Орхидея - тема 5

• 104 981
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • Банкя
да попитам -може ли да се сложи талаж  в сместа за садене на орхидея?????

# 571
Само издънката Танче.  Wink

# 572
  • Gone with the wind
да попитам -може ли да се сложи талаж  в сместа за садене на орхидея?????

Не, задържа много вода и може да причини гниене
/всъщност имаш предвид стърготини, нали/

# 573
Здравейте,

Много ви моля да ми кажете на какво се дължи това, че орхидеите ми измряха.
Може би са около 10 вече.Постоянно купувам нови и умират след 3-4 месеца.Сега имам две като едната за сега е добре.Поне ми е по малък проблема с нея.Като я донесох в нас, беше с клонче с три разклонения и пълни с цвят.Сега са останали само 5 цветчета, но за момента мисля, че по-голям проблем ми създава другата.Всичките й листа пожълтяха и вече е само с едно.Странното е, че пожълтяват откъм стъблото и сега с последното листо се вижда, че и стъблото отива на кино. Всичките ми умират по този начин.Не знам какво да я правя.Цветовете отдавна изсъхнаха.Почна от стъблото.Изсъхната всички цветчета.Отрязах го като си мислих, че така ще спре да съхне, но уви...продължи на долу и изсъхна цялото, а сега и листата й изпадаха и остана само с едно от днес.Иначе корените са й зелени.Тук там се вижда малко жълто по тях.От какво се получава това....Много ли я поливам?Веднъж в седмицата я слага в лиген да се напои за 20 мин.Моля ви помогнете ми, защото мъжа ми вече не иска да ми купува цветя щото съм ги уморявала.

Благодаря ви предварително!

# 574
  • Gone with the wind
Как са корените? Направи хубави снимки на корените, листата, субстрата, всичко -  за да можем да се ориентираме в ситуацията.

На прима виста предполагам, че не си я пресаждала и си е в субстрата в който е купена / има доста сфагнум и малки парченца дърво - като стъргорини дребни/, които задържат водтата и могат да доведат до гниене.  И като добавим, че поливаш често в това студено време - почти съм сигурна, че е това

# 575
Привет момичета в този хубав слънчев ден.
Включвам се с малко снимки на моята нова орхидейка. Сега само тя ме радва защото другите прецъфтяха и чакам да ме зарадват отново някой ден Simple Smile

http://lisana.snimka.bg/flowers/orhidei.566976

# 576
Здравейте, дами!

Най-вероятно ще намеря отговор на въпроса си, но за жалост в момента нямам време да ровя, така че предварително моля да ме извините.
Орхидеята ми прецъфтя, получих я през февруари, цъфтя много успешно. Та молбата ми е да ме посъветвате как точно да процедирам сега след като изсъхна - подрязване и т.н.

Благодаря ви предварително!

# 577
Моята Милтония е в пълен цъфтеж и не мога да се сдържа да не я покажа, а и ухае.
[/url]g]

# 578
  • Варна
Аз пък искам да попитам от кой сайт сте си поръчвали цветя по интернет и сте останали доволни?Адски много ми се иска мини марк или някаква по-екзотична разветка фалче...

# 579
Привет, любителки на орхидеи:)
Имам проблем с едната орхидейка, листата й са целите на петна, иначе коренищата са ок. Бихте ли ме посъветвали какво да я правя, мисля си, че загива Sad

# 580
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Привет, любителки на орхидеи:)
Имам проблем с едната орхидейка, листата й са целите на петна, иначе коренищата са ок. Бихте ли ме посъветвали какво да я правя, мисля си, че загива Sad

най-добе покажи снимка.  Hug

темир,  Hug страхотно звучи. ти ли я накара да цъфне или така си е купена? някъде четох, че много трудно може да ги накара някой да цъфтя пак. ако си успяла би ли споделила ноу-хау?  Blush и аз искам да ми ухае на теменужки  Blush

Blushнещо като отчет за трите купени ноември-декември ванди и една катлея Blush
катлеята е пуснала нова булбичка и се виждат нови коренчета; две от вандите са на кори и изгелждат добре, няма нови корени, но и на двете растат нови листенца и са загубили само по едно от старите; една ванда беше във кори и докато се чудих как е и дали е по-добре всички да са в кори или всички да са на кори  Sad тя си замина.

новата булба на стария дендробиум  става все по-дебела  Laughing но дали е от преяждане или ще цъфти за сега не знам

дендито от Кучо  Heart Eyes Hug Heart Eyes расте и е свежарка  Hug

всички фалчета имат по едно-две нови листа и никакви напъни да цъфтят; онцидиево-камбриевите ми салатки също  Hug

от месец имам нов фаленопсис цъфти откакто е при мен и вече започват да му прецъфтяват цветчетата, но изглежда добре

# 581
Goody, за съжаление не е моя заслугата, беше с пъпки като я взех, някои излязоха допълнително след това, за сега ще и се радвам наготово, а после ще видим, но наистина толкова много цвят на орхидея и така добре разпределен навсякъде не бях виждала, вече близо месец и се радвам, а не вярвах, че ще стане, защото я купих за 8.50 лв. на една разпродажба на орхидеи. Simple Smile

# 582
# 583
Аз пък искам да попитам от кой сайт сте си поръчвали цветя по интернет и сте останали доволни?Адски много ми се иска мини марк или някаква по-екзотична разветка фалче...

Здравей, Canella и добре дошла  Grinning

В БГ това можеш да направиш от http://www.tropiki.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3
аз от там си поръчах моя Мини Марк (в темата можеш да видиш снимки как го получих, как изкара цветоноси и в последствие как цъфна) почти веднага след като дойде започна да пуска цветоноси и е едно прекрасно здраво растение. Има и други видове в сайта, но аз не съм си поръчвала други от там.

Иначе във Flowersnet организират поръчки на орхидеи от различни сайтове, от там имам една аранда от април от Kultana Orchids, която също е прекрасна, адаптира се вече и пуска много коренчета.

# 584
Здравейте и от мен! Абсолютно начинаеща съм в гледането на цветя изобщо, а орхидея ми подариха вчера.. Phalaenopsis /даже трудно го преписвам  Mr. Green /
Е, много е красива! Корените й изглеждат малко зловещи, даже загледах дали не са гъсеници, ама не мърдат  Laughing Като за начало разбрах да не я пресаждам още, ще почета каквото има за нея на първа страница /тук се редактирам, защото на първа страница не ми се отвори никой от гугълските документи Sad / и.. да ви се похваля със снимчици Simple Smile

Много искам да съумея да я гледам възможно най-дълго! Надявам се, че с ваша помощ ще успея!   bouquet

Последна редакция: нд, 22 май 2011, 23:42 от г-жа BubolecheMeche

Общи условия

Активация на акаунт