Орхидея - тема 5

• 104 779
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте момичета! Много красиви цветя видях в темичката. Първата ми орхидея е от преди година. Като прецъфтя, отрязах клончето и си мислех, че повече нищо няма да се получи, но...тази година цъфна. Ето това се получи http://beba2.snimka.bg/tapestries/hobby.533676.23848095. След това си купихме още две. http://beba2.snimka.bg/tapestries/hobby.533676.23848126 Но проблемът ми е , че корените на първата са загнили. Чудя се дали да ги измия, изрежа и пресадя или да оставя да увехнат цветове и тогава. Какво бихте ме посъветвали?

# 631
Леле момичета, колко красиви орхидеи имате !!! Майка ми има такава : https://docs.google.com/leaf?id=0B2q6beDktFuGOWVmY2Y3ZmUtNGQxYy0 … GExMmRi&hl=en
Иска да ми я даде, но аз не искам да я лишавам от красотата на цветето, та реших да мрънкам на мъжо да купи и на мен ! Проблемът е, че не знам откъде (в София) има най-голям избор. Харесах си една от вашите хубавици : http://home-and-garden.webshots.com/photo/2985771050104098193uWBWdR - тази най-горе от дясно, лилава на петна. Уникална е. Обожавам лилав цвят... Предполагам, че с помощта на вашите съвети ще се справя с отглеждането й. То се видя, че цветарка от мен няма да стане, тъй като не ми поникна един толкова желан хибискус. Не ми поникна и върбената, всъщност поникна нещо, но май съвсем не е върбена, а бурени в хубавата ми саксия...
Та, искам да попитам откъде е най-удачно за закупя орхидея? И веднага ли трябва да я присадя в друг съд (прозрачен разбрах трябва да е, имаше едни такива днес в Бриколаж, цветни, но пак прозрачни ). Благодаря предварително  Hug

# 632
  • София
Теичка, радвам се, че те срещам и тук. Посочената от теб орхидея с лилави петна се среща сравнително рядко. Случва се да я има и в Кауфланд, но трябва да се следи. В цветарските магазини има по-често, но са на 2-3 пъти по-високи цени от тези в хипермаркетите и борсите. Имай предвид, че в Кауфланд са около 13 лв, а могат и за 10 да се намерят. В момента там има зареждане, но тъй като не са на акция, не са много като количество и избор. Днес в Банишора имаше около 10 бройки, повечето в розово-лилава гама, едноцветни. Имаше една от много едрите бели и една жълта с лилава мрежичка. Нямах намерение да купувам и не съм ги разглеждала как са корените и листата им. Предполагам, че знаеш да гледаш първо тях.  Често има акции в Баумакс, понякога и в Практикер. Борси има в Младост /Тилия/, в Люлин, близо до спирката след хотел Плиска (ако идваш от центъра). Последната не ти я препоръчвам, че напоследък цветята им не са в идеално състояние. Гледат се лесно и съм сигурна, че ще се справиш.

canella, честито! Наистина е много нежна! Не е мини със сигурност.

beba2, останаха ми очите в къдравелката ти! Много е интересна. И новите са хубавици  Laughing. Пробвай загниващата да я засушиш малко. Все пак ако загниването е голямо, смело разравяй и чисти, че да не се разпространи. Дори и да навреди на цветовете, пак ще цъфне след време.

Да ви се похваля, че всички дендробиуми имат цветоноси. Явно мястото им на прозореца им харесва много. В момента има 3 цъфнали  и още толкова с цветоноси Laughing. Все пак имайте предвид, че слънцето е на високо и на практика не са на пряка слънчева светлина, но същевременно им е много светло.

# 633
Танче  Hug И аз ги глрдах в Кауфланд и мрънках на мъжО, че искам и той все- утре, утре. И вчера ходих до Бириколажа, ами там са по 30 лв. и то почти заминали си вече  Close Shocked  И днес ще го замъкна към Кауфланд или в Бенковски (там имаше оранжерия) или там, или в Тилия. Искам да попитам и как се казва тази орхидея, която харесах ?   bouquet

# 634
  • Варна
В Бриколаж винаги са били ужасно скъпи и никога не преоценяват, не мога да разбера каква е тази тяхна политика. Кауфланд и напоследък Практикер са май най-добрите места, където можеш да ровиш на воля и да си вземеш цвете на добра цена.
Таня,
браво на дендробиумите, моите не щат да цъфтят Crossing Arms Но пак мога да се похваля - една булбичка, подарък от Ку4о Heart Eyes, с мъничка току що набола булбучка, се представя много добре - малката булба е пораснала и вече има три коренчета Laughing
beba2,
къдравелката е направо фантастична Heart Eyes А по какво съдиш, че корените гният, може ли снимка? Ако са много зле ще трябва да пресадиш, ако само един-два са загнили може да не рискуваш.

# 635
Момичета благодаря Ви за хубавите думи за орхидеята ми!

Месечинка виторога качвам снимка на корените. Тези, които са жълтеникави са кухи. http://beba2.snimka.bg/tapestries/hobby.533676.23861340

# 636
Момичета, най-после и аз да се похваля с орхидея. Ето я и нея- Аз я пресадих веднага, тъй като някои коренчета бяха изсъхнали. Наръсих с канела там, където отрязах (наложи се и на листото на едно място). Субстрата е за орхидеи. Четох, че не се полива веднага, а на следващия ден. Моята е цъфнала, май не трябваше да я пресаждам, но какво да направя, прочетох в един сайт, че някои пресаждат веднага, след като ги купят. Сложих я на парното, вляво от прозореца. Пряка светлина няма,а  и стаята (кухнята ни) е със северно изложение. Дано не съм сбъркала като я пресадих, въпреки че направих всичко по учебник- измих корените в преварена вода, после ги прерязах, поръсих с канела и така.   #Crazy  Сега искам да попитам кога и как трябва да я пръскам с пулверизатора ?

# 637
  • Варна
Теичка, честито, много е красива. Какво ще рече субстрат за орхидеи? Ако е стандартният, който се продава по магазините - пръст, влакна и малко кори, той е предназначен по-скоро за земни орхидеи и не става за фаленопсиси. Те се садят в кори. В субстрата е много вероятно да започне да гние, трябва много да внимаваш с поливането. Кои корени бяха изсъхнали? Тези на повърхността е нормално да са сухи и не е опасно. Ако може дай по-голяма снимка.
beba2, твоята като гледам е в керамична саксия, голямо предизвикателство за начинаещи. Тези корени отгоре не са показател, въпросът е как са тези в корите, за съжаление няма как да се разбере без да я извадиш. Затова и прозрачните саксии са по-подходящи. Как са листата? Снимай я цялата, ако листата са свежи и няма омекване едва ли има проблем с корените.

# 638
Докато бях в размисъл, мъжът ми отиде до Баумакс и купи прозрачна саксия и тор за орихидеи. Присадихме я - да става каквото ще...Корените в корите си бяха добре, ама вече беше късно. Grinning

# 639
  • Варна
Само ще кажа "Какъв готин мъж" Laughing

# 640
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Докато бях в размисъл, мъжът ми отиде до Баумакс и купи прозрачна саксия и тор за орихидеи. Присадихме я - да става каквото ще...Корените в корите си бяха добре, ама вече беше късно. Grinning

а аз. Късно е либе за китка  Hug
първите ми три орхидеи загинаха от прекалено обгрижване. пресаждах, поливах, торих... а те горките се бореха да оцелеят от грижите ми.
 за следващите вече знаех: умереност във всичко.  Hug

# 641
И мойто мъж, и той е готин ! Купи ми орхидеята, хаха, и то само за 9.90 лв.  Shocked  А гледахме в Дружба едни по 95 лв.  Shocked Shocked Аз толкова пари за цвете не бих дала, особено като знам, че някъде другаде ги има многократно по-евтини. А субстрата купих точно за фаленопсиси, почти всичко е в кори... Много малко влакна. Само тор не купих, но това тези дни, като го полея. А изсъхнали бяха само 2 или 3, един от които отгоре се видаше. Като забодох пръчката май нараних някое друго коренче, но се надявам, че не е фатално.
Ето и снимки :

# 642
Здравейте девойки, малко цъфтеж от мен  Mr. Green още не са се отворили напълно, и двете са с ро 9 пъпки, но нямах търпение Simple Smile ще ги снимам и като разцъфнат изцяло. Първата е бледо розова, преливаща в бяло и е огромна, 11 см диаметър, втората е около 9

# 643
  • Gone with the wind
Теичка, аз лично много бих внимавала с този субстрат на фалчо - хич не ми се нрави. Претърчи до някоя борова горичка и си събери кори около борчетата, после я в микровълновата, а в буркан да ги превариш за дезинфекция и си готова. Относно мястото - щом кухнята е северна и държиш фалчо там, аз лично бих го сложила на перваза на прозореца. Светлината май няма да му е достатъчно ако е по-навътре  newsm78
За холандците - миналата седмица имаха страхотни фалове по 10лв. Още не ги бяха вкарали в оранжерията, бяха в предверието, но бяха наистина хубави растения.
От 22ри в Практикер ще има фалове по 9,99, а сега гледам и брошурата на Баумакс - от 15ти до 26сти юни ще има по 13

Цветик, страхотни са ти фалчетата  Heart Eyes

# 644
Охх Кучо, купих субстрата от Флора май се казваше (в Дружба ли беше.. ?!) и беше поставен точно до фалчетата и си пишеше, че е за тях. На места четох, че освен борови кори трябвало и малко торф да има. Няма откъде да събирам борови кори, още по-малко ми се занимава да я пресаждам отново, понеже така плахо дрйствах, сякаш оперирам човек  Joy
Каквото стане сега, едва ли биха продавали субстрат, ако не става съвсем, а хората трябва да си го събират сами. Поне аз така смятам. Днес може да си купя още  Heart Eyes Но не знам откъде, може и до Кауфланд да отида (този до К. Величков). Вчерашната си купих от една борса, но ще ви излъжа точно къде се намираше, може би от Слатина към Дружба  newsm78  Там имаше страхотни орхидеи- изключително здрави и прекрасно нацъфтяли ! И то само за 9.90 лв.  Shocked Моята изглеждаше най-зле, може би е на път да прецъфти, но като я видях колко е красива, си казах, това е моята орхидея ! Мъжо искаше още да ми вземе, но аз исках да видя как ще се справям с тази, пък друга по-натам, естествено ако днес не ме хванат лудите и не отскоча до някъде...  Crazy
Имам един въпрос. Вчера по субстрата (май стария) видях едно малко като насекомо, беше полазило едното коренче. Но по цветовете, стъблото и листата няма нищо. Може ли да ми препоръчате инсектицид (универсален ако има, за профилактика) и хубав тор за орхидеи? А и ако може да попитам как поливате? И как напръсквате? Аз тази сутрин я напръсках леко с пулверизатора. Забелязах, че в кухнята, след като затворя прозореца вечер става много задушно. Та й сложих една чашка с вода до саксията, за да овлажнява въздуха. А ние скоро се нанесохме и още нямаме пердета в кухнята  Blush По-широка ми изглежда само с прозорците, хаха. А там имам и малка тераска, но някъде четох, че не трябва да седят на много светло. Изобщо, много противоречиви мнения четох. Ще видим. Тя сама ще ми покаже как да я гледам. Дано да успея  Hug

Общи условия

Активация на акаунт