Орхидея - тема 5

• 105 312
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
  • Benelux / Varna
Може и да сте прави с поливането,че ми е рядко, незнам. Орхидеята ми е в стаята, където спим - там не е много топло ( не обичам да спя на топло), сложила съм я близо до прозореца. Поливам я рядко, защото ме е страх да не я преполея и да изгние.
Даже от 15 декември до 15 януари не бяхме в къщи - не се отопляваше, не сме я поливали, мислех си че ще я заварим умряла, нямаше на кой да е поверим, обаче оцеля и дори ме дари с 2 нови цвята- много се зарадвах като я видях,че е добре.

# 391
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз днес надминах себе си  Crazy
купих някакви градински орхидеи. гледат се навън, на шарена сянка и издържат зимните температури навън.
снимката беше на лилаво цвете с бели пръски,
 Blush щеше да е добре да запомня какви са, ама ЦЪ
та ако някой може да помогне преди следващата сряда Hug

# 392
  • Gone with the wind
Pleione или Cypripedium?
Предполагам ципредиум , плеионето не е толкова студоустойчиво

# 393
Да ви кажа какво стана с падащите, жълтеещи листа на моята орхидея. Въпреки разните пръсканици с препарати, продължиха да жълтеят и падат листата, та си купих една резерва - същата.  Mr. Green И един ден при поливането забелязах малки белички буболечета, може би колкото листна въшка, да сноват из субстрата.  Та понеже, неясно защо, реших, че трябва да действам веднага и няма време за въпроси, и според четеното преди време из нета, веднага измъкнах бедното цвете и изпекох корите във фурната. Оттогава пу-пу, едното листенце си остана и нищо не щъка между корените. Дано съм я спасила, коренчетата са си супер, ама много ми е плешива иначе горката.

# 394
Танче наистина цветоносите се развиват бавно- част от тях малко по бързо част малко по бавно, но  общо от показването на езичето до цъфтежа минават като мин 2 месеца а понякога 3-4. Аз си водя статистика и затова знам и не бързам- просто си чакам.

Зорница
Това което пишеш показва че напълно си разбрала какво написах.
Какво бих направила аз - така или иначе имаш подаващо се зелено езиче издънка на цветонос - затова не бих рязала целият цветонос - това е кощунство. Макар че имам случай на който се подаде едно такова езиче порастна 4 сантиметра и замря - защо не знам. След месец просто срязах целият цветонос защото това е мъка. Имама и случайкогато израстна нов цветонос на 20 см и замрая точно преди да образува пъпки - така заспа без никакво развитие за 3 месеца, на четвъртия месец го срязах . Аз бих изчакала издънката да поотрасне 10-тина сантиметра - ако всичко е ок  ще стане бързо ( да кажем за 2-3 седмици ) - и едва тогава  после бих срязала върха на стария цветонос...

защо ? защото понякога орхидеите се опитват да цъфнат И от него обаче пускат по 1-2 цвята пък това отнема сила на цветето а ние искаме то да цъфти обилно от новата издънка на цветонос.

Обаче - бих срязала върха на стария цветонос не както пише по книгите - на два пръста НАД подалото се езиче, а на 4 пръста - за да се застраховам да не пострада новата издънка защото имах такъв случай когато цветарка - орхидеитска ми го отряза и цветоноса започна неочаквано бързо да съхне от срязания върх и езичето ми изсъхна.

За поливането се справяш чудесно - 2- 3 седмици за хладна стая дори е често - ако е хладно на две седмици се полива през лятото, зимата на 4-5. Аз дори не се ориентирам по корите дали с просъхнали - просто спазвам график -- растенията не протестират. Когато реша да поливам обаче внимателно разгл;еждам субстрата- ако е с изпарения протакам още и не поливам макар и на други растения вече всичко да е просъхнали и да хруска. Така поливам всички заедно защото иначе ако взема да поливам поотделно ще стане трудно.

Танче и аз имам фалчета цъфтяли едновременно от един нов и два стари цветоноса обаче каквото и да говорим бяха с 3 цветя на всеки стрък - ами не беше красиво както трябва да е - не се покрива с моето разбиране за естетика.

Кучо - с това за рядкото поливане не съм съгласна. Аз зимата поливам на 4 че и 5 седмици когато не ми пасне графика. Лятото - на две седмици или повече -  но като сме на курорт ги оставям и по 4 седмици но в хладна стая. Така че слабият цъфтеж не е от това. Има някакъв друг дразнещ фактор. Моята приятелка имаше проблем с поливането. Оплакваше се че пъпките и падат точно преди да се разтворят. Като го обсъдихме се оказа че всеки 10 дена ги полива. Казах й да ги остави да просъхнат добре и да разреди на 3 седмици. Месец по късно вече останалите неокапали пъпки й цъфнаха. Затова никога не забравям основното правило за гледане на Фалчета - ако се двоумите дали да полеете по добре изчакайте...

Гууди дай снимка на градинската орхидея или поне подобие в интернет, специално погледнах за тези цирпонещещо си- ама много красиви бе- дали виреят на балкон ?

Госожице Кобрети разбирам за кои гадинки говорите - те са често срещани вредители по всички стайни растения  - затова на всяко поливане оглеждайте добре субстрата, кашпата  и растението за вредители или гъби или мухъли. Пръскайте незабавно и не се страхувайте- пръскала съм с всичко възможно както и ако се наложи съм  стерилизирала корите за гъби/мухъл - премахват се гадинките и прочие  но след време все от някъде се завъждат отново.

Простете за супердългия пост надявам се да е полезен.

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 18:54 от _re_ge

# 395
Месечинке честно казано и аз не знам как удържам Лудизията. Примерно тя е единствената ми орхидея на която почвата доста често се покрива с белезникав мухъл както и да я пазя. Опитвах на няколко пъти да подменям почвата да я стерилирам но бе успех. Мислех че аз нещо греша макар и силно да я засушавам преди да полея, но сега новата зелена Лудизия отново след седмица в къщи се покри на горния слой на почвата с лек намек на бял мухъл - напръсках с лактофол синя капачка , както правя и с другата Лудизия.

Ето снимка как изглежда прецъфтялата ми червенолиста Лудизия :

Сега пък искам да ви покажа доколко височината на развитие на цветоноса е заложен в самото растение индивидуално. Преди година на 8-ми март получих две преоценени гигантки- белоцветни с големината на цветовете колкото длан, двете бяха като близначки и изглеждаха приблизително така :

Година по късно и двете ще цъфтят,отглеждани са при еднакви условия на един цветарник и вижте как изглежда едната а как другата :

Едната може да се каже че е с дълъг цветонос- е не като преди до 90 см но все пак е дълъг. Другата пък вижте какво беобразие е - направо да се чудиш на този разклонен изкривен и къс цветонос - като на Мини - а вижте какви огромни и здрави листа има и също има много и дебели корени.

А тази бяла гигантка в със светлозелено на белите цветчета от опъковата страна и съцевината й е във виненочервено. Тя ми беше подарена в средата на миналото лято. Ето сега цъфти наново и отново цветовете са големи а цветоноса висок - пак е гледана наравно със всичките на стойката на орхидейника.

# 396
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Гууди дай снимка на градинската орхидея или поне подобие в интернет, специално погледнах за тези цирпонещещо си- ама много красиви бе- дали виреят на балкон ?

и аз прегледах ципро..нещото си  Blush но картинките не са на моята  Blush
цветовете на снимката бяха лилави на бели пръски и приличаха на цветовете на тигридията. не са луковици, а корен. малко израстъче и големи, дебели дълги корени.
каква е със сигурност ще се разбере в сряда. тези търговци идват на всеки "сряда-пазар"
а за издръжливостта специално попитах, казаха, че издържа навън и зимата, лятото да е на шарена сянка и да се поддържа влажно.
моята лудизия е точно такава  Laughing изкара разклонение и малко ново растение.

# 397
# 398
здравейте,
да се включа с 1н бърз въпрос Simple Smile денродиумите, по точно денродиум нобиле, на колко време прецъфтяват? аз получих един на 8ми март и вече имам извехнали цветчета. това сигнал ли е че аз нещо не правя както трябва или просто си е в реда на нещата? ако някой има такова цвете, ще се радвам да сподели опит Simple Smile
хубав ден  Hug

# 399
И на моя дендробиум му изсъхна вече едно цветче, но още в началото си личеше, че е отдавна цъфнала, нямаше никакви пъпки, но аз така предпочетох, защото от Кауфланд вече веднъж ми изсъхнаха едни пъпки и бях много нещастна. Останалите ми цветчета все още изглеждат доста добре, но вероятно и те скоро ще завяхнат. Ако нямаш пъпки вероятно и твоята е била от тези отдавна цъфналите.

# 400
благодаря ти temir, за отговора. права си. нямаше пъпки като я получих и всички цветчета бяха цъфнали и свежи. колко е висока твоята? моята е към 50 см и ми се чудно тя ако така прогресивно расте до къде ще стигне Simple Smile

# 401
_re_ge, влюбена съм!!!!!! в тази бяла гигантка, както я наричаш! п-р-е-л-е-с-т! искам и аз такавааа! как се казва точно??

# 402
  • София
благодаря ти temir, за отговора. права си. нямаше пъпки като я получих и всички цветчета бяха цъфнали и свежи. колко е висока твоята? моята е към 50 см и ми се чудно тя ако така прогресивно расте до къде ще стигне Simple Smile

Само цветовете на фаленопсисите издържат по няколко месеца. Не съм засичала, но дендробиумите издържат около месец. Спокойно, няма да расте на височина  Grinning. Тези стъбла(булби) са изпълнили ролята си и теоретично няма нито да растат, нито да цъфтят повече. Теоретично, защото може да има още някоя и друга пъпка, която да е заложена, а не е разцъфтяла. Така при мен след 2 месеца се появиха още няколко цвята. Сега ще чакаш да се покажат малки булби от основата и когато пораснат, ще цъфнат. На старите след време им окапват листата и остават да стърчат доста грозно, но поне аз не смея да ги махам.

Ре ге, чудесни са! А за кривия и малък цветонос - радвай се, че го има и такъв  Laughing.

Забелязах, че повечето цъфтят по подобен начин както са били в магазина. Цъфналия преди 2-3 седмици фаленопсис е с 3 цвята, както го купихме. Днес се отвори най-после цветонос на друга орхидея - и там пъпките са 4, както са на снимките при покупката. Цветоноса с най-много пъпки е на орхидея, която при купуването е била с много цветове.

За промяната на цветовете попитахме в ботаническата градина. Предполага се, че някои ги обработват, за да ги продадат в екзотични украски. Затова черната камбрия ми е цъфнала в червено. В природата черни цветове няма. Затова и от луковици на черни лалета, при следващ цъфтеж не са черни. Явно трябва да се примиря, че ще си имам червена, а не черна орхидея  Wink.

Goody, ще чакаме да ни покажеш цъфнали градинските орхидеи  Laughing! Става дума за твои снимки, а не взети от нета   Mr. Green.

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 23:26 от Тaня67

# 403
Въпросче за лудисия . Подариха ми я за 8 дек . и досега имаше цветове .  Сега са прецъфтели но с запазено стебло на цветоноса .Да го отрежа ли или да чакам да изсъхне.

# 404
 Тaня67, благодаря, че сподели. след твоя коментар, че трябва да чакам нови стволчета /да ги наречем/, видях, че имам в основата на саксията 2, стари изглежда, които са отрязани. проблем ли ще е новите да излязат? и по принцип кога излизат? някакви белези, по които да се познае? аз поливам 1 седмично, достатъчно ли е?
благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт