Орхидея - тема 5

• 104 976
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
  • Gone with the wind
Буболече, Ети ти е написала най-основното в комшийската темичка
Доколкото виждам корените е току що полята - сега изчакай 10-15 дни, докато корените посивеят и чак тогава поливаш чрез потапяне или отгоре с душа. Внимавай да не се задържа вода м/у листенцата /това за зимата де/, защото може да доведе до гниене в точката на растеж.
Дръж я на светло, но не на пряко слънце.
Ако има други въпроси - питай  Wink

# 586
Поливам като потапям? Потапям саксийката във вода и тя си смуква? Това ми се вижда най-лесното за познаване кога е "жадно"  цвете!  Heart Eyes Ще я наблюдавам.

Мъж ми спря цигарите, та ще я сложа на бюрото му... хем до прозореца /без да огрява слънце вътре/, хем на чист въздух вече. Simple Smile

Пресаждането ми беше другата "мъка", но щом още ще си й е добре така няма да я пипам изобщо! Simple Smile Благодаря много  Hug

# 587
Никой ли не е имал такъв проблем с орхидеята си, на предната страница съм пуснала снимка newsm78

# 588
  • Gone with the wind
Буболече, правилно си разбрала - пълниш мивката или леген с вода и потапяш саксията за 10-15-20 мин, после отцеждаш добре и това е. Торене чак като прецъфти, защото ако ториш сега ще прецъфтят по-бързо цветовете

Тин Тин, не мисля, че загива - виждам ново листенце да изкарва, което за мен е признак на здраво растение. Корените как са? Да не  е изгорена от слънцето? Аз имам петна по листата на една рхидея, но си седят в едно положение вече близо година и растението си е ОК. Следи ги да не се разрастват. Можеш профилактично да полееш и напръскаш листата с топсин

# 589
  • Варна
Благодаря за отговора,Tsvetik_T!Точно снимката на твоя мини марк ме накара неистово да желая тази прелест.Искам да попитам дали се отглежда лесно.Освен фалчета и 1 камбрия,които имам от нклк.месеца,с никаква друга орхиея нямам опит...

# 590
Хора.. помагайте дее!

# 591
  • Gone with the wind
Предлагам да й изрежеш листа по средата, че да се разклни  Mr. Green
Гледаш си я както до момента, само вече можеш да започнеш да ториш. Не знам какво по-различно и специално  очакваш,  Rolling Eyes- по желание можеш да изрежеш цветеноса, или да го оставиш. Ако го оставиш може да събуди спяща пъпка и да цъфти оттам, но цъфтежа ще е доста вял.

# 592
Мерси за инфото. Просто се бях притеснила, защото единият цветонос изсъхна целият, а пък знам, че тук ще получа експертно мнение.. Пък и никога не съм гледала цветя. Ама вече е късно - орязах я, дано не е било фатално. Все пак благодаря.

# 593
  • Gone with the wind
Какво си орязала? Цветеносите, или листата?

# 594
Цветоносите. Единият беше изсъхнал целия, а другият само донякъде и ги отрязах..

# 595
  • Gone with the wind
Дам, така е по-добре - дори да събудят пъпка цъфтежът ще е доста вял.
В първия миг с стреснах, защото като прочетох "орязах" веднага направих асоцияция с китайската ми роза, която остана без нито 1 листо след моята намеса  Mr. Green

# 596
Хихихих, ами то понякога са нужни драстични решения, но аз (въпреки че си падам по такива) реших първо да се допитам до вас, защото орхидеята ми е много скъп и мил подарък и никога не бих й причинила такова осакатяване!  Hug

# 597
Благодаря за отговора,Tsvetik_T!Точно снимката на твоя мини марк ме накара неистово да желая тази прелест.Искам да попитам дали се отглежда лесно.Освен фалчета и 1 камбрия,които имам от нклк.месеца,с никаква друга орхиея нямам опит...

Здравей отново, Canella  Simple Smile
Радвам се, че ти е харесала Simple Smile и на мен ми е слабост. Не се гледа по-различно от другите фалчета, иска малко по-често поливане защото е в по-малка саксийка (10" и я поливам на 5-7 дни, според цвета на корените като когато развиваше пъпките по-често посивяваха корените и искаше повече вода). Заслугата за цъфтежа не е моя, тъй като цветоносите започна да ги пуска седмеца-две след като я получих и те явно са били заложени от преди това, но пък при мен "животните" като цяло си цъфтят, не се опъват.

Иначе отново както всички фалчета - слагам по 2 мл течна тор (Floraline за орхидеи, отказах се от кристалоните по съвет на една девойка от Стрелиция, която ми препоръча Floraline) на 2 л вода на всяко поливане - по много малко, но всеки път. Тук някой може да ме упрекне, но резултатите от това при мен са здрави растения с наситени цветове, листа, много корени. Всичко ми расте като по учебник - прецъфтява, коренов растеж, 1 или 2 листа и тогава цветонос, като цветоноса се показва горе-долу 3 месеца след прецъфтяване Simple Smile

Това е общо взето от моя опит. Имам 8 фалчета и 1 аранда и ги гледам от 1 година. За момента съм овладяла манията да купувам нови защото не ми остава време и се надявам повече да не купувам скоро, че е много заразно  Whistling

# 598
Благодаря, Ку4о Hug

# 599
  • Монреал
Това е цъфнало откъм орхита при мен в момента. Нобилето е подарък от мъжо по случай 7 г. щастлив брак.  Laughing Като прецъфти мисля да го изнеса на терасата, южна, на сянка, какво ще кажете?

Общи условия

Активация на акаунт