Орхидея - тема 5

• 104 974
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Dima, много са красиви орхидеите, а така аранжирани в цветарника са направо супер.

# 601
  • Gone with the wind
В Кауфланд Младост има цъфнали ванди  във ваза по 30лв
Имало и на ул. Скопие - дали в другите има - не знам, но като видях една от Младостките ванди - ще си изям д-то от яд, че вече не пазарувам в Кауфланд  Confused
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=24&t=83&start=2580

# 602
  • София
В Кауфланд Младост има цъфнали ванди  във ваза по 30лв
Имало и на ул. Скопие - дали в другите има - не знам, но като видях една от Младостките ванди - ще си изям д-то от яд, че вече не пазарувам в Кауфланд  Confused
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=24&t=83&start=2580

Спокойно може да напазаруваш  Laughing. Вандите са не в Кауфланд, а в цветарския магазин на територията на Кауфланд. Не е нужно изобщо да влизаш при любимите ти охранители  Mr. Green. Аз ги видях вчера в Банишора. Имаше традиционната лилава и кафяво-оранжева. Очите ми останаха там.... По 29 лева бяха. Иначе в Кауфланд имаше фаленопсиси по 13-14 лв. Бяха с хубав, здрав вид, повечето познати окраски, но можеше да се намерят и малко по-интересни. Имаше и на паркинга щанд - пак без охрана  hahaha.

Все се каня да ви покажа цъфналата ми "градинка" и все не се наканвам да ги снимам. Започвам да се чудя дали последователността на цъфтеж няма нещо общо с цвета. Най-напред бяха тези в зеленикава гама, после в лилава, а сега са наред пепел от рози и подобни  Laughing. Имам и 2 цъфнали дендробиума и един с цветонос. Жалко само, че при инцидент обрулихме 3 цвята от единия и сега съм ги сложила в чашка. За съжаление зигопеталума май умря. И минифаленопсисите не са добре. Не знам къде бъркаме с тях  Sad. Дали това, че са в кашпи? Или заради сфагнума? А толкова ги харесвам....

Дима, разкошни са!   Hug

Катя,, честита ти красота! Впечатляваща е!  Heart Eyes

temir, милтонията е прекрасна! Дано да те радва дълго, а и най-вече да я накараш отново да цъфне!

# 603
Мерси Таня, чакам и аз да видя снимки на твоите красоти Simple Smile

# 604
  • Варна
Привет отново от мене!Аз взех на майка ми фалче от Кауфланд,но като махнах найлона видях малки паяжинки.Е,щом ги има и тях,значи си има и паячета.С какво ги морихте вашите,защото си спомням,че някой имаше същия проблем?

# 605
  • Варна
Аз използвам спрей Лактофол против акари и щитоносни въшки - доста е ефикасен. Напръскай хубаво корите и цялата орхидея, но попий течността в пазвите на листата, за да не се получи гниене. Макар че сега е топло и не би трябвало да има опасност, все пак е по-добре да се внимава.

# 606
  • Gone with the wind
Пристигна  ми едно орхидейче от поръчките - dpts purple marthin - страхотно растение с нито 1 наранено коренче, листенцата са супер свежарки, още не е цъфтяло, но се надявам скоро да ме зарадва.
Доста е дребно, но май това е характерно за почти всички видови
Много съм щастлива  Heart Eyes

Канелла, за акари се сещам  лиросект и омит.
Като пръскаш растението напръскай хубаво и корите

# 607
  • Варна
Само още 2 неща-трябва ли да го извадя от корите,когато го пръскам и кога се полива след това-т.е. трябва ли да мине време преди да го полея?

# 608
  • Gone with the wind
Не, не вадиш от корите. А за поливането - аз бих поляла първо и после напръскала с препарат. Така няма опасност да отмиеш препарата по повърхноста на корите /пръска се ако има нещо скрито там, или яйца разни/

едит - не знам дали ви казах, фризьорката ми даде 2 кейки. Половин година ги чакахме да пуснат корени на майката, ама не щяха гадините и тя реши, че ще реже, че й бъркали в здравето. Двете са лепнати 1 за друго /от една спящ пъпка са/ и са с по 2 листенца. Най-голямото листо е малко по-малко от кутрето ми. Та вече 3 месеца ги гледам тези мъници в керамзит и вчера забелязах издутинка /предполагам на коренче/ на голямото. Супер съм щастлива  Heart Eyes

Последна редакция: нд, 29 май 2011, 08:06 от ku4o

# 609
  • Варна
Снииимка, снииимка newsm18 newsm18 newsm18
И новото попълнение ще се радвам да го видя, много да ти цъфти Hug

# 610
  • Варна - Черна гора
Привет и от мен.
Преди няколко дни си купих от Практикер орхидея фалаенопсис. И вместо да седна и прочета как да се грижа за нея веднага я потопих в престояла вода. Реших, че има нужда от поливане.
Като я купувах имаше здрав вид. Сега едното от листата и изглежда така:
http://ilkode.snimka.bg/flowers/orhideya.596338.23683448
За капак отново я потопих във вода  Embarassed. А сега като прочетох информацията от първа страница на темата и двете ми поливания са били грешка.
Моля ви дайте ми съвет какво да я правя.
Засега поне корените и изглеждат добре: http://ilkode.snimka.bg/flowers/orhideya.596338.23683453

Благодаря ви   bouquet

# 611
  • Gone with the wind
Не е станало нещо фатално от това, че си поляла 2 пъти за кратко време. Важното е това да не се превръща в практика - тогава вече ще е фатално.
Листенцето на мен ми изглежда като естествено отмиране. Полека лека съвсем ще изсъхне. Не го махай принудително, остави го докато само не се отдели от растението, за да не нараниш я коренче, я нещо друго.
Успех и много да се радваш на красавицата  Simple Smile

# 612
  • София
Не е станало нещо фатално от това, че си поляла 2 пъти за кратко време. Важното е това да не се превръща в практика - тогава вече ще е фатално.

Със сигурност това поливане не е навредило, но не знаеш как са го поливали в Практикер. Ако второ листенце започне да се свива по същия начин, отваряй да гледаш корените и то в основата на растението. Често там оставят дунапрени, сфагнум или други силно поемащи вода материали, в които са разсаждани и загниват много лесно.

Дано нямаш проблеми и дълго да са радваш на красотата ѝ!

# 613
  • Варна - Черна гора
Благодаря ви момичета  Hug!
Ще огледам старателно и саксията, нали е прозрачна. Дано не са ми оставили нещо, което вместо да помогне да вземе да ми умори цветето.

# 614
  • София
Ще огледам старателно и саксията, нали е прозрачна. Дано не са ми оставили нещо, което вместо да помогне да вземе да ми умори цветето.

Не се вижда. "Подаръкът" е съвсем в основата на корените. Все пак не пипай още ако няма нови увиснали листа. Може на това просто да му е дошло времето. Иначе аз точно така загубих една от първите си орхидеи. Когато я разрових, се оказа, че сфагнума с формата на малка саксийка е сложен в голяма с кори. През прозрачната саксия се виждат просъхващите корени в корите, но не и загниващите в основата. Когато се видят - вече е късно  Wink.

Общи условия

Активация на акаунт