащам на счетоводител, а ако съм назначена в някоя фирма ще имам право на платена отпуска, 13 и 14 заплата, ще си спестя разходите за счетоводител  Wink
Ако беше толкова хубаво да имаш фирма, то българите нямаше масово да си закрият фиктивните фирми.
Времето на пирамидите свърши!

# 904

И защо ми е на мен да ставам selbständig и в същото време да работя за някоя госпожа, като мога да бъда назначена като чистачка в някоя фирма.

На теб не ти трябва, ти ги назначаваш да работят в твоята фирма. Ти си работодател, на който му настръхва косата от ниските цени на конкурентите, та заради това се опитваш да разкандардисаш нашенките да работят за себе си.
Да назначиш някого на работа, означава да наливаш пари в държавната хазна, за да има с какво да плащат на безработните.
Когато има една работа да бъде свършена, този който не плаща за безработните, защото работи за себе си, винаги ще те бие теб с класическата фирма и надутите цени. Ако цената е най-важното нещо което търси клиентът, ти с твоята фирма ще фалираш, ако поникнат няколко нови около теб, които правят икономии не плащайки излишните разходи.
Та така, кака Пена от село Бусманци въобще не знае немски и даже и не знае къде е Виена. Няма никакъв шанс да бъде назначена на работа там, освен ако някой българин я покани да работи, без да иска от нея да знае немски. На кака Пена заработените пари на месец ще й се видят че са като заплата на бг министър. Ще е щаслива жената и въобще няма да й мине през акъла да ходи тя да си търси работа сама. Тя кака Пена само ще чисти, останалото ще го върши добрият българин, който ще я регистрира като работеща за себе си, ще й дава да попълва банкови нареждания за плащанията за пенсия и здраве, ще й попълва тримесечните декларации по ДДС и т.н. В Белгия не е нужно да плащаш на счетоводител, когато не си регистрирал фирма, а си със статут на едноличен търговец. Пишеш си сам в счетоводните книги, а самото счетоводство се води опростено. Може даже и да не знаеш да ползваш компютър.

# 905
Ти си работодател, на който му настръхва косата от ниските цени на конкурентите, та заради това се опитваш да разкандардисаш нашенките да работят за себе си.
Колко бързо ме разкри, че имам фирма за почистване  Laughing
А сега сериозно...нямам фирма за почистване и не искам да отказвам никого от идеята да работи за себе си, но се чувствам длъжна да предупредя желаещите.
Сега като се замислих, номерът с леля Пена все още върви. В Австрия има доста българки, които гледат възрастни хора по същата схема описана от Satelit, при това жените говорят немски.  Crazy А тези дето не говорят немски и тепърва ще дойдат, едва ли биха успели да станат шефки на леля Пена, а и нали не всички могат да бъдат шефове, а все някой трябва и да работи все пак.  Laughing
Желаещите да работя за себе си трябва да знаят, че и те трябва да плащат данъци и застраховки, които не са никак малко. Ако беше толкова хубаво, то всички щяха да работят за себе си и никой нямаше да иска да бъде назначаван на работа.  Laughing Работещите за себе си също така трябва да знаят, че ако се разболеят, то здравната им застраховка няма да покрие на 100 % разходите по лечението, както е при тези, които са назначени и нямат фирми, а ще трябва да се бръкнат в собствените си джобове и да си доплатят не малка сума. Работещите за себе си също трябва да знаят, че не им се полага 13 и 14 заплата, а ще получават само толкова, колкото са си заработили и отпуската им ще бъде неплатена. И отново ще повторя, че работещите за себе си не са освободени от плащането на данъци и застраховки.
И все пак ако сте 100% сигурни, че точно това искате, то аз с удоволствие бих ви помогнала, естествено срещу скромно възнаграждение.  Flutter Но след това да не кажете, че не съм ви предупредила!

# 906
  • Mediterraneo
Те испанците ходят да работят в Германия, щото им се виждат малки заплатите им, пък вие ходите в Испания.

Ами да ходят, тъкмо ще има повече работа за нас! Не се оплакваме от заплащането, не ламтя за много.

Относно отварянето на фирма. ММ ми има някакъв вид фирма, предполагам се равнява на едноличен търговец в Бг. Отварянето й не струваше нито стотинка. Плаща по 12 евро на месец на счетоводна къща, която прави отчетите и подава декларации, където и когато е необходимо. Осигуровките му първите 6 месеца са 50 евро, следващите 6- 120 евро и последните 6 от намалението- 180 мисля. После започва да се осигурява нормално, около 250 евро са някъде, не съм сигурна.

И да- без език е направо невъзможно! Имаме приятел, който е от 3 месеца тук, дойде без думичка испански. Ако не беше ММ да му помогне с работа( да работи при него), забрави, че ще намери каквото и да е! Даже за мияч на чинии не може да кандидатства, че и английски не знае!

# 907
В Австрия и Германия счетоводните къщи ще ви вземат 12 Евро само за да ви кажат "добър ден", а за останалите услуги ще трябва да се бръкнете малко по надълбоко  Laughing
И ако в Испания само осигуровките са 250 Евро на месец , то какви ли са в Германия  Mr. Green
И то не се плащат само осигуровки,  а има и данъци за плащане.  Rolling Eyes

# 908
С малката подробност, че местните искат фактура, гаранция за всяка услуга и и застраховка за извършващия услугата. Защото иначе глобите са зверски.
А това без знаене на език и намиране на работа, само в мечтите на някого става.

Едва ли вие самите ще наемете жена, която не разбира какво и говорят - и то не само за почиствана, за гледане на болен още по-малко

# 909

Желаещите да работя за себе си трябва да знаят, че ...

Едноличните търговци = човек работещ за себе си, имат в Белгия същото покритие за лечение в болниците ( или здравна осигуровка), както тези които са наемни работници и служители.
Едноличните търговци не са длъжни да плащат нищо на никакви счетоводители, сами си правят всичко и си е разрешено да е така.
Едноличните търговци плащат данъци, ама ако са балъци та не са разбрали че не трябва да декларират много доходи. В Белгия не се плащат данъци до определен годишен доход, като не го надхвърляш и не плащаш нищо. А като си едноличен търговец декларираш разходи, например за телефонен абонамент, за Интернет, за отопление, за ток и всичко каквото се сетиш. Колата служебна ти се води, значи всичките разходи по нея – бензин, ремонти, застраховки и т.н. са ти разходи на професионалната ти дейност. Компютри като си купуваш и те са разходи. Една химикалка да си купиш и я пишеш за разход. Па и работно облекло даже, ако си чистачка. Реклами ако пускаш и те са ти разход. Аз си бях направил брачна агенция, за да си отчитам като разходи самолетните билети до София по 2 пъти в годината и всичките разходи по престоя ми. Ходиш на море, ама го пишеш в разходите, щото си търсил клиентки на Златните пясъци. Абе тарикатлъци има много, ще ги научите.

А когато си наемен работник или служител, ти му струваш адски скъпо на работодателя ти. Той трябва да ги намери от някъде тези пари дето трябва да ги внесе в държавната хазна, от който ще плащат на безработни и на разболели се чиновници. Той също ще трябва да плати здравна осигуровка за теб, но много по-скъпа щото така е измислено. А ако иска да те уволни, става една неприятна процедура и му струва пари, предизвестие трябва да ти даде. На практика той ще ти каже от утре да не идваш, но ще е длъжен определено време да ти плаща все едно че си работил. А като се разболееш, той също трябва да плати част от надниците ти, а отделно трябва да ти намери временна заместничка. А временните заместнички от бюро за такиви, излизат почти 2 пъти по-скъпи от нормалните работници. Пък и ако го уведомиш с препоръчано писмо че си бременна, даже няма право да те уволни. Трябва да изчака да родиш преди да може да те уволни. Пък ти като си вземеш едни болнични 2 или 3 месеца преди раждането и му излизаш прекалено скъпа. И тая платена отпуска дето ти я дава, парите за нея от небето ли падат ? А пък и като за капак, в Белгия и Люксембург има автоматично индексиране на заплатите, като мине инфлацията 2 %.  А като си на 40 г работодателят няма право да ти плаща като на 20 годишна, нищо че му носиш същите приходи от твоята работа, като по-младата.

Всичко това, което на хората търсещи работа им изглежда като предимства ако са наемни работници, се обръща срещу тях и им усложнява намирането на нова работа. Един наемен работник е прекалено скъп, та работодателите търсят начини да намалят разходите за заплати. Един от начините е да не назначават чистачка към фирмата им, а да плащат на друга фирма да им прати чистачка за по 2 или 3 часа на ден. Или ако имат късмет, да си намерят директно еднолична търговка чистачка, която ще им излезе доста по-евтина от назначена като наемна работничка. Те разни малки фирми даже на секретарка не плащат заплата, а ползват услугите на секретарки със статут на едноличен търговец, за по няколко часа на седмица.

# 910
Една приятелка беше платила на някакъв турчин да и ремонтира жилището, а той довел румънец, който една дума на немски не могъл да каже и накрая така са се разбрали, че стените нямали нищо общо с това, което е искала моята приятелка  Laughing Жената се беше видяла в чудо с този турчин и румънец  ooooh! Следващият път едва ли ще се възползва от услугите на двамата "майстори"  Laughing 

А жените, който гледат възрастни хора знаят немски. Без език никой няма да ви наеме да гледате хора, та ако ще и 10 фирми да имате.  Laughing

# 911
С малката подробност, че местните искат фактура, гаранция за всяка услуга и и застраховка за извършващия услугата. Защото иначе глобите са зверски.
А това без знаене на език и намиране на работа, само в мечтите на някого става.

Значи аз ти казвам че няколко румънци работят без да знаят френсски, само шефът им го е научил ( криво лево).

А на фактурите не се пише пълната цена госпожа, щото например клиентът спестява 21% за ДДС, върху сумата която е платена в брой и не е заведена в счетоведството на работещия.
Пък и като му дадеш фактура, тя е валидна само ако си я описал в счетоведната ти книга. Ако "забравиш", еми нищо, една малка глобичка само. Ти като забравяш често и тя глобичката само за една фактура, дето някой случайно се е оплакал от теб, ти изглежда нищожна сума пари.

Ама това наемните работници, нищо не разбирате от бизнеса на едноличните търговци.
Клепир има в това да си едноличен търговец, келепир ...

# 912
Г-не или по точно, Бай Ганьо....басирам се, че нито бизнес имаш, нито си виждал бизнес през крив макарон.

# 913
Едноличните търговци плащат данъци, ама ако са балъци та не са разбрали че не трябва да декларират много доходи.
Ама разбира се, че тези които не са балъци не декларират всичките си доходи и са супер умни и хитри, а всички останали са балъци и тези от Finanzamt-a пасът трева!  Laughing
А пък тези, които са по умни и от най умния едноличен търговец, се хвалят по форумите с данъчните си измами!  Laughing
Ако става въпрос за чистене на частно жилище, то въобще не ви трябва фирма за целта, но ако ще чистите големи офиси, магазини, хотели, то ще трябва или да са ви назначили  в някоя фирма или вие да имате фирма, която да е сключила договор с магазина\хотела, а тогава магазинът\хотелът няма да има изгода да ви плати повече а да ви напише по малко пари, понеже за тях тези пари също са разход и ще им намали данъците.  Wink

Г-не или по точно, Бай Ганьо....басирам се, че нито бизнес имаш, нито си виждал бизнес през крив макарон.
Аз не бих се обзаложила, защото съм виждала такива дребни мошеници, но те не виреят дълго и рано или късно ги хващат.  Laughing

Последна редакция: вт, 07 юни 2016, 01:02 от B & C

# 914
Едноличните търговци плащат данъци, ама ако са балъци та не са разбрали че не трябва да декларират много доходи.

Тия тарикатлъци, както ги наричаш, са си баш такива. Тарикат за много българи незнайно защо е положителна дума, но за мен е дума с недобро значение. И в щатите съм срещала много такива тарикати. С години не плащат данъци, и в един момент решават че им трябва заем от банката за жилище или нещо друго. Да, ама банката не дава, защото доходът е толкова нисък, че даже и данъци не са плащали. Я си представи, че на твойта белгийка и писне от теб и те изрита, и ти решиш да теглиш кредите за собствено жилище. Ще ти го отпусне ли банката на базата на твоите данъчни декларации? (Въпросът е риторичен).

Общи условия

Активация на акаунт