Орхидея - тема 5

• 105 328
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Да ви покажа новите си придобивки  Grinning. Бяхме в Баумакс. Промоционалните фалчета по 10 лв. ги нямаше, но имаше преоценени орхидеи. Всъщност с преоценката точно се получава нормална цена като в Кауфланд, но пък мисля, че си заслужават. Това е бижуто, в което се влюбих  Grinning. Цветчетата му са почти като на мини фаленопсис, но все пак е малко по-голямо и като листа, и като саксия:

И една красива камбрия, от която цялата стая ухае. Предполагам, че бързо ще прецъфти, защото доста дълго е била в магазина, но пък очите ми останаха в нея:

# 331
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
таня, честита ти мартеничка  Hug страхотна е
а моята лудизия изкара ново разклонение от прешленче и чисто ново стръкче съвсем до ръба на саксията  Crazy
намерила съм и добро място значи

# 332
  • Варна
Здравейте и от мене!Имам си от няколко дена 2 орхидеи-Камбрия и Фаленопсис,но понятие си нямам как да ги гледам.Затова искам да попитам няколко неща...Как е по-правилно да се поливат-чрез накисване или под душа?Как се полива цветето по втория начин-само листата ли или може и цвета,за колко време...Дали е рано да почна да ги торя,защото има цвят или да изчакам да падне?Камбрията ми е в плътна саксия-трябва ли да я пресадя в прозрачна?Като прецъфти как да процедирам-режа ли цветоносите или ги оставям да изсъхнат?Ако някой има такава орхидея ще помоля да пише по-подробно как се отглеждат....Аз още чета първата тема и ако вече сте писали по моите въпроси се извинявам....

# 333
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....Ако някой има такава орхидея ще помоля да пише по-подробно как се отглеждат....

Hug Добре дошла.  Hug
всички отговори са на първа стъраничка  Hug
Липсва само едно: Mr. Green Предуреждение, че орхидеите са заразни и само с две няма да се разминеш  Hug

# 334
Леле, Таня, тази камбрия е невероятно красива, искам и аз, но не знам дали във Варна има някъде такава прелест.

# 335
  • Варна
Goody, права си.За рождения ми ден миналия месец колегите ми подариха камбрията, вчера си взех фалеанопсиса,а вече мисля за следващата си орхидея Simple Smile...Дори на майка си за 8-ми март съм взела Лудизия-дано да се гледа лесно.....Превръща се в сладка мания!

# 336
Танче, значи няма смисъл да се ходи до баумакс за Фалчетата по 10 лв. - няма ги вече така ли да разбирам? Явно са свършили бързо. Аз моите ги взех на миналата разпродажба по 15 лв. и имаше в изобилие. Жалко, ще мина утре през Кауфланд да видя там какво е положението Simple Smile

# 337
  • София
Kaтя, още не ги бяха получили. Промоцията е от няколко дни и е дълга. Казаха, че ги очакват. Може би 8 март им е целта. От червено-белите камбрии имаше много - преоценени от 36 на 18 лв., но почти всички прецъфтяваха. Доста трудно си избрах и то с мисълта, че скоро ще увехне. Все пак съм оптимистка, че ще ми цъфне пак  Grinning. Мирише вълшебно.  Grinning

canella, добре дошла при заразно болните  Mr. Green. Ако е останало нещо неизяснено - питай!  Hug

# 338
  • Варна
Здравейте отново!Имам въпросче.По-скоро-2 въпроса...Камбрията ми е на път да прецъфти и когато това се случи как да процедирам-да режа ли цветоносите или да чакам да изсъхнат?И още нещо-когато ми я подариха тя беше в плътна саксия и в кашпа...Мога ли да я оставя така или да търся прозрачна? Thinking

# 339
  • София
Здравейте отново!Имам въпросче.По-скоро-2 въпроса...Камбрията ми е на път да прецъфти и когато това се случи как да процедирам-да режа ли цветоносите или да чакам да изсъхнат?И още нещо-когато ми я подариха тя беше в плътна саксия и в кашпа...Мога ли да я оставя така или да търся прозрачна? Thinking

Цветоноса на камбриите не цъфти втори път. Ако всички виждащи се пъпки са прецъфтели, повече не ти трябва. Все пак аз обикновено го изчаквам да изсъхне, защото по-лесно се маха като е изсъхнал, а и това става за няколко дни, а не за месеци както е при фалчетата. Камбрията е земна, а не дървесна и затова не е нужно да е в прозрачна саксия. И почвата не е само от кори. Ако пресаждаш може да използваш от предлаганите универсални смески за орхидеи, в които има кокосови влакна, торф и др. неща освен корите. Досега не съм местила в по-големи саксии, но за камбриите не важи правилото, че колкото им е по-тясно на корените, толкова по-добре както е при фаленопсисите.

Последна редакция: нд, 06 мар 2011, 22:37 от Тaня67

# 340
Здравейте, да се похваля днес си взех поредното Фалче Simple Smile малеее голяма зарибявка са Simple Smile Посетих Кауфлант и имаше много хубави фалчета Simple Smile Взех си жълто с Мнооогооо пъпки, които се надявам да ме зарадват всичките. Ще помоля и за вашето компетентно мнение дали това на снимката е нов цветонос и дали ще го бъде, имайки в предвид, че май е наранен. И още нещо - има 2 корена излязли отдолу на саксията които са пожълтяли, трябва ли да ги направя нещо?

Ето малко не много добри снимки и да кажа само че всичко е от един цветонос  Mr. Green

Цветонос или корен?

Последна редакция: нд, 06 мар 2011, 19:39 от katq_82

# 341
  • София
Катя, честито! Много е красива и с много цветове!  Heart Eyes Представям си каква ще е като отвори всички пъпки  Shocked

За израстъчето - по-скоро си мисля, че е корен, но все пак е много рано да се разбере. Имай търпение и ще видиш  Laughing. Ако подаващите се корени пречат на растението да стои стабилно - смело ги режи. Ако не пречат и позеленяват при поливане ги остави. Тъй като са отвън, изсветляват по-бързо и често приличат на съсухрени, а всъщност има живот в тях.

# 342
а каква е целта на тези коренчета, които се подават навън, всъщност? аз имам поне 2 които изглеждат ужасно сухи /от месеци/ и не знам дали да не ги отрежа? само когато застрашават стабилната стойка на орхидеята ли трябва да се режат или?

# 343
  • София
а каква е целта на тези коренчета, които се подават навън, всъщност? аз имам поне 2 които изглеждат ужасно сухи /от месеци/ и не знам дали да не ги отрежа? само когато застрашават стабилната стойка на орхидеята ли трябва да се режат или?

Ами всеки жив корен храни растението. Всъщност в естествена среда всички са въздушни, защото се закрепват по дърветата. Влагата, която ги заобикаля там, в домашни условия я осигуряваме с помощта на кори. При нови орхидеи ми се е случвало всичко скрито да е изгнило или изсъхнало и точно въздушните корени са спасявали орхидеята. Затова ги режа само когато съм сигурна, че наистина са изсъхнали. Все пак ако има опасност да падне цялата саксия или в случаите, когато се е налагало да разровя в саксията - няма как да се запазят.

# 344
благодаря, таня за информацията Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт