Орхидея - тема 5

• 105 318
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
Аз нищо не режа - има ли зелено връхче, да си седи Grinning
mmmshushy80,
разкошни Heart Eyes
Ку4о,
много сладко фалче Hug

# 376
  • София
За желаещите да гледат снимки от изложбата на орхидеи.

mmmshushy80, честито! Много са красиви!  Hug

zornitsa, аз бих го оставила така. Той сам ще си покаже като остане без сили  Wink.

Катя, не виждам проблем. Изсъхналия цветонос го отрежи до изсъхналото или за твое спокойствие - 1-2 см над зеленото.

Да ви покажа шарката на лудизията:

# 377
  • Варна
Ах, много красиви Heart Eyes Представям си гледката наживо Hug

# 378
 Тaня67, много красиви снимки ... благодаря за удоволствието   bouquet

# 379
Таня, чудесни снимки наистина   bouquet Защо изобщо ми трябваше и в темата за орхидеи да се забивам .... толкова години се удържах да не ги доближавам  Banghead Banghead

Лудизията ти с тези зелени листенца е голяма свежарка  Heart Eyes

# 380
  • Benelux / Varna
Благодаря ви,момичета, ще се вслушам в съвета ви и няма да режа.
Разкошни снимки от изложбата.

# 381
Здравейте момичета.

Танче благодарности за снимките от изложението- направо ми напълниха очите, красота неземна, но все на орхидеи които не рискувам да отглеждам. Цимбидиумите са главозамайващи но да си ги гледат в БАН и да ни канят на изложение да ги снимаме.Много  ми хареса вишневото фалче на снимките отпреди две страници- нещо в последно време си падам по подобни полуминки с дребни изящни цветове- а вишневата окраска е просто убиец.

Ето снимки и на моята Лудизия Емералд велвет :

Кучо , тази мутантката дето я показваш на снимката как се чувства във сфагнума. При мен всички които имам в  сфагнум не щат да цъфтят. Преди 3 месеца пресадиих един екуестрис в субстрат за орхидеи да проверя дали "повредата е моят телевизор" или във сфагнума . За сега не цъфти..

mmmshushy80 и аз имам една красавица от флората минала година в Бургас (Баумакс) но е дендробиум фалаенопсис. За сега само дава зелено. Иначе имаше голямо разнообразие от фалчета но аз ги имах всички предлагани разцветки та се разминах.Знам че освен на самата флора паралелно продаваха на същите цени и в магазина си.

Мама Светле. Аз съм една от членовете в този форум която нищо не пръска и полива много рядко. Много ми допадна че лудизията НЕ се пръска и се полива рядко а цъфти като по часовни всяка ранна пролет от всеки нов стрък, Като прецъфти пуска странични издънки които просто чупя и бучвам с саксията . В началото тя ми беше с два стръка- сега вече са 6.Преадих досега един път по принуда - както акзах за да виждам дали е просъхнала добре. но важното е че растението ми е далеч от парно и в стая която денем е топло а вечер да кажем около 18-20 градуса . Може би ако е до парно и на много топло ще се налага пръскане, обаче аз не бих я разглезвала толкова - нека да свиква че пръскане няма да има.

Относно рязането на цветоноси аз явно съм най-голямата касапка тук- режа цветоноси всякакви. В зарята на моята орхидейоманиащина цветоносите ги оставях .
- В случай когато ми образуваха пъпки най отгоре , цъфтяха едно измъчено , никак не обилно а цветоносите бяха едни длъгнести - без никакво изящество и равновесие.
- ако ми цъфтяха от спяща пъпка това се случваше крайно рядко и освен това отново не по начина по който аз си представям цъфтежа.

От тогава прецъфти ли последното цвете просто оставям цветоноса за две седмици. ако няма никакво развитие режа до дъно. Това се случва най-често като сценарий. При новия цветоноси който се появява цъфтежа винаги е обилен продължителе, цветовете едри - растението има съвсем друг вид.

И един пример в подкрепа на рязането. Миналата година м.Май подарих на приятелката ми дребноцветно полуними фалче - страхотен атрактивен екземпляр който толкова ми хареса и намен че си купих същото. Тези фалчета ни цъфтяха около месец и половина ( явно цъфтежа не е бил пресен ). Аз отрязах цветоноса а тя го остави. Нейното фалче цъфна месец по късно с още два съвсем дребни цвята и после замря. Сега е пуснало още 4 цвята на върха обаче цветоноса е много дълъг и оголен. Моят цветонос срязах в средата на лятото. Ноември тя ми пусна нов цветонос и сега ме радва с вече цъфнали 7 цвята. Така че да режеш или не въпросът винаги е спорен.

Ето снимки.

# 382
  • Gone with the wind
Реге, мутантката я купих в събота. В момента е на път за Бургас към новия си дом  Simple Smile. Аз си купих също фалче оттам /пъстролисто/ - половината корени бяха изгнили /но пак има много здрави/ и в момента е закачено с щипки на цветарника - чака ме да се наканя да му надялкам корите.
Доколкото разбрах - тези фалчета са още от януари така, та май ще се окажат доста държеливи /макар като стиснех саксията да извираше вода от всякъде/

# 383
Сега да се похваля със галерия от снимки от цъфналите ми красавици.

Много съм горда с ето тази екзотична красавица :

По старите членове си спомнят за онези преводни материали за флауърс нет набирането за закупуване на екзотични цветя, от които разбрах че съм горд притежател на Фалаенопсис Виолацея Беллина. Обаче тази пуста мини красавица беше с тежък характер- година и половина се стиска и не цъфтя. Тази година обаче ме облажи с цвят.

И накрая това е последното фалче -предосмомартенско - от Кауфланд. Плени ме че първо беше останало само - никой не го беше харесал и второ рядко се среща такава потресаваща неопределима бих казала хаотична смесица на цветове.

# 384
  • София
Танче благодарности за снимките от изложението- направо ми напълниха очите, красота неземна, но все на орхидеи които не рискувам да отглеждам.

Всъщност бяха показали и няколко фаленопсиса и една милтония, но изобщо не ги снимахме  Laughing. Само мечтаните и почти недостижими ни грабваха  Laughing. Купихме си бебе дендробиум, който би трябвало да цъфне някога така. Цветчетата са много дребни, но обилни. За съжаление е пълно с буболечки  Sad. Сега чакам мъжът ми да намери калиев перманганат, за да го топя преди да го прехвърля в нови кори Sad.

Браво за твоите красоти! Невероятни са! А аз само си чакам... Толкова бавно ли се развиват тези цветоноси или на мен така ми се струва?  newsm78  Колкото и да ги гледам все еднакви ми се струват  Sad.

# 385
  • Benelux / Varna
Re_ge , много са ти красиви орхидейките, а с рязането отново ме хвърли в размишления - добре де в моя случай би ли отрязала и къде няколко сантиметра над новата издънка от "спящата пъпка" ли? Аз гледах по тв в Холандия,че се режат- иначе и през ум не би ми минало, тогава се порових в нета и видях,че се режат на различна дължина, в зависимост как са листата на цветето и какъв е цветоноса на цвят стария.
Това ми е първата орхидея и нямам грам представа с отглеждането им,купихме я от кауфланд - защото едно семейство я беше взело в количката си и после я върна, а ние тъкмо минавахме от там и  мъжа ми реши че е красавица и я взе.
И аз не я пулвелизирам, потапям я във вода до ръба на саксийката, после изцеждам добре и връщам в кашпата. Правя го рядко на 2-3 седмици, може би сега лятото ще трябва по-често.

# 386
  • София
zornitsa, ре ге говори за случаите, когато няма нищо на цветоноса. Грехота е да си отрежеш разклонението  Wink. Иначе и у нас няма нито един стар - всичко е отрязано до дъно. Не съм съгласна само с едно, че наличието на стар цветонос "пречи" да излезе нов. Имала съм орхидея, на която едновременно цъфнаха чисто нов цветонос и 2-3 заспали пъпки на оставения стар, но наистина старите не цъфтят красиво.

# 387
  • Варна
Така е, моите две кауфландки още цъфтят от цветоносите, с които ги купих преди година и половина, успоредно с това си пускат и нови. Може би зависи от силата на растението.
Реге,
много са ти красиви орхидеите Heart Eyes А лудизията направо не знам как я омагьосваш, моята има две мънички разклонения и имам чувството, че нямат корени - последния път като ги пресаждах бяха изгнили. В момента са посадени в много ситни кори - останали на дъното на торбичката. Но не растат и това е. Нещо не мога да и угодя.

# 388
  • Gone with the wind
Само на мен ли ми се струва, че Зорница полива много рядко  Rolling Eyes
Вярно, че лятото е по-топло и имат нужда от по-често поливане, но пък сега въздухът се изсушава прекалено от отоплителните уреди. Снощи си полях орхидеите /не го бях правила 2 седмици/ и корените едва ли не им се бяха спаружили. Още миналата седмица трябваше да ги полея, ама все не ми оставаше време, или пък забравях  Embarassed
Това важи както за фалчетата в стаята с климатика, така и за тези, които отопляваме с ел. радиатор, а ако са на парно ще е още по-зле положението.
Лично аз отдавам слабия цъвтеж в нас на рядкото поливане - 2 седмици. Когато започнах да си ги поливам всяка седмица и положението стана значително по-добро - отвориха се повече пъпки /или по-точно - опадаха по-малко пъпки  Mr. Green /, цветът се задържаше по-дълго  bowuu

# 389
  _re_ge, напълниха ми се очите ... ей в такава райска градина искам един ден да бъда  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт