Орхидея - тема 5

• 105 320
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
Помогнете ми със съвет Sad Вече ви казах, че ми изпадаха всички пъпки а сега взеха да пожълтяват и разклоненията на фалчето и не знам какво да правя. По-надолу по тях има зелени пъпки и разцъфтяли вече и не знам дали няма да ги унищожи. Дали да не ги отрежа докъдето сега е стигнало пожълтяването или да ги оставя. Едно от големите листа също пожълтя и падна.  ooooh! Не знам какво се случва, всички други орхи са си добре. Моля ако на някои му се е случвало да даде съвет.  Heart Eyes

# 361
  • Варна
Можеш ли да сложиш снимка? Цветоносите ако жълтеят режи до здраво, още повече че надолу расте разклонение. Кое листо е паднало - от най-долните или средно?

# 362
Ето и снимки на пострадалите места. Извинявам се за лошото качество Simple Smile С червено съм отбелязала пожълтелите места.

1. Изсъхнали 2 разклонения

2. Изсъхнало до цветче

3. Изсъхнало до 2 нови пъпки

4. Падналото листо беше най-голямо и почти най-отдолу, но май си беше зелено преди това Sad

# 363
Да кажа за които още не знаят, че утре и другата неделя ще има лекции за орхидеите от 11,00 и 15,00 часа.

# 364
Mama Svetla,
лудизията не обича пряко слънце, изобщо силна светлина и се полива много рядко - веднъж, два пъти в месеца. Иначе изгнива за отрицателно време.
Фаленопсисът ти е много красив и ми изглежда съвсем здрав. Най-вероятно хвърля пъпки от смяната в условията, за три дни е невъзможно да го пресушиш. Аз моите ги поливам веднъж на две седмици през зимата и не се оплакват Simple Smile Според мен няма нужда да пръскаш листата, аз не пръскам дори и посред лято, а сега като е хладно съвсем не се налага.

Месечинке, много ти благодаря за съветите  Hug Лудизията ще я преместя още по-навътре в стаята. А, за поливането - по принцип нямам проблеми с преполиването на цветята, по-скоро ги пресушавам понякога. Не сипвам и капка вода, ако почвата не е мооого суха. И всъщност пурверизирам с вода само през зимата заради климатика и високата стайна температура. Иначе листата на всичко живо засъхват по крайчетата.

# 365
  • Gone with the wind
Аз да покажа какъв мутант купих на една девойка от флората за 3лв  Mr. Green

Като - има връхчета на 2 нови кейки + зачатъче на цветеос  bowuu
Същото момиче се сдоби и с 3 катлеи от БАН /аз съм горда от себе си, че се въздържах  Mr. Green /

И за мен едно пъстролисто фалче, което взех само заради интересните листа.

Танче, наистина бяха мнооооооого прогизнали, имаше доста изгнило, но пък останаха и много здрави коренчета, та в никакъв случай не са толкова зле, колкото изглеждат на пръв поглед. А и сега си имам сфагнум да експериментирам с булбите на дендробиума  Mr. Green
Като казах дендробиум - нобилети ми вече е с доста големи пъпки. От 10 дни го чакам да ги отвори и нИ ще говедото му с говедо. Кога ли ще цъфне без да да го забележа  newsm78

# 366
  • На остров
Много се възхищавам момичета с каква любов си гледате цветята и орхидеите конкретно..  bouquet ще си позволя да ви запитам, кое наричате фалче - ново разклонение с пъпчици или нещо друго... не ми се смейте само..ние имаме орхидеи, но аз освен да ги поливам веднаж на 10 дена нищо друго не правя, а може би е редно да ги подхраня/ приемам съвети..имам снимки но не знам как се качват Embarassed

# 367
Mama Svetla,
лудизията не обича пряко слънце, изобщо силна светлина и се полива много рядко - веднъж, два пъти в месеца. Иначе изгнива за отрицателно време.

Даже 1 път в месеца се полива през лятото , зимата поливам въобще на два месеца веднъж , пресадила съм я прозрачна саксия за да се ориентирам кога иска поливане, а това става когато почвата 9 тя се гледа в почва а не в кори ) е вече тотално просъхнала. Не се пулверизира заюото поврежда красотат на листата. В тази тема аз съм май една от малкото която успява да отгледа по този начин вече 3 години моята красавица Лудизия.

сега да се похваля и аз като Танчето че за този 8-ми Март получих Лудизия ЕМЕРАЛД велвет - същата като червенолистата ми ( Ред Велвет )  но със зелени смарагдови листа , с две връхчета и двете са цъфнали. Цветът не е особенно привлекателен но листата са като зелено кадифе - много ама много необикновена. И разбира се никак не евтина подразбрах - не можах да изкопча инфо колко струва а само че я е купил от Бриколаж.

Има - на първа страница има много съвети за това какви са орхидеите и как се гледат.
Фалаенопсис, пафиопедилум, Лудизия, енциклия, Онцидиум, дендробиум, Камбрия  и прочие са видове орхидеи. Тази която е снета на поста преди твоят пост е Фалаенопсис. За повече информация как се гледа  - на първа страница с линк на Фалаенопсис ( съкратено е Фалче ). ако възникнат въпроси сме готови да помогнем с опит и съвет.
 Hug

# 368
Помогнете ми със съвет Sad Вече ви казах, че ми изпадаха всички пъпки а сега взеха да пожълтяват и разклоненията на фалчето и не знам какво да правя. По-надолу по тях има зелени пъпки и разцъфтяли вече и не знам дали няма да ги унищожи. Дали да не ги отрежа докъдето сега е стигнало пожълтяването или да ги оставя. Едно от големите листа също пожълтя и падна.  ooooh! Не знам какво се случва, всички други орхи са си добре. Моля ако на някои му се е случвало да даде съвет.  Heart Eyes

гледах снимките- аз лично не виждам повод за притеснения, начина по който пожълтяват цветоносите ми изглежда като нормално отмиране на цветонос или негово разклонение - особено  защото става отгоре надолу на е обратно. На твое място бих срязала до там до където е изсъхнал. Ако не си сигурна не рискувай. Отпадането на листата също не намирам за проблем, те така или иначе си имат срок на живот. Важното е да пожълтява и изсхъва а не да покафенява и изгнива.

# 369
 ето и моите последни придобивки , подаръчета за осми март ...

# 370
Момичета изпадаха ми всичките 15 пъпки на новото фалче, много съм нещастна Sad Дано най-малките оцелеят. Сигурно е измръзнала в Кауфланд или докато я донеса, въпреки че бях с кола Sad

Mного неприятно Sad. Може и от рязката промяна в температурите да е било. Сети ли се да не я слагаш веднага в топлата стая? Вчерашният ми подарък първо постоя в кухнята, че там е най-студено, после я прехвърлих в стаята. Иначе съпругът ми я донесе с градски транспорт и като ѝ гледаше клюмналото връхче, реши, че е замръзнала. Днес обаче отново се изправи.

Tрябва да споделя и аз нещо отновсно пъпките на новозакупените фалчета.

От Кауфланд се снабдяваме с фалчета вече ще стане 3 години ( първите ми цветя - фалчета от тях бяха април 2008). В началото растенията бяха доста по големи в много добро състояние с огромни цветоноси че понякога и по два отрупани с пъпки. Имам случай когато съм купила 4 саксии от Кауфланд Бургас по първи дни на м.май 2008 и ги докарахме до Варна без да падне нито една пъпка като след това имаха цъфтеж по 4 месеца.

За съжаление последните 3 фалчета които сме купували от Кауфланд за последните 6 месеца нямат онзи хубав вид- някак са по малки,  по жалки, с по малки листа, по тънки корени, цветоносите не толкова отрупани, никога не са по два , цветовете не толкова големи, почти 90% от пъпките окапват в следащите 2-3 дена от закупуването. Остава ми единственото утешението че съм се сдобила с фалче с разцветка която нямам в колекцията си и че ще го накарам следващият път да цъфти дълго и обилно. Може би вее само цената Кауфланд е атрактивна ... 15 лева за фалче не е много

# 371
Даже 1 път в месеца се полива през лятото , зимата поливам въобще на два месеца веднъж , пресадила съм я прозрачна саксия за да се ориентирам кога иска поливане, а това става когато почвата 9 тя се гледа в почва а не в кори ) е вече тотално просъхнала. Не се пулверизира заюото поврежда красотат на листата. В тази тема аз съм май една от малкото която успява да отгледа по този начин вече 3 години моята красавица Лудизия.

_re_ge, благодаря за съветите  Hug
Моята е засадена в онези обезпаразитените холандски почви, които имат някакви влакнести късчета в тях. Те съхнат много, ама наистина много бързо. Затова сивпах по малко вода два пъти за седмица - беше много сухо и навътре в саксийката (при нови цветя винаги ровя за проверка  Mr. Green). А за пулверизирането - наистина навсякъде пише, че мъхести листа не се пулверизират, защото стават на петна и загниват. Обаче от опит мога да кажа, че калатеята например само така си я запазвам в пиличен вид през зимата (http://svetlanna.snimka.bg/flowers/cvetya-zima-2011.576701.22684823). И понеже лудизията като тип растение и изисквания към условията ми напомня точно на нея, реших че може би ще се чувства добре при отглеждане на сходен режим  Embarassed

# 372
  • Benelux / Varna
Искам да ви помоля за съвет - излиза ми ново разклонение от единия цветонос, на който му прецъфтяха цветовете, трябва ли да отрежа 2 см над разклонението или да го оставя така. Показвам нагледно,че не мога да обесня добре. Аз си мислех точно там да режа, гледах едни клипчета в ютуб, за да цъфне пак този цветонос, а то взе че точно там излезе и сега съм в чуденка.

# 373
  • Gone with the wind
Ако самият цветенос не е започнал да съхне отгоре, няма нужда да режеш  Simple Smile

# 374
  • Benelux / Varna
Не не е започнал да съхне, дори има една пъпчица,която обаче си седи доста време и не се разтваря. В клипчетата обаче гледах,че режат дори и да има цвят на тях - това било препоръчително за повече цъфтеж.

Общи условия

Активация на акаунт